Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Открийте двете лица на тази жена от Помпей

Открийте двете лица на тази жена от Помпей

Пътеписи от Италия

 

mosaika pompeii musei neapol jena dve lica (1)

 

Погледнете тази красива мозайка от Помпей на интересна жена. Какво забелязвате? Сигурно се вглеждате в чертите и сравнявате как са изглеждали жените в Древността и какво е общото с днешните дами. Или пък се възхищавате на изящната изработка на мозайката. А всъщност има и още нещо, което е много любопитно. Жената от мозайката е с две лица.

 

jena s dve lica national archaeological museum naples 204

 

Фокус, показан от един археолог

 

Вдигнете ръка и с длан скрийте едната част на лицето на жената, а след това скрийте другата. Ще видите, че това е жена с две лица – младо и старо. Творецът ни е представил жената на младини и като по-стара.

 

Младото лице е свежо. Няма бръчки. Очите са младежки.

 

jena s dve lica 2 national-archaeological-museum-naples-204

 

Старото лице е по-повехнало. Има бръчки по кожата. Очите са по-увиснали и унили. Най-отчетливата разлика е в областта под очите. При старата жена се виждат торбички под очите.

 

jena-s-dve-lica-4-national-archaeological-museum-naples-204

 

Изкуството винаги крие и допълнителни загадки или любопитни детайли.

 

Тази фокус с ръката и откриването на двете лица на жената от Помпей ни го показа екскурзоводът, който бяхме наели в Националния археологически музей в Неапол. Основната му професия е археолог. Той ни разкри не само трикове как да гледаме на древното изкуство, но и ни обърна внимание на много интересни и дори загадъчни детайлчета из богатата колекция в музея, които не са написани в нито един пътеводител.

 

national-archaeological-museum-naples-204

 

Мозайката е позната под името „Ritratto di una donna pompeiana“ или „Портрет на една помпейска жена“. Изложена е в Националния археологически музей в Неапол в залата с мозайките.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".