Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Един ден в Помпей

Един ден в Помпей

Пътеписи от Италия

 

pompeii 27 dec 2017 1

 

 

Очаквах Помпей да ме впечатли, но това, което видях надмина очакванията ми. Можех да прекарам още часове в този свят. Винаги, когато се срещнем с римската цивилизация, се питаме със съпруга ми какъв висок стандарт на живот са имали римляните. До някои удобства човечеството е достигнало наново едва през нашата съвременност.

 

Наехме местен екскурзовод и той напълно ни потопи в някогашната обстановка. Цената на услугата беше 20 евро на човек. Ако групата беше от 12 души, цената щеше да падне на 15 евро. Ние бяхме 7 възрастни и Вики (малкият ни син), а за него беседата беше безплатна.

 

Билетът за Помпей също не се плаща от децата. Възрастните плащат по 12 евро.

 

Успяхме да видим много от Помпей, но има още много неща, на които си заслужава да се обърне внимание, а други да се посетят отново.

 

Препоръчвам ви да съчетаете посещението си в Помпей с посещение до другото известно градче, засипано от изригването на Везувий, а най-вече – с Националния археологически музей в Неапол, където са изложени най-ценните находки от Помпей и Херкулан.

 

Помпей трябва да бъде задължителна културна спирка не само при посещение в района на Неапол или Италия. Помпей е добре да бъде задължителна културна спирка за всеки интелигентен съвременен човек, който трябва да се запознае с такива базови археологически обекти като Акропола в Атина, Форума и Колизеума в Рим, които са важни за нашата европейска и въобще за световната история. Помпей трябва да е важна културна спирка и за семействата, които пътешестват с децата си и им показват значимите обекти от историята и културата.

 

Фоторазходка из Помпей

26 декември 2017

 

 

 

 

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".