Рубрики
Начало » Гост блогър » Велин Велков » Единбург – северната столица на Просвещението

Единбург – северната столица на Просвещението

Пътеписи от Велин Велков

Edinburgh 2

 

Пътуването от Абърдийн на юг към шотландската столица отнема по шосе около два часа и половина. Магистралата минава през изключително живописна част на Шотландия, издига се по хълмове и се спуска през долини, като на места преминава дори по морския бряг. Интересни забележителности са селцето Стоунхейвън и град Дънди. Гъсти гори се редуват с наситено зелени поляни, по които пасат на воля шотландски овце (известни по цял свят със своята вълна) и шотландските крави с типична оранжева прическа и големи рога.

 

Aberdeen to Edinburgh 2

 

Построеният през 1882 година емблематичен ж.п. мост (символ на британския инженерен гений) и двата висящи шосейни моста от по-ново време над естуара на реката Фърт оповестяват наближаването на Единбург. Гледката да се пътува на такова голямо разстояние над водата е внушителна.

 

Edinburgh 1

 

Малко известен факт у нас е, че Единбург е един от центровете на Просвещението в Западна Европа. Шотландците Адам Смит (икономист и автор на книгата “Богатството на нациите”) и Дейвид Хюм (политически философ и историк) са едни от най-известните мислители на тази епоха. Те са в центъра на един особено оживен интелектуален живот кипял в Единбург през 18-ти век.

Елегантна среща на старото с новото

 

Edinburgh 2

 

Още първите впечатления от Единбург са за един град, изграден със замах. Всъщност става дума за два града – Стария Единбург (около Единбургския замък) и Новия град (на север от ж.п. линията, около Принцес Стрийт). Градът е много динамичен и пълен с туристи.

 

Принцес Стрийт е основната транспортна артерия и туристическа атракция на града. От нея се вижда Единбургският замък. Гъмжило от хора залива големите магазини по улицата, докато шотландски гайдари изпълняват своята музикална програма директно на уличните ъгли.

Поглед от високо

Edinburgh castle 1

 

Безспорно най-посещаваната атракция в града е Единбургският замък. Разположен на стратегическа височина, която властва над града, замъкът е добре запазен каменнен комплекс от укрепления, казарми и кралска резиденция. Подстъпите на крепостта започват от центъра на Стария град, а укрепените стени се спускат отвесно в посока към Новия град. Извитият каменен път води през няколко порти към цитаделата на върха, от която се откриват прекрасни гледки във всички посоки, чак до морския залив.

 

Edinburgh castle 2

 

Напълно очаквано, в цитаделата се намира магазин за уиски с безплатни дегустации.

 

 

Edinburgh castle 3

 

Националният военен музей на Шотландия разказва за бойните успехи на шотланското оръжие от древността до наши дни, в Шотландия, Британската империя и на още много места по света. Колекции от оръжия, униформи и картини впечатляват посетителите, наред с мулти-медийни истории и презентации. В отделна сграда, гостите на замъка могат да видят кралските корона и жезъл на Шотландия. Няколко по-малки военни музеи допълват посещението на крепостта. Кралската резиденция и Голямaта зала представят историята на шотландската монархия.

 

Edinburgh castle 4

 

Близо до входа на Единбургския замък се намира Музеят на уискито, който разказва всичко, което човек би искал да узнае за тази традиционна шотландска напитка.

 

Недалеч се намира най-голямата катедрала в града – Свети Джайлс. Тя е забележима със своя изящен купол – разпознаваем символ на града. На няколко крачки е Националният музей на Шотландия, в който по уникален начин са представени природо-научни експонати, чудеса на техниката и артефакти от различни култури по света. Едно невероятно преживяване за малки и големи.

Кралският Единбург

 

Edinburgh Royal Yacht

 

Единбург е свързан с морето и британската монархия по един своеобразен начин. В крайбрежния квартал Лийт, на брега на естуара на реката Фърт, се намира кралската яхта “Британия”, която макар че вече не се ползва от монарха съдържа интересна история за кралицата и нейната връзка с морето и пътуванията й по света.

 

Edinburgh seaside

 

На около 5 минути път на запад от кралската яхта се намира малко рибарско пристанище и една от най-големите рибни борси на града. Вкусни рибни специалитети се предлагат в ресторантите наоколо, а прясна риба има в известната верига рибарски магазини “Уелч”. От каменистия бряг се открива превъзходна гледка към целия залив, чак до ж.п. моста.

 

Edinburgh Holyrood House 1

 

Още от 1603 година, английският монарх е и крал на Шотландия, а неговата официална резиденция в страната е Холирууд Хауз. Добре запазен замък, датиращ още от Средновековието, Холирууд Хауз и галерията към нея привличат хиляди туристи по всяко време на годината. Разположен в голяма градина с добре познатите морави, дворецът дава достъп до няколко богато украсени зали, които все още се използват за официални функции.

 

Edinburgh Holyrood House 2

 

От особен интерес са Голямата трапезария, тронната зала, спалните на краля и кралицата, както и спалнята на трагичната шотландска кралица Мери. Привличат внимание медалите и ордените носени от сегашната британска кралица по време на официални функции в Единбург. Прекрасният парк около замъка е чудесен пример за отлично поддържана градина, с богата растителност и добре оформени алеи и лехи с цветя. Запазени са и руините на древно абатство.

 

Edinburgh Holyrood House 3

 

До входа на Холирууд Хауз се намира и малката, но изящна кралска галерия, където се представят сменящи се колекции от картини собственост на кралицата. Срещу двореца се издига наскоро построената и много авангардна сграда на Шотландския парламент. В рамките на Обединеното Кралство, Шотландия се ползва с регионална автономия и Единбургският парламент има решаваща дума в няколко сфери на политическия и икономически живот на страната.

Към Стария град

Edinburgh St Giles cathedral

 

Само на няколко крачки от сградата на парламента се намира колоритният музей на Единбург, който чрез експонати и картини разказва за развитието на града през вековете. От музея, нагоре по улицата Роял Майл се стига до катедралата Свети Джайлс, пред която се издигат паметници на Адам Смит и Дейвид Хюм.

 

Edinburgh street 4

 

Старият град се простира по няколко извити улички около катедралата, в посока към Единбургския замък. В подножието на замъка се намира и площадът Грасмаркет, от който се открива изключителна гледка нагоре към цитаделата и който е изпълнен с много и добри ресторанти.

 

Edinburgh street 2

 

Типичните многоетажни сгради от камък, строени още през 17-ти и 18-ти век, очертават известния профил на града. По улиците е препълнено с туристи, а шотландска музика обозначава входовете на магазинчетата с шотландски сувенири.

 

Edinburgh street 1

 

Северният и южният мостове, по които тече оживен автомобилен и пешеходен трафик, минават над ж.п. линията и свързват Стария с Новия град.

Edinburgh street 8

 

Шотландия в картини

Националната портретна галерия, построена за тази цел през 1889 г. в сърцето на Новия град, представя изискана колекция портрети предимно от шотландски художници от 17-ти до 19-ти век. Изображения на всички известни британци от епохата на Просвещението и на Индустриалната революция са застъпени в експозицията. Портрети на последните крале от Стюартовата династия – Джеймс II и неговия син са от особен интерес, както и портрети на новата линия на монархията – крал Уилям III и кралица Мери.

 

Националната галерия на Шотландия е най-богатата съкровищница на картини в Единбург. Френската класическа школа от 17-ти век, английският майстор Томас Гейнсборо, шотландски художници като Дейвид Уилки и Хенри Ребърн са добре застъпени, наред с няколко шедьовъра на френските импресионисти. Галерията също така често урежда гостуващи изложби.

Магнит за туристи

 

Edinburgh street 7

 

Единбург е притегателно място за туристи от всички краища на света, най-вече за американци, японци и китайци. Най-много туристи идват през август, когато се провежда престижният Единбургски културен фестивал. Градът е съхранил своя старинен облик, а новите сгради – предимно за бизнеси – се вписват безпроблемно в архитектурния стил.

 

Edinburgh street 5

 

Транспортът – автобуси и трамваи – е добре уреден.

 

Edinburgh street 6

 

На много места има паметници на известни шотландци. Най-мащабен е мемориалът посветен на шотландския майстор на перото Уолтър Скот, издигащ се на Принцес Стрийт срещу гарата.

 

Edinburgh Walter Scott memorial

 

Единбург е един много модерен град, отворен към света, но и съзнаващ своята уникална роля в историческото и интелектуално развитие на Шотландия и на Европа.

 

Edinburgh street 3

 

Повече информация за Единбург има на туристическия сайт на града:
http://edinburgh.org.

 

Информация за Шотландия от туристическото министерство:
https://www.visitscotland.com.

 

 

Споделено от Йорданка Бонева-Благоева (Данибон): Първият пътепис на Велин Велков в сайта „Данибон“ – „Абърдийн – гранитният шедьовър на Шотландия“, беше посрещнат с голям интерес. Имаше над 1000 прочитания, над 550 харесвания във Фейсбук, над 100 споделяния, а така също много интересни и позитивни коментари. Велин е голям приятел на „Данибон“, а така също изключителен човек. За мен той е един от най-умните, начетени и прекрасни хора, които познавам. Благодаря му за прекрасните пътеписи! 

 

За Велин Велков

Велин Велков обича да пътува и да описва видяното и преживяното.