Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » „Ефи Грей“ – филм за известния любовен триъгълник в изкуството във Викторианска Англия

„Ефи Грей“ – филм за известния любовен триъгълник в изкуството във Викторианска Англия

 

Effie Gray

 

Джон Ръскин, Еуфимия Грей и Джон Евърет Миле – това е един от най-обсъжданите любовни триъгълници във Викторианска Англия. Той е и в основата на филма „Ефи Грей“, чийто сценарист е Ема Томпсън.

 

effie gray 2

 

Джон Ръскин е известен английски изкуствовед, поет, писател, политически мислител, художник и водещ критик на изкуството от Викторианската епоха. Роден е на 8 февруари 1819 година. Единствен син е на двама първи братовчеди. Детството му е белязано от непрекъснато влияние на родителите му, които са били с големи амбиции за неговото бъдеще и много се занимавали с образованието и възпитанието му. Организирали му и скъпи пътешествия още в детските години, за да му изградят изтънчен вкус, да надградят обучението, да се вдъхнови да рисува и да пише. Учил е у дома си с частни учители. Възпитаник е на Оксфорд и King’s College London, където става първия професор по английска литература. Когато Ефи е на 12 години, Ръскин написва фантастичен роман за нея. Жени се за Ефи Грей през 1848 година. Бракът, траял 6 години, така и не е „консумиран“. Някои изследователи обясняват този факт с това, че Ръскин открива по време на първата брачна нощ, че реалните жени са по-различни от тези в картините и от статуите, които той обожава.

 

Джон Ръскин (1853–54)  художник: Джон Миле

Джон Ръскин (1853–54)
художник: Джон Миле

 

Еуфимия Грей е родена на 7 май 1828 г. в Шотландия. Бракът й с Джон Ръскин продължава от 1848 г. до 1854 г., когато е анулиран. Тя все още е девствена.

 

Ефи Грей художник: Томас Ричмонд

 

Запознава се с Джон Миле, когато все още е съпруга на Ръскин. Миле ги придружава до Шотландия, тъй като е нает да нарисува портрет на Джон Ръскин. Ефи Грей се омъжва за Миле през 1855 година и са заедно до неговата смърт. Имат 8 деца.

 

Семейството на Джон Миле и Ефи Грей

Семейството на Джон Миле и Ефи Грей

 

Сър Джон Евърет Миле е британски художник и илюстратор. Има баронска титла. Роден е на 8 юни 1829 г. в Саутхемптън във видно семейство от Джърси. Бил е дете чудо. На 11 години става най-малкият студент в Royal Academy Schools. Миле е един от основателите на Братството на прерафаелитите заедно с Уилям Холман Хънт и Данте Габриел Росети. Братството е било основано през септември 1848 г. в неговата семейна къща в Лондон, която се е намирала на 83 Gower Street (сега номер 7).

 

Във филма Миле е показан като изключително талантлив, честен и буден млад художник.

 

john millais

 

Благодарен е и във финансов план, че Ръскин му е поръчал нарисуването на портрета. Докато е с Ръскин и Ефи в Шотландия той се дразни от поведението на Ръскин към младата му съпруга. Малко след като се връщат в Лондон, Ефи напуска Джон Ръскин, връща му халката си и успява да анулира брака си. В края на филма Ефи и Миле се виждат. Тя е в каретата преди да стигнат гарата и да отпътува за Шотландия. Ефи праща малката си сестра да му предаде, че е напуснала Ръскин. Миле също разкрива своята любов и изпраща съобщението, че иска да направи Ефи щастлива.

 

Една от най-известните картини на прерафаелитите често се появява във филма.

 

"Офелия" (1851-52), Джон Миле

 

Това е „Офелия“, рисувана от Джон Миле през 1851-52 година. Картината изобразява Офелия от трагедията на Шекспир „Хамлет“. Показва как красивата Офелия се е удавила в реката.

 

Миле е рисувал творбата си при река Хогсмил. Много преди френските импресионисти излиза да твори на открито.

 

Във филма „Ефи Грей“ също виждаме Миле да рисува на открито.

 

 

Филмът „Ефи Грей“ ще допадне на всички, които се вълнуват от живота на известни художници. Ще се хареса и на почитателите на английските нрави през Викторианската епоха.

 

Филмът е с красиви гледки от Англия, Шотландия и Венеция. Показва ни живота в богатите домове, общуването, нравите и заниманията в елитното артистично общество. Задава въпросите докъде трябва да се намесват родителите в живота на децата си, за които са направили много и които са постигнали много. Също така разглежда хладните семейни отношения и пита дали един голям ум като Ръскин, който се е отдал напълно на работата си, трябва да си позволява безразлично отношение към най-близкото си същество. Но най-вече „Ефи Грей“ е за една красива млада жена, която иска да бъде обичана и щастлива. За щастие при нея всичко има щастлив край – среща не по-малко талантливия Джон Миле, който й посвещава цялото си сърце.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.