Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Дама » Учим маркетинг на луксозните марки с дъщерята на Фил Колинс в „Емили в Париж“

Учим маркетинг на луксозните марки с дъщерята на Фил Колинс в „Емили в Париж“

 

960x0

 

Чаровната дъщеря на известния певец и музикант Фил Колинс – Лили Колинс, ни учи на трикове в маркетинга на луксозни марки и ни развежда из един от най-красивите градове в света в новия сериал на Нетфликс – „Емили в Париж“ (Emily in Paris).

 

 

Лили Колинс играе главната роля – на младата американка Емили, която е експерт по маркетинг. От Чикаго попада в офиса на маркетингова фирма за луксозни брандове в Париж. Като всички американци, иска да просвещава и да научи другите как се правят нещата. Това обаче обяснимо не се нрави на естетите французи, които й се подиграват по галантен френски маниер и я наричат „селянка“.

 

Емили иска всички да научат за даден бранд като се използва силата на социалните медии, особено на Инстаграм. Французите смятат, че е правилно точно обратното – за луксозните брандове няма нужда да се шуми толкова много, защото са за подбрана аудитория.

 

Е, филмът е американски и е ясно, „доброто“ ще победи, т.е. модерните възгледи ще пробият сред закостенелите макар и да участват френски актьори и да е препредадена добре гледната точка на френската философия за нещата. За мен беше по-ценно да следя какво мислят французите по даден въпрос, отколкото да чувам как се прокламират клиширани фрази до болка познати, но наложени на всички.

 

Не може да не се признае на авторите на филма, че смело дискутират и теми като движението #MeToo и сексизма в рекламите като показват много различните гледни точки на американци и французи. Американката е шокирана от голия модел (красива сръбкиня), която рекламира изискан парфюм, а мъжете я обожават. Емили смята, че така се превръща жената в сексуален обект. Французите – и мъже, и жени, са убедени, че силата е в жената и тя контролира мъжете.

 

 

Има интересен контрасти между американците и французите. И в маниера им на работа, и в ежедневието им, и във възгледите им, и в облеклото.

 

Емили отива на работа в 8,30 ч., забързана, запъхтяла, с кафе в ръка. Офисът е все още заключен. Случайно я вижда колега и той й обяснява, че в Париж се ходи на работа чак в 10,30 ч. Шефката идва към 11,15 ч. После следва обяд от няколко часа.

 

Французите трудно допускат някого до себе си, особено ако няма стил и го смятат за селянин. Високомерното им държание кара всеки, който няма тяхната изисканост, да стои на дистанция. Но американката Емили успява да пробие със своята наивност и упоритост да оправи кашата. Както всеки път й казват – поне да спре да задава глупави въпроси.

 

Емили се облича странно – в шарени дрешки и обувки. Всеки път предизвиква учудване как може да има все по-странни и по-шарени. Във френския офис на почит е елегантното черно.

 

Постепенно Емили започва да възприема някои хубави неща от френския начин на живот, а колегите й да я допускат до себе си и да възприемат новаторските й възгледи за маркетинг през социалните мрежи. Тя печели известни клиенти със своята различна гледна точка.

 

Имаше интересен епизон – луксозна модна марка кани най-известните инфлуенсъри от Инстаграм на свое събитие. Дава им по една торбичка с подаръци и от тях очакват минимум 5 снимки от събитието. Емили е сред поканените. Шефката на маркетинговата фирма в Париж, за която работи, е учудена, че е направила всичко това дори за без пари и не може да разбере идеята луксозна марка да разчита на инфлуенсъри за реклама, а те да работят само за една торбичка с подаръци.

 

В „Емили в Париж“ има романтика. И типично по френски закачката е между Емили и нейния съсед, който е красив френски готвач – Габриел (в ролята е Лука Браво – френски актьор и модел, син на известен френски футболист). Много френско! Особеното е, че той има красива приятелка, която работи в арт галерия – Камий (в ролята – Камий Раза, френски модел). Емили и Камий стават приятелки. Камий я кани във фамилното шато, за да обсъди с родителите й как да направят реклама на шампанското, което произвежда семейството й.

 

Младата маркетингова експертка е ухажвана от един от най-големите „носове“ (парфюмиери) на Франция, а също и от племенника на известен моден дизайнер. Типично по френски се заформят много любовни триъгълници, които изтънчено показват, че това е едно от хубавите неща на живота – нещо, което може да бъде разбрано само от французи.

 

 

Баланс между френското и американското във филма внася и една китайка, която показва друга житейска философия. Тя е супер богата или по-скоро е дъщеря на супер богати китайци, които искат да планират всяка стъпка в живота й, но тя им се противопоставя и става детегледачка в Париж. Преподава мандарин на богати френски дечица.

 

emily_in_paris_main_eiffeltower_vertical_rgb

 

Макар и сериалът да е американски, има много френски моменти, които ще бъдат оценени от почитателите на френската култура. Той ще допадне преди всичко на дамите и на по-младите момичета, които се увличат от темите за Париж, маркетинга, модата, парфюмите. Но е възможно да се гледа и като вариант за романтичен вечерен филм от семейна двойка, която иска да си поднесе приятно настроение. Мъжете определено би трябвало да направят голям компромис и да отделят време за женски филм, но после могат да бъдат компенсирани с музикален релакс с някой от хитовете на Фил Колинс и така да се допълни романтичната вечер.

 

Премиерата на сериала „Емили в Париж“ беше на 2 октомври 2020 г. Препоръчвам го като приятно развлечение вечерно време или за лежерен уикенд. Има красиви парижки гледки, хубави дрехи, ухание на парфюми, луксозни хотели, модерно изкуство, висша мода, скъпи часовници, вкусни гозби, вечни мисли за любов и много желание за живот по френски.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".