Рубрики
Начало » Интересно » 10 качества на емоционално интелигентните хора

10 качества на емоционално интелигентните хора

Защо някои хора постоянно успяват?

 

bird-691350_640

Ако се чудите защо някои хора изглежда имат успех след успех и в личен, и в професионален план, най-модреното обяснение не се крепи на кратката дума „късмет“, а се свързва с притежаването на висока емоционална интелигентност.

 

„Емоционалната интелигентност е способността да се идентифицират и да се управляват емоциите – собствените и на другите хора“, уточняват от Psychology Today.

 

Това включва:

- Емоционално осъзнаване, т.е. идентифициране на собствените емоции, както и тези на другите хора;

- Способността да се използват емоциите и да се прилагат за задачи – например за разрешаване на проблеми;

- Способността да се управляват собствените емоции – например човек да може да се успокои, когато е разстроен.

 

Ако желаете да узнаете дали притежавате висока емоционална интелигентност или искате да работите за повишаване й, за да успеете в живота и в кариерата си, ето 10 качества, които хората с висока емоционална интелигентност притежават. Със сигурност ще са ви добър ориентир.

1. Емоционално интелигентните хора не са перфекционисти.

Да бъдеш перфекционист може да се окаже голяма пречка за постигане на целите. Понякога перфекционизмът е основната спирачка, която пречи на човек да започне нещо или го кара да отлага някоя задача или пък да не може да реши дадена проблем. Ето защо хората с висока емоционална интелигентност не са перфекционисти. Те знаят, че съвършенството не съществува и вървят напред. Ако направят грешка, те ще направят и корекция, а така ще се поучат от този опит.

 

pencil-1277094_640

 

2. Емоционално интелигентните хора знаят как да балансират между работата и забавлението.

Ако работите непрекъснато без да се погрижите за себе си, това ще ви доведе до ненужен стрес и ще си влошите много здравето. Хората с висока емоционална интелигентност знаят кога е време за работа и кога е време за забавления. Например, ако е необходимо се „изключват“ от света за няколко часа или за цял уикенд и така релаксират и намаляват нивата на стрес.

 

3. Емоционално интелигентните хора приемат промените.

Вместо да се боят от промяна, емоционално интелигентни хора осъзнават, че промяната е част от живота. Знаят, че ако се страхуват от промяна, това ще попречи на успеха им. Затова се адаптират към промените около тях и винаги имат готов план какво да правят, ако настъпят някакви промени.

 

4. Емоционално интелигентните хора не се разсейват лесно.

Хората с високо ниво на емоционална интелигентност имат способността да се фокусират върху задачата, която са подхванали, и не могат лесно да се разсейват от нещо, което се случва около тях.

 

5. Емоционално интелигентните хора са съпричастни.

Емпатия е един от петте компонента на емоционална интелигентност. В действителност, ако човек го е грижа за другите, показват състрадание и отделя време, за да им помогне. Всичко това е много важна част от емоционалната интелигентност. Освен това, когато хората са състрадателни към другите, това ги кара да си задават въпроси, те става по-любопитни и отворени към  новости, споделя пред Хъфингтън пост Даниел Голман, психолог и автор на книгата „Focus: The Hidden Driver of Excellence“.

 

6. Емоционално интелигентните хора знаят своите силни и слаби страни.

Емоционално интелигентни хора знаят в какво са добри и в какво не са силни. И те не просто приемат своите силни и слаби страни, но също така знаят как да ги използват като работят с правилните хора в правилната ситуация.

 

7. Емоционално интелигентните хора са мотивирани.

Помислете и отговорете:

 

Бяхте ли амбициозно и трудолюбиво хлапе, което е мотивирано да си постигне целта? И го правехте без да очаквате да имате награда в края за това?

 

Ако е така – това е чудесно!

Амбициозност от ранна възраст –  това е още едно качество, което притежават хората с емоционална интелигентност.

 

8. Емоционално интелигентните хора не живеят в миналото.

Хората с високо ниво на емоционална интелигентност не разполагат с време, за да живеят в миналото, защото те са твърде заети да планират възможностите, които ги очакват утре. Те не позволяват на грешките от миналото да ги изпълнят с негативизъм. Те не таят злоба. Важно е да се знае, че точно тези две черти – вкопчването в миналото и злобата, водят до стрес и пречат на човек да се движи напред.

 

9. Емоционално интелигентните хора се фокусират върху позитивното.

Емоционално интелигентни хора гледат положително на нещата, а така също прекарват времето си с други позитивни хора, а не с хора, които постоянно се оплакват.

 

10. Емоционално интелигентните хора поставят граници.

Някой може да си помисли, че заради тяхната любезност и състрадание хората с високо ниво на емоционална интелигентност са „балами“, но всъщност те притежават способността да поставят граници. Например, те знаят как и кога да кажат „Не“ на другите. Защо ли? Това ги предпазва от претоварени, прегаряне, стрес. Наясно са, че като кажат „Не“, това им дава възможност да довършат вече поетите си ангажименти.

 

 

Съветите са дадени от Джон Рамтън от Inc.com.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.