Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Дама » Красивата баронеса Еуфрозиния – палавата баба на съпругата на Пушкин

Красивата баронеса Еуфрозиния – палавата баба на съпругата на Пушкин

Еуфрозиния Улрика фон Липхарт – наследничка на благородници, прочули рода си с разпознаване на картина Леонардо да Винчи, избягала с дядото на Наталия Гончарова

Наталия Ивановна Загряжская много приличала на своята майка Еуфрозиния Улрика фон Липхарт

Наталия Ивановна Загряжская (майка на Наталия Гончарова) много приличала на своята майка Еуфрозиния Улрика фон Липхарт

 

Ако се зачетете за родствениците на руския поет Александър Пушкин и на красивата му съпруга Наталия Гончарова, ще попаднете на много любопитни истории с много атрактивни съдби. Няма значение по коя линия ще тръгнете, няма значение дали назад или напред във времето, гарантирантирано ще се сблъскате с невероятни разкази и ще се увлечете от живота на много интересни личности. Всичко е достойно за роман с много сюжети и многопластови герои.

 

Любопитната история на Еуфрозиния – бабата на Наталия Гончарова

 

Малко се знае за бабата на Наталия Гончарова по майчина линия – Еуфрозиния Улрика фон Липхарт (1761-1791). Била голяма красавица, но и много палава, направо скандална. Произхождала от известен благороднически род от Прибалтика, който имал голямо имение и богати колекции от картини. Всичко се движело по план. Красивата Еуфрозиния се оженила за барон, имали си дете и животът й вървял по мед и масло, докато мъжът й не я завел на панаир, който траел 3 седмици, а там срещнала красив военен командир – дядото на Наталия Гончарова. Еуфрозиния се влюбила в него и двамата избягали заедно. Благородническото й семейство не искало да си спомня за този срам, който му бил нанесен. Едва в по-ново време започва да се дълбае в посока за прибалтийска връзка с на съпругата на гениалния поет Пушкин. Самата Наталия Гончарова е знаела за тази случка и дори веднъж написала в писмо до втория си съпруг Пьотр Лански докато е по тези земи да се оглежда дали няма да види някой неин сродник или дали няма да научи нещо за леля й – дъщеря от първия брак на баба й. В семейството им се носели легенди около скандалната Еуфрозиния. За тях разказва и дъщерята на Гончарова от втория й брак – Александра Арапова.

 

Имението Раади - родното място на Еуфрозиния Улрика фон Липхарт (1761-1791), баба на Наталия Гончарова By Ivo Kruusamägi (Own work) [CC BY-SA 3.0 ee (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ee/deed.en)], via Wikimedia Commons

Имението Раади – родното място на Еуфрозиния Улрика фон Липхарт (1761-1791), баба на Наталия Гончарова
By Ivo Kruusamägi (Own work) [CC BY-SA 3.0 ee (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ee/deed.en)], via Wikimedia Commons

 

Благородничката Еуфрозиния

Еуфрозиния Улрика фон Липхарт била много красива жена, но в историята остава и с име на доста скандална дама. Произхождала от благородническия род Липхарт, който бил известен в Ливония, област в днешните Литва и Естония. Вероятно произходът им е от Саксония. Родила се в голямото имение на рода на баща си – Ратсхоф, което сега е познато като Раади.

 

Имението Раади - родното място на Еуфрозиния Улрика фон Липхарт (1761-1791), баба на Наталия Гончарова

Имението Раади – родното място на Еуфрозиния Улрика фон Липхарт (1761-1791), баба на Наталия Гончарова

 

В наше време част от сградите на имението се използват от Естонския национален музей. Фамилията има богати колекции от картини и се слави като със своите запалени колекционери и познавачи на историята на изкуството.

 

Барон Карл Едуард фон Липгарт (1808—1891) - доктор по  медицина, колекционер и познавач на историята на изкуствата

Барон Карл Едуард фон Липгарт (1808—1891) – доктор по медицина, колекционер и експерт на историята на изкуствата

 

Барон Карл Едуард фон Липхарт (1808—1891), лекар по образование, бил признат експерт по историята на изкуствата. Прочул се около картината „Благовещение“, която точно била пристигнала в галерия „Уфици“ във Флоренция. Той се произнесъл, че е на Леонардо да Винчи.

 

Благовещение -  Леонардо да Винчи Leonardo da Vinci [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Благовещение -
Леонардо да Винчи
Leonardo da Vinci [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Друг сродник на Еуфрозиния е художникът Ернст Карлович Липхарт (Ернст Фридрих фон Липхарт), който е син на Карл Едуард фон Липгарт. Завършил е история на изкуството във Флоренция. Работил за руското царско семейство. Бил е и главен куратор на Ермитажа.

 

Ернст Карлович Липхарт

Ернст Карлович Липхарт

 

Той рисува известните портрети на цар Николай II.

 

Цар Николай II художник: Ернст Карлович Липхарт

Цар Николай II
художник: Ернст Карлович Липхарт

 

Ернст Карлович Липхарт прави и украсата за менютата на коронацията на Николай II.

 

Меню за коронацията на Николай II художник: Ернст Карлович Липхарт

Меню за коронацията на Николай II
художник: Ернст Карлович Липхарт

 

Еуфрозиния се омъжила през 1768 г. за барон Мориц фон Поссе (1756-1792) и станала баронеса Поссе. Баронът завел младата си съпруга, която скоро му родила дъщеричка, на зимните празненства в град Дерпт (днешен Тарту, Естония). В продължение на 3 седмици през януари имало пирове и балове на тези празненства.

 

Срещата с дядото на Наталия Гончарова

 

Град Тарту By Ivar Leidus (Own work) [CC BY-SA 3.0 ee (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ee/deed.en)], via Wikimedia Commons

Град Тарту
By Ivar Leidus (Own work) [CC BY-SA 3.0 ee (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ee/deed.en)], via Wikimedia Commons

Годината била 1782 г. На панаира бабата на Наталия Гончарова срещнала командира на каргополския карабинерен полк Иван Александрович Загряжски.

 

Иван Александрович Загряжски, дядо на Наталия Гончарова

Иван Александрович Загряжски, дядо на Наталия Гончарова

 

Пламнала голяма любов между двамата и когато панаирът свършил, те избягали. Никой не могъл да открие влюбените бегълци. Бащата на Еуфрозиния предприел какви ли не мерки, за да върне дъщеря си, но тя отказвала. Клетият барон фон Поссе подал молба за развод. Няколко месеца се точели бракоразводните драми, тъй като палавата баронеса отказвала да се яви и да чуе доводите на съпруга си, а изпращала все адвоката си. Накрая тя се появила и обосновала бягството си с жалкото съжителство с барона. През август 1782 г Фон Поссе получил развод и право на попечителство над дъщеричката им – Йохана Вилхелмина, за която по-късно Наталия Гончарова търси информация в писмо до втория си съпруг. Барон фон Поссе бил освободен от съпружески задължения и тъй като бил невинната страна, получил право да се ожени повторно. Еуфрозиния пък се сдобила със забрана да се омъжва, докато бившия й съпруг остане неженен.

 

Двамата влюбени продължили да се крият и да живеят както си знаят. Засичани били Псков и в Санкт Петербург. Според семейните легенди Еуфрозиния Улрика фон Липхарт и Иван Александрович Загряжски се венчали тайно.

 

После полкът на командир Загряжски трябвало да се отправи на юг. Еуфрозиния чакала дете и той я завел в имението си Ярополец.

Раждането на майката на Наталия Гончарова

 

Имението Ярополец, в което се родила майката на Наталия Гончарова By Lodo27 from Moscow, Russia (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

Имението Ярополец, в което се родила майката на Наталия Гончарова
By Lodo27 from Moscow, Russia (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

В имението Ярополец живеела законната съпруга на Иван Александрович Загряжски – Александра Степановна Алексеева. Те имали вече свои деца. Александра приела възникналата ситуация, а Еуфрозиния родила дъщеря си Наталия през 1785 година. Наталия Ивановна Загряжская (по съпруг Гончарова) е майката на Наталия Гончарова, съпругата на Александър Пушкин.

 

Наталия Ивановна  Загряжская, майка на Наталия Николаена Гончарова

Наталия Ивановна Загряжская, майка на Наталия Николаена Гончарова

 

 

Еуфрозиния Улрика фон Липхарт живяла само 6 години в имението Ярополец. Умира през 1791 година. Законната съпруга на Иван Александрович Загряжски продължила да се грижи за малката Наталия като за свое дете, а по-големите й сестри вечно ще помагат на нея и на дъщерите й.

 

Наталия станала голяма красавица като майка си, но красотата й по-скоро й попречила, отколкото й помогнала да води щастлив живот.

 

Наталия Гончарова - съпруга на Пушкин

Наталия Гончарова – съпруга на Пушкин

 

Успяла все пак да пренесе това наследство върху дъщеря си Наталия – съпругата на Пушкин, която пък я предала на следващите поколения дами, за чиято красота също се носели легенди и много обожатели оставали поразени.

източници: https://ru.wikipedia.org/wiki/Загряжский,_Иван_Александрович
http://fr.rodovid.org/wk/Personne:876870http://www.vostlit.info/
https://en.wikipedia.org/wiki/Raadi_Manor
https://ru.wikipedia.org/wiki/Гончарова,_Наталья_Ивановна
https://en.wikipedia.org/wiki/Karl_Eduard_von_Liphart
https://ru.wikipedia.org/wiki/Липгарты
http://www.pushkin-book.ru/id=548.html

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".