Рубрики
Начало » Интересно » Европейска нощ на музеите 2015

Европейска нощ на музеите 2015

 

nost na muzeite

 

На 16 май се провежда 11-то издание на Европейската нощ на музеите в България. Тази година в Нощта се включват много държавни, регионални и общински музея и художествени галерии. Само в София близо 50 музея и галерии ще са с отворени врати.

За първи път и Музеят за история на София ще се включи в инициативата от новата си сграда (бившата Централна минерална баня), като предпремиерно ще представи част от бъдещата си постоянна експозиция. Посетителите ще могат да разгледат и изложбата „Лъвов мост през времето“, провокирана от археологическите проучвания по време на строежа на новото кръгово кръстовище на Лъвов мост.

Всички участници в инициативата в София, които съберат най-малко 18 печата от галериите на специална карта (вижте тук), може да участват в томбола. Първата награда е посещение на изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“ в Лувъра в Париж.

Европейската нощ на музеите е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват в инициативата още в първото ѝ издание.

 

Цялата програма можете да видите тук – Програма на Европейската нощ на музеите 2015

(Програмата – за сваляне)

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.