Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » „Семеен човек“ с Никълъс Кейдж за избора, кариерата и семейния живот

„Семеен човек“ с Никълъс Кейдж за избора, кариерата и семейния живот

 

The Family Man

Какво щеше да стане, ако бяхте направили различен избор?

Какво щеше да стане, ако бяхте казали „Да“ вместо „Не“?

Какво ще стане, ако имате втори шанс?

Ако търсите препоръка за филм, който да е приятен, който ще ви помогне да се отпуснете, но и който да ще ви накара да се замислите за избора, който прави всеки човек в живота си – „Семеен човек“ с Никълъс Кейдж и Теа Леони е точно такъв.

 

От една страна виждаме човек с преуспяваща кариера на Уолстрийт, правещ сделки за милиарди, живеещ в красив апартамент в Ню Йорк, каращ „Ферари“, носещ само скъпи костюми, но лишен от хубавите емоции на любовта, семейството и не можещ да усети дори топлината на празник като Коледа.

 

От друга страна опознаваме същия човек, който е семеен, оженил се е за любовта на живота си, баща е на две деца, работи в сервиз за гуми, но въпреки това е безумно щастлив.

 

Тези два варианта са възможни и са зависели само от един избор, който е трябвало да направи Джак Кембъл (Никълъс Кейдж) преди 13 години – на летището приятелката му Кейт (Теа Леони) го моли да не заминава на едногодишен стаж в Лондон, а да избере тях, тяхната обща съдба. При първия, реалния вариант – Джак Кембъл избира кариерата и преуспява като акула на Уолстрийт. При втория вариант – заминава за Лондон, но на втория ден се връща при Кейт и после й прави предложение за женитба.

 

 

По Коледа съдбата го сблъсква с чернокож младеж, който заплашва продавачи в едно магазинче. Бързият ум на Джак Кембър предотвратява евентуална кървава драма като предлага на младежа сделка. За това добро дело съдбата сякаш му подсказва и нещо, което му липсва в живота. На другата сутрин великият Джак Кембъл се събужда в много по-различна среда от шикозния си апартамент в Ню Йорк. До него е някогашната му приятелка от студентските години Кейт, те са вече женени и имат деца, живеят в приятна къщичка. Джак Кембъл, който е трябвало да сключи сделка за милиарди,  сега трябва бързо да се научи как се сменят памперси. В началото много трудно свиква с новия си живот, но постепенно разбира какво му е липсвало в досегашния – любовта на съпругата му и децата му. Но всичко това е само проблясък, който е трябвало да му отвори очите какво е щяло да стане с него, ако преди 13 години беше останал с приятелката си, а не беше заминал на стаж в Лондон – стаж, който му е дал много за развитието му в кариерата. След като отново се връща в реалния си живот, започва да издирва някогашна си любима, която също е вече преуспяваща адвокатка. За щастие и тя не е женена, но точно заминава да работи в Париж. Дали ще успее да я убеди да си дадат втори шанс?

 

Филмът е чудесен за тези зрители, които се радват на семейните ценности, замислят се за избора, който са направили, разсъждават какво би станало, ако бяха взели някое друго решение. Също така е добър пример за постигане на баланс между кариера и личен живот.

 

„Семеен човек“ е романтична комедия, която стопля с приятни послания и действа релаксиращо, ако искате да прекарате два часа с любимия човек. Никълъс Кейдж и Теа Леони играят чудесно. Режисьор е Брет Ратнър. Премиерата на филма е била на 14 декември 2000 година. Определено коледните нотки, магията, която се случва, изборът на дата за премиерата прави филма добър избор за празничен филм, но е и чудесен вариант за релаксация по друго време на годината. Има много хубава оценка в IMDb – 6,7. Общото мнение е, че това е подходящ филм за празнично и ваканционно настроение с ясно послание, че любовта побеждава всичко.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".