Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Фарнезкият бик – това е най-голямата скулптура от Античността, която е достигнала до нас

Фарнезкият бик – това е най-голямата скулптура от Античността, която е достигнала до нас

Пътеписи от Италия

national archaeological museum naples 244 bik farnese

 

„Мраморната планина“ – така наричат тази огромна скулптурна група, позната като Фарнезкия бик. Размерите са наистина внушителни, сюжетът е разтърсващ, а разходката около творбата разкрива изключително майсторство.

 

national archaeological museum naples 249 bik farnese

 

След като разгледахме Фарнезкия Херкулес, наричан още Супер Херкулес, с нашия екскурзовод от Националния археологически музей в Неапол се отправихме точно в срещуположната част на залата, където беше разположенен Фарнезкият бик. Гидът ни разказа историята на тази скулптура и легендата за Дирке, Антиопа и нейните синове. Показа ни интересни детайли, на които да обърнем внимание.

 

История на Фарнезкия бик

 

national archaeological museum naples 400 bik farnese

 

Бикът от колекцията на богатата италианска фамилия Фарнезе е една от най-впечатляващите скулптури, оцелели от Древността до наши дни. Удивителна е цялата сложна композиция, размерът й, а така също, че е направена само от едно огромно парче мрамор.

 

Микеланджело е имал големи планове и под негово ръководство са се извървали реконструкциите на скулптурната композиция.

 

Фарнезкият бик е открит през 1545 година в Баните на Каракала.

 

Термите на Каракала By Agnete (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Термите на Каракала
By Agnete (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Това е станало по време на разкопки, поръчани от Павел III (Александър Фарнезе, 1468-1549), който е папа от 1534 до 1549 г.

 

Папа Павел III

Папа Павел III

 

Година по-късно е открит и великолепният Фарнезки Херкулес.

 

Фарнезкият бик е бил изложен в Палацо Фарнезе.

 

Палацо Фарнезе в ср. на   XVIII в. художник: Джузепе Васи

Палацо Фарнезе в ср. на XVIII в.
художник: Джузепе Васи

 

Това е един от най-известните и забележителни дворци в Рим, поръчан от Александър Фарнезе. За неговото изграждане са ангажирани най-великите творци от тази епоха, сред които и Микеланджело.

 

Славата на Фарнезкия бик се разпространява надалече и достига до френския двор. Кралят Слънце – Луи XIV, се заитригува, иска да го купи и отправя оферта, но тя е отхвърлена.

 

Фарнезкият бик, 1633 г. източник: Уикипедия

Фарнезкият бик, 1633 г.
източник: Уикипедия

 

Фарнезкият бик е наследен от Изабела Фарнезе (1692-1766), която се омъжва за испанския крал Филип V. Тя остава единствената наследничка на богатата фамилия Фарнезе и наследява имуществото и земите им. Скулптурата е била транспортирана до Неапол, където упралява синът на Изабела Фарнезе – Карл VII, който по-късно става също испански крал под името Карлос III. Фарнезкият бик остава в Неапол, а през 1826 г. е изложен в Националния археологически музей на града, където се намира и в наше време.

 

Легендата

 

national archaeological museum naples 259 bik farnese

 

Колосалната мраморна скулптурна група пресъздава мита за наказанието на Дирка от синовете на Антиопа.

 

Антиопа била дъщеря на царя на Тива Никтей и Поликсо. Нейната красота привлякла Зевс.

 

"Зевс и Антиопа" художник: Антоан Вато

„Зевс и Антиопа“
художник: Антоан Вато

 

Зевс приел образа на сатир и я изнасилил.

 

"Зевс и Антиопа"

„Зевс и Антиопа“

 

Антиопа забременяла от Зевс и заради срама избягала от Тива чак в Сикион, където станала съпруга на цар Епопей.

 

Цар Никтей и брат му Лик атакували Сикион и убили Епопей. Върнали си красивата Антиопа. На път за дома си, тя родила близнаците Амфион и Зет – земните деца на Зевс. Според някои източници, Амфион бил син на Зевс, а Зет – на Епопей. Децата били отгледани от пастир.

 

Image from page 70 of "The doctrine of morality : or, A view of human life, according to the stoick philosophy : exemplify'd in one hundred and three copper-plates, done by the celebrated Monsieur Daret, engraver to the Late French King, with an explanati

 

На смъртния си одър цар Никтей повелил дъщеря му да живее при брат му Лик. Дирка, съпругата на Лик, се държала много лошо с Антиопа, защото й завиждала за красотата й. Третирала я като робиня.

 

Антиопа избягала в планината и там срещнала синове си Амфион и Зет, но не ги познала. През това време отмъстителната Дирка дошла да празнува празника на бог Дионис и виното. Накарала близнаците да вържат Антиопа на един биг и да я влачат до смърт. Тогава се намесил старият пастир (според някои източници – самият Зевс), който им казал какъв е техният произход. Амфион и Зет вързали Дирке за бика, за да й отмъстят за всички злини, които сторила на майка им.

 

художник: Хенрик Семирадски

художник: Хенрик Семирадски

 

Точно този момент с вързаната Дирке е запечатан в мраморната скулптурна група.

 

Какво изобразява скулптурата?

 

Сюжетът показва как е изтезавана Дирка, която е завързана за бика. До нея са двамата братя Амфион и Зет, които отмъщават за лошото отношение към майка им. Има и други фигури – куче, други животни, втора женска фигура, която представлява Антиопа.

На преден план се отличава падналата фигура е на Дирка, която трябва да понесе наказанието си.

 

national archaeological museum naples 260 bik farnese

От двете страни на Дирка са двамата братя, синове на Антиопа, които ще я вържат за бика.

 

national archaeological museum naples 247 bik farnese

 

Бикът е точно над Дирка.

 

national archaeological museum naples 246 bik farnese

 

На заден план стои изправена Антиопа.

 

national archaeological museum naples 401 bik farnese

 

В скулптурната композиция има още много други елементи – животинки, растителност.

 

national archaeological museum naples 252 bik farnese

 

 

Кой е творецът?

 

Творецът е неизвестен, а също така има и още по-големи неясноти – дали е оригинална скулптура, дали е копие от периода на Юлиево-Клавдиевата династия (27 г. пр.н.е – 68 г. от н.е.) или е реплика от времето на Северите (193 до 235 г.).

 

Римският учен Плиний Стари (23-79 г. от н.е.) описва скулптура с подобен сюжет.

 

Плиний Стари - въображаем портрет от 19 век източник: Уикипедия

Плиний Стари -
въображаем портрет от 19 век
източник: Уикипедия

 

Точно този текст дава повод първоначално да се смята, че творбата е дело на Аполоний Тралейски и неговия брат Тауриско, които работят на остров Родос. Според тази версия, статуята е създадена във 2 век пр.н.е. Направена е от голям мраморен блок. Творбата е пренесена до Рим, където била част от колекцията на Гай Азиний Полион, римски политик, историк и поет.

 

Възстановка на Термите на Каракала творба от 1899 г. източник: Уикипедия

Възстановка на Термите на Каракала
творба от 1899 г.
източник: Уикипедия

 

 

Според друга хипотеза обаче Плиний Стари описва съвсем различна скулптура. Защитниците на тази версия смятат, че творбата е създадена специално за Баните на Каракала.

 

Термите на Каракала художник: Лорънс Алма-Тадема

Термите на Каракала
художник: Лорънс Алма-Тадема

 

Като доказателства прилагат изработката – космите по бика, острите гънки по дрехите на Антиопа и носа на Дирка. Според тях това е работа от времето на Северите и по-конкретно – около 3 век.

 

Но веднага следва и контрааргумент в полза на първата версия и колекцията на Гай Азиний Полион. Учени твърдят, че оригиналната версия е била разположена в близките градини – Хорти Асиниани (Horti Asiniani), които били притежавани от семейството на Полион, и ако е поръчано копие за Баните на Каракала, това означава, че двете творби са били в изключителна близост една до друга.

 

Размери

national archaeological museum naples 245 bik farnese

 

Мраморският скулптурен комплекс е висок около 3,70 м. Изработен е от един блок мрамор с основа с размери 2.95 × 3.00 м. Тежи 24 тона.

 

Реконструкции

 

national archaeological museum naples 256 bik farnese

 

През 16 век скулптурната група претърпява значителни реконструкции. Микеланджело планирал да я използва за фонтан в центъра на градината между Палацо Фарнезе и Вила Фарнезина. Проучвания в наше време сочат, че той е бил на прав път. Най-вероятно някога тази творба наистина е била предназначена да бъде в средата на водно съоръжение.

 

Фарнезкият бик през погледа на Роселини

 

Великият италиански режисьор Роберно Роселини запечатва в своя шедьовър „Пътуване в Италия“ (Viaggio in Italia) от 1954 г. кадри с Фарнезкия бик.

 

Фарнезкият бик кадър от филма "Пътуване в Италия", 1954

Фарнезкият бик
кадър от филма „Пътуване в Италия“, 1954

 

В главната роля е красивата актриса Ингрид Бергман, която в този период е съпруга на Роселини. Тя се разхожда из Националния археологически музей. Наема екскурзовод, който й разказва историята на музея и заедно спират при най-ценните статуи.

 

Фарнезкият Херкулес кадър от филма "Пътуване в Италия", 1954

Фарнезкият Херкулес
кадър от филма „Пътуване в Италия“, 1954

 

В края на обиколката първо разглеждат Фарнезкия Херкулес, а след това за финал са при внушителния Фарнезки бик.

 

Разходка с нашия гид около Фарнезкия бик

national archaeological museum naples 251bik farnese

 

Легендата за Дирке, Антиопа и синовете й и историята за откриването на Фарнезкия бик, които ни разказа нашият екскурзовод много ни впечатлиха. На място до такава творба човек може да усети с огромна мощ посланията и на мита, и на скулптурата. Гидът ни, който по образование и професия беше археолог, знаеше много и ни разкриваше дори тайни, които никъде не можехме да прочетем. Оценяваме много как ни показваше винаги нещо различно, което без помощта на професионалист, нямаше как да знаем, научим или видим.

 

national archaeological museum naples 250 bik farnese

 

При Фарнезкия бик се задържахме по-дълго тъй като имаше много какво да се обсъди и види. Вгледахме се в различни детайлчета.

 

national archaeological museum naples 403 bik farnese

 

Дори и в едни ивички по творбата, проследихме показалеца на гида ни, с който ни показваше накъде вървят и после ни поясни, че тази статуя е била предназначена най-вероятно за фонтан, тъй като по нея е текла вода.

 

national archaeological museum naples 257 bik farnese

 

След това ни помоли да се обърнем към Херкулес, да огледаме отново и Фарнезкия бик и да споделим коя скулптура повече ни харесва. Въпросът всъщност не е никак лесен. И двете творби предизвикват огромно възхищение и задължително трябва да се видят.

 

hercules national archaeological museum naples 232

 

Херкулес сякаш си е спечелил по-голяма слава в нашето съвремие и образът на героя от древногръцките митове обикновено се свързва точно с тази творба.

 

bik farnese national archaeological museum naples 265

 

Фарнезкият бик незаслужено все още не е достатъчно познат. Около неговата изработка витаят много въпросителни, водят се ожесточени научни спорове към коя епоха принадлежи и дали е оригинал или копие, но въпреки това майсторството на твореца, посланията от легендата и внушителните размери на скулптурата заслужават много голямо внимание и изучаване.

 

Фоторазходка около Фарнезкия бик

декември 2017 г.

Национален археологически музей в Неапол

 

 

източници:
https://it.wikipedia.org/wiki/Toro_Farnese
https://fr.wikipedia.org/wiki/Taureau_Farnèse
http://www.repubblica.it/toro-farnese
http://www.treccani.it/enciclopedia/toro-farnese
https://en.wikipedia.org/wiki/Antiope_(mother_of_Amphion)
https://en.wikipedia.org/wiki/Amphion_and_Zethus
https://ru.wikipedia.org/wiki/Антиопа_(из_Беотии)
https://en.wikipedia.org/wiki/Apollonius_of_Tralles
https://en.wikipedia.org/wiki/Palazzo_Farnese
https://fr.wikipedia.org/wiki/Thermes_de_Caracalla

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".