Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Винената пещера „Фауст“ в Будапеща

Винената пещера „Фауст“ в Будапеща

Пътеписи от Унгария

 

Faust vinarna budapest-COLLAGE

 

Ако трябва да препоръчам изискано удоволствие в Будапеща, първото място веднага го определям – винената пещера „Фауст“. Намира се в подземията на луксозния хотел „Хилтон“ в района на Замъка Буда и на метри от красивата църква „Св. Матиаш“.

 

Ще разберете, че вече сте пристигнали, когато слезете по стълбите и видите маса с червена покривка и бутилка вино.

 

Faust vinarna budapest 1

 

След това има още няколко стълби, но нагоре, където е залата за дегустация.

 

Faust vinarna budapest vhod

 

Посещението във винената пещера изисква резервация, тъй като местата и масите са малко. Не е необходимо предварително плащане за резервация. Но дори да няма свободни места, обяснете, че много искате да ги посетите и ако се отвори някаква възможност, да ви се обадят. При нас така се получи.

 

Faust vinarna budapest mail

 

Има възможност да се дегустират 6 или 9 вина. Последното е по избор на клиента. Гостът трябва да посочи някое от изпробваните вече и да го тества отново.

 

Faust vinarna budapest 2 vina ceni

 

Може да се избират само червени, само бели, само розе или комбиниран вариант от всички видове.

 

Faust vinarna budapest vina-COLLAGE

 

Ние избрахме комбиниран. Имахме две бели, едно розе и две червени вина. Всички бяха превъзходни. Изключително ни допадна розето. По мнение на съпруга ми, в Унгария розето е много хубаво. Моето последно вино отново беше розе.

 

Всяка бутилка е придружена от разказ за виното и за района.

 

Faust vinarna budapest karta

 

Хареса ми, че се правеше и сравнения с някои български варианти. Явно домакинът се беше подготвил за всеки от гостите спрямо националността му. На съседните маси имаше голяма компания от около 15-16 млади немци,  а на другата – красива дама и двама господа, вероятно руснаци, но говореха и немски, и английски. Имаше и още една маса с трима англичани или американци – две жени и един мъж.

 

Faust vinarna budapest cherveno

 

Когато влязохме, залата ме впечатли с уютната си полуинтимна обстановка. Имаше запалени свежи. За всяка от компаниите – отделна маса. А на масата имаше кана с хубава газирана вода и чаши.

 

Faust vinarna budapest 3

 

По-късно бяха сервирани и 6 много вкусни малки питчици, наричани погача.

 

Faust vinarna budapest pogacha

 

След като се освежихме с водата, преминахме към вината.

 

Белите вина ни разхладиха приятно. Разходката нагоре по хълма Буда в топло време, ни беше уморила.

 

Faust vinarna budapest belyo

 

За розето вече бяхме свежи. Хладината на пещерата също си казваше думата.

 

Faust vinarna budapest rose

 

При червените вина напълно бяхме забравили за жегата извън това прекрасно местенце.

 

Faust vinarna budapest cherveno 2

 

Цената на дегустацията на 6 вина за двама души беше 46 евро (по 23 евро на човек).

 

Faust vinarna budapest ceni

 

Имаше възможност да се купят и бутилки вино на преференциални цени. Селекцията им беше много добра и всички са произведени в малки бройки.

 

Дегустацията продължи от 17,30 ч. до 19 ч. Тези, които бяха избрали 9 вина, останаха още. Мисля, че 6 вина е разумният вариант, за да не се пренасища човек изведнъж и да може добре да се наслади на напитките.

 

Faust vinarna budapest animacia

 

След като приключихме с дегустацията, се разходихме из хотела. Беше с красив интериор. Уникално бяха съчетали древни руини и съвременна сграда.

 

hilton budapest ruini

 

Разходката из коридорите и залите на някогашната доминиканска църква, сега част от постройката на луксозния хотел, също е запомнящо преживяване.

 

hilton budapest dominikanska curkva

 

Панорамната гледка към Будапеща от „Хилтън“ беше изключително красива.

 

budapest duga 2

 

Докато сме били в пещерата, навън се оказа, че е валяло и сега имаше красива двойна дъга, която правеше гледките към близките забележителности, още по-вълшебни.

 

budapest duga

 

Очаквах дрескодът да е поне smart-casual, но се оказа, че повечето посетители са явно туристи в часа, в който ние успяхме да се сдобием с резервация, и бяха с туристическо облекло. Но ако човек иска да усети това специално място по-добре, може да се постарае една идея повече според своите разбирания как да бъде облечен за приятна винарна с интересни предложения.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".