Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Най-скъпото литературно произведение, продадено на търг, е сборник с пиеси на Шекспир

Най-скъпото литературно произведение, продадено на търг, е сборник с пиеси на Шекспир

Книгата беше продадена за близо 10 милиона долара

https://www.christies.com

https://www.christies.com

 

Най-скъпото литературно произведение в света е сборник с пиеси на Шекспир, отпечатан през 1623 г. Книгата беше продадена за  9 978 000 долара.

 

Това се случи на търга „Изключителна разпродажба“ на Christie’s в Ню Йорк на 14 октомври 2020 г. Наддаването продължи само 6 минути. То беше спечелено от известения антиквар и колекционер на редки книги и снимки – Стефан Льовентайл.

 

Timur York, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Timur York, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

 

Сборникът „Комедии, истории, трагедии“, познат като „First Folio“, събира за първи път на едно място 18 пиеси на Уилям Шекспир. Сред тях са „Макбет“, „Дванадесета нощ“ и „Юлий Цезар“.

 

Книгата е публикувана няколко години след смъртта на Шекспир от неговите приятели – актьорите Джон Хеминге и Хенри Кондел. Отпечатани са 750 бройки. Оцелели са 235 от тях. Само 6 книги са в частни ръце.

 

В продължение на 4 века от издаването на сборника „First Folio“ той е едно от най-продаваните литературни шедьоври.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".