Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » За тайните рисунки върху ръбовете на страниците на книгите

За тайните рисунки върху ръбовете на страниците на книгите

 

knigi s risunki

 

Да се докосне човек до хубава книга е изключително преживяване, но когато има и нещо в допълнение – няма как да не се добави и възхита. Съществува едно майсторство, което не спира да удивява, защото е съпроводено и с известна доза загадъчност и тайни. Майсторството е да се рисува по ръбовете на хартиените страници на книгата. Нарича се „fore-edge painting“. Обикновено може рисунката да не се вижда, когато книгата е затворена. А ако се нагласи по определен начин книгата, ще се разкрие прелестна картина, а понякога може да има и няколко скрити рисунки.

Най-първите книги с рисувани ръбове вероятно са се появили през 10 век. Първият със сигурност познат пример за такава книга е от 1649 г. През 1750 година започват вече да се изобразяват тайни пейзажи, портрети или религиозни сцени. Обикновено били цветни. През 18 век тази техника става доста популярна. През 19 век също се развива. В наше време тематиките на скритите рисунки стават най-различни.

Ето и едно интересно видео с такава книга с тайни рисунки:

 

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".