Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Фоторазходка из плажа Агиянис на остров Гавдос

Фоторазходка из плажа Агиянис на остров Гавдос

Пътеписи от Гърция

agianis plaj (1)

 

Плажът Агиянис (Агиос Йоанис, св. Йоан) е един от най-красивите плажове в света. Класиран е на второ място. Намира се на малкия остров Гавдос, който е в Либийско море между Крит и Африка. На Агиянис се долавя екзотиката на Африка. Плажът е с красиви пясъчни дюни, които сякаш са безкрайни.

 

wpid-img_20190923_1752061551982246614003951.jpg

 

Пясъкът се разпростира и нагоре по склоновете. Красиви кедрови дървета и храсти зеленеят сред пясъчния пейзаж.

 

gavdos agiannis plaj more zelenina

 

Под дърветата са разположени палатки или къщурки заслони на плажуващите. Агиянис е „обитаем“ плаж.

 

gavdos agiannis kusturka

 

На него живеят през летните месеци хипита, хипстъри, арт личности.

 

gavdos art agiannis

 

Цивилизацията свършва малко преди плажа. До него достига автобус, който пристига от пристанището. Има и паркинг за автомобилите и моторите. В края на цивилизацията преди Агиянис се намират и три таверни и един минимаркет. Най-известната таверна е „София“, към която се предлагат и 7 просторни и стаи, в които отсядат почитатели на острова, които не са чак толкова развълнувани да спят на плажа. Летните отшелници, които живеят на Агиянис, често идват да хапват от вкусните гозби на София и другите собственици на таверните. Хипстърите работят на компютрите си. Другите си зареждат телефоните, макар че някои го правят и на плажа като използват слънчевата енергия.

 

gavdos zaryadno telefon

 

Агиянис е наистина изключително красив плаж, който трябва да се види. По красота Потамос и Лавракас може би повече ни харесаха, но при Агиянис внушителен е размерът и цялата тази атмосфера, създадена от многото плажни обитатели.

 

Фоторазходка из плажа Агиянис

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".