Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Елитен брак по френски

Елитен брак по френски

Във Франция богатите все повече се женят само помежду си

 

paris pont alexander 3 6

 

Мнозина може би си мислят, че браковете между хора от една прослойка е отживелица. В днешно време се поддържа идеята, че всеки може да потърси половинката си навсякъде и тя може да е с друг произход, култура, религия, образование, доходи. Да, но се оказва, че невинаги е така. И тази нова идея изобщо не е на почит в елитната прослойка на Франция.

 

Проучване във Франция, цитирано от Фигаро, показва, че при елитната френска прослойка не само, че нещата не са се променили, но дори са се увеличили браковете между себеподобни в сравнение с 1960 г.

 

Става дума за завършилите в елитните Grandes écoles (най-желаните френски висши училища) във Франция, които имат и големи доходи. Те никога не избират партньора си извън своето обкръжение. Дори и в 21 век. А в последните години още повече поддържат традицията на ендогамията – брак в рамките на класата.

 

École nationale d'administration/Wikipedia

 

Два удивителни феномена се наблюдават във Франция по отношение на любовта и женитбата през последните 50 години.

 

Единият – все повече хора не търсят половинката си от своето обкръжение и най-вече класа. Преди обикновено лекари са се женили за лекари, адвокати за адвокати, учители за учители, фермери за фермери и т.н. Класика!

 

 

„Нормално е да се свържете с човек, който е от вашето обкръжение, изповядва вашите ценности, има вашето образование и доходи. Двойките обикновено са формирани от една и съща прослойка.“

 

Либералните ценности обаче все повече се налагат и схемата за създаване на брачни двойки от хора от една среда все по-рядко действа. Вече изобщо не е норма. Ако през 1960 г. във Франция браковете между хора с една и съща образователна диплома са били 40%, а през 2012 г. намаляват на 27%. Същото е и при браковете между партньори от една и съща прослойка. През 1960 г. такива бракове са били 42%, а през 2012 г. – вече спадат на 33%. Промяната започва да настъпва през 1980 г.

 

paris pont alexander 3

 

И вторият феномен във Франция – високообразованите с дипломи от Grandes écoles, които имат и големи доходи, продължават твърдо да не изневеряват на традицията да не се обвързват с хора извън своята прослойка. Дори в последните години броят на такива бракове е нараснал в сравнение с 1960 г. Вече 51% от браковете в тази прослойка са само между хора с дипломи от Grandes écoles и с високи доходи. Идеята за ендогамия – сключване на брак само в същата прослойка, изобщо не е изоставена, а дори е на още по-голяма почит.

 

Проучването показва, че елитната класа на Франция продължава да си остава затворена за други прослойки и рядко някой от друга класа може да попадне в нея чрез брак. Там връзки между хора от различни класи, с различно образование, с различни доходи продължават да бъдат невъзможни.

 

Тази елитна класа е научена, че е бъдещето на Франция. Това е малък, но влиятелен, високообразован и богат кръг, който иска да продължи да бъде водещата класа на Франция. Всичко в него е хиперизбирателно. Представителите на елитната прослойка винаги завършват в Гранд екол и си търсят брачни партньори само от тези училища.

 

Поговорката „Противоположностите се привличат“ може да важи за всеки друг, но не и за представителите на елитната френска прослойка. При тях важи само едно правило и то е:

 

„Тези, които си приличат, се събират“.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.