Рубрики
Начало » Блог » Парижки книжни пътешествия

Парижки книжни пътешествия

Книжни пътешествия с Анук от „Малкият антикварен магазин под Айфеловата кула“

"Малкият антикварен магазин под Айфеловата кула", Ребека Рейзин

„Малкият антикварен магазин под Айфеловата кула“, Ребека Рейзин

 

Любимата ми българска писателка Радостина А. Ангелова е виновницата да възобновя книжните си пътешествия из Париж. Преди Коледа изчетох последния й роман „Бал в Мулен Руж“ и отново се запалих да опознавам Париж с хубави книги. Така преминах към „Малката книжарничка край Сена“, а след това изчетох и втората книга от парижката поредица на Ребека Рейзин – „Малкият антикварен магазин под Айфеловата кула“.

 

malkiyat antikvaren magazin2

 

Ето този цитат от страница 130 веднага ме впечатли – напълно изразява френската философия за живота:

 

 

Трябва да правиш това, което те прави щастлив. Клише е, но животът е толкова кратък. Затова ние, французите, спим до късно, закусваме спокойно, обядваме дълго, пием вино, когато се храним – ежедневният живот не трябва да се пришпорва или да се изтърпява, а трябва да му се наслаждаваме – на всяка една минута, в случай, че утрешния ден никога не настъпи.

Анук от „Малкият антикварен магазин под Айфеловата кула“

(източник: „Малкият антикварен магазин под Айфеловата кула“, Ребека Рейзин, стр. 130, изд. Сиела, 2018)

Очаквам и третия роман на Ребека Рейзин, където ще се разхождам по Шанз-Елизе и ще надничам в парфюмерия. Засега оценявам книгите й като приятни четива, които са прекрасни за отмора и за разходки из френската столица с изискани французойки.

 

Още романи за парижки книжни пътешествия

paris knigi (1)

 

Ако и вас ви обхване манията да пътешествате из Париж с хубави книги, препоръчвам ви да прочетете: „Парижкият апартамент“ (роман, който ме спечели завинаги), „Ще се видим в Париж“, „Цветя от лед и пепел“, „Малката билкарница в Монмартър“. Много изискани четива за изискани дами са.

knigi paris

Сега чета „Обяд в Париж“ на Елизабет Бард. Подготвила съм си и следващата й книга „Вечеряй с мен“, но за съжаление не открих „Пикник в Прованс“. Те са по-обикновени и по-скоро напомнят на споделяне в блог. Личната любовна история е премесена с хубави френски рецепти. Признавам си, че по-скоро разпалват кулинарния ми дух, отколкото ме увличат като женско четиво. Добри са за разтуха, но имат и интересни идеи. Попадат в моята графа за „вкусни книги“, към които да посегнеш за идея за френска вкусотия.

 

Следващата ми книжна дестинация

 

Следващата ми книжна дестинация планирам да е Копенхаген, където ще опознавам философията за живот на датчаните – хюга. Мислех да се върна във Виена, след като изчетох „Виенски апартамент“ на Радостина А. Ангелова и да продължа с „Хотел Захер“, но вчера окончателно реших да завия в друга посока. Набелязах си романа „Малкото кафене в Копенхаген“, който току-що излезе и чиито страници прелистих набързо на сайта на Софтпрес. Сега искам вече да знам какво се случва по-нататък. А след това планирам напълно да бъда завладяна от датската идея за щастлив живот хюга с още няколко набелязани наръчника по темата. От това, което изчетох, моят живот има доста общи неща с тази философия, но ще видим дали наистина е така след като я поопозная.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Да опознаеш изтънчения живот на Париж с изисканата французойка Осеан от „Малката книжарничка край Сена“

Изкуството да живееш добре по френски

Какво вино пие професорът от Сорбоната в „Бал в Мулен Руж“?

„Виенски апартамент“ – четох я до 2,32 ч.

Омагьосващите приказки на дамските парфюми Guerlain

Хубави рецепти от книги, които доставят наслада и релакс

Статията е част от блоговата структура на сайта „Данибон“, където споделям лични впечатления. „Данибон“ не предоставя услуги (нито платено, нито безплатно) като посещения, отзиви и т.н. В блоговата част пиша за неща, които ме грабват и за които имам желание да споделя. Тези правила са описани в политиката на сайта ми. Единствената възможност за споделяне от партньори е в рубриката „Представи се“ или в „Календара“ при ясни правила.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".