Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Ресторант „Φουλ του μεζέ“ в Солун

Ресторант „Φουλ του μεζέ“ в Солун

Пътеписи от Гърция

 

full tou mezze 1

 

„Това е мястото!“

 

Това споделиха с мен във Фейсбук приятели на „Данибон“, които ме насочваха какви забележителности и ресторанти да посетим в Солун. За типичен ресторант в града препоръката им беше „Φουλ του μεζέ“ („Full tou Meze“, „Фул ту мезе“). Послушах съвета им и останах очарована. Благодаря!

Kакво означава името „Φουλ του μεζέ“?

 

Това е игра на думи, пише в гид за Солун. Първите две думи означават „пълна къща“ и е препратка към термина в покера. Третата дума ни е добре позната – „мезе“. Идеята е ресторантът да е място, където събират приятели. Когато те седнат за узо или друга напитка, да си поръчат плато с мезета, което да е в средата на масата, и всеки ще си взема от хапките. Мезето може да бъде сирене или други специалитети.

 

В тази таверна можете да откриете всичко – от по-изгодни гозби до по-скъпи ястия. Предлагат се мезета, салати, месо, морски храни.

 

full tou mezze 3

 

Ресторантът не е голям, но в него има много дух. Привлича с уютната обстановка и интересна декорация. Човек усеща по удивителен начин историята на квартала, в който се намира „Φουλ του μεζέ“.

 

full tou mezze 2

 

Менюто е направено като стар вестник и има стари фотографии.

 

full tou mezze

 

Ресторантчето се намира в стария квартал на Солун – Лададика. Думата „Лададика“ означава магазини, които продават зехтин. Районът се е използвал за централен пазар по време на Османската империя. Старите сгради в Лададика, които са оцелели при големия пожар от 1917 година, показват как е изглеждал Солун през 19-ти век.

 

Лададика е любимо място за туристи и местни. Тук се намират много приятни гръцки таверни. Усеща се атмосферата на стария Солун.

 

laterna

 

Лададика е близо до площад „Аристотел“ – на около 5 минути пеша, а така също и до пристанището.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.