Рубрики
Начало » Интересно » Гергьовден – ритуали, гадания и вярвания

Гергьовден – ритуали, гадания и вярвания

 

sveti georgi

 

Гергьовден е един от най-тачените празници у нас. Според народните вярвания бележи началото на лятото.

 

Поговорката гласи:

 

„Св. Георги носи лятото, а Св. Димитър – зимата“.

 

След Гергьовден започва летният сезон в народния ни календар.

 

Свети Георги е покровител на овчарите и стадата. Според преданията, той е бил безстрашен воин, загинал мъченически за християнската вяра.

 

 

Празникът е свързан с богата обредност, символизираща надеждите за щастлив живот.

 

На Гергьовден рано-рано всички жени отиват да берат билки, лековити треви и разбира се –  гергьовче. Смята се, че билките, които се берат на Гергьовден, са много лековити. От зеленина се прави голям венец за здраве. 

 

Жените са изпълнявали и интересен ритуал – търкаляли са се в гергьовската роса, за да бъдат здрави през цялата година. След това зеленината се слага на вратите, прозорците, из дома, за да се посрещне свети Георги.

 

Другият важен ритуал е гергьовденското агне – кръвната жертва за празника. Слага му се зелено венче на главата, пали му се свещичка, чете му се молитва. Ритуалът се извършва на източната страна на къщата, където изгрява слънцето и осветява земята. Кръвта се пази. После се излива в мравуняк. Това символизира желанието да се роят агънцата както мравките. Може да се излее и в реката – символ за берекет („да върви всичко по вода“).

 

На трапезата задължително има агнешко, пита и жито. По селата са се правили общи празненства и цял ден са се виели гергьовски хора, водени от най-добрия овчар или от бременна жена, носеща в ръце зелено клонче. За здраве всички се мерят на кантар и се люлеят на гергьовски люлки. Люлките се правят на най-разлистените дървета. Вярва се, че така се пренасят растителните сили на дървото върху човека по време на пролетното събуждане. Песните са с любовни мотиви.

 

На Гергьовден има и много романтичен ритуал – гадаене на пръстени или китки. Свързан е с най-съкровените мечти на момите.

 

На Гергьовден има и много гадания. Повечето са свързани с времето – ако е дъжд, на добро е.

 

Ако на Гергьовден вали дъжд, годината ще е страшно плодородна, защото всяка капка от дъжда, е златна монета.

 

Има и за здраве, богатство и узнаване името на бъдещия любим на момата.

 

 

Гергьовден е обявен за Ден на храбростта и празник на Българската армия с указ на княз Александър I Батенберг. Той се чества от 1880 г.

 

На Гергьовден празнуват: Георги, Гергана, Гинка, Галина, Галя, Ганка, Ганчо и др.

 

Честит празник!

 

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".