Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Красивата гръцка църква във Виена

Красивата гръцка църква във Виена

Пътеписи от Австрия

Още една красива забележителност от Виена, която беше на метри от апартамента, в който живяхме, докато бяхме в австрийската столица.

DSC07277

 

До старинен ресторант от 15. век и между изящни сгради от края на 19. век се извисява впечатляващата гръцка православна църква във Виена. Поместена е в туристическите пътеводители като забележителност, която трябва да се посети в австрийската столица. Включена е и в приятните пешеходни маршрути по красивите, малки улички около катедралата „Свети Стефан“.

 

Гръцката църква (Griechenkirche) впечатлява всички преминаващи. И въпреки че за вниманието на туристите тук се борят много изящни сгради, Griechenkirche сякаш засенчва всички шедьоври наоколо. Съчетава в себе си и спокойствие, и изящност, и препратки към отминали епохи и други земи.

 

DSC07276

 

В този район е имало гръцки православни църкви от 1787 година. Тук са се настанявали прииждащите гръцки емигранти. В резултат на Toleranzpatent – документ, издаден от Йозеф II през 1781 година, гръцката общност започва да изгражда своите православни храмове. Първият архитект е Петер Молнер.

 

DSC07306

 

Сегашният вид на църквата е от 1858 година. Стилът е неовизантийски. Архитектът е Теофил Хансен, който е от датски произход, но по-късно взема австрийско гражданство.

 

Катедралата отваря врати на 21 декември 1858 г.

 

DSC07305

 

Фасадата на Griechenkirche е изградена от красиви двуцветни тухли – червени и златисти. Те са гъсто наредени една до друга. Арките са позлатени. Куполът е с гледжосани плочки.

 

Ако минавате покрай тази църква, не се задоволявайте само с външния й вид или с бегъл поглед.

 

DSC07304

 

Вътре църквата е още по-интересна и си заслужава да я посетите.

 

DSC07280

 

Стените са с икони.

 

DSC07287

 

Таванът е с фрески.

 

DSC07281

 

Има и кристални полилеи.

 

DSC07300

 

Двама австрийски художници са работили по стенописите – Карл Рал и Лудвиг Тирш.

 

DSC07291

 

Един от най-големите и световноизвестни диригенти на 20. век Херберт фон Караян е посещавал тази църква. Австрийският диригент е от гръцки и влашки произход.

 

DSC07288

 

В църквата  е разрешено запалването на свещички.

 

„Вдясно е за живите, вляво е за мъртвите“ – така ни обясника от църквата къде се поставят свещичките, но уточниха, че реално нямали такова разграничение.

 

DSC07299

 

Griechenkirche се намира на улица „Fleischmarkt“ 13. До църквата има старинен ресторант от 15. век – Griechenbeisl, най-старата традиционна гостилница във Виена. Съвсем близо има и нов гръцки ресторант, който също е приятно заведение. За да се стигне до него се минава по Griechenstasse – малка уличка, отново свързана с гръцките емигранти. В близост, но на улица „Флaйшмаркт“, са и две изящни сгради, построени през 1899 година – образци на Югендщил.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".