Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Защо красивият ренесансов часовник на Руан Gros-Horloge има само една стрелка?

Защо красивият ренесансов часовник на Руан Gros-Horloge има само една стрелка?

Данибон: Пътеписи от Франция

Gros-Horloge – големият, красив ренесансов часовник на Руан

 

gros horologe snimka

 

Когато попаднеш в красиво градче с много история, времето наистина сякаш спира и те пренася по свой си начин из различни епохи, които можеш да усетиш сам.

Само на няколко метра от величествената Катедрала на Руан, прославена в картините на импресиониста Клод Моне, се намира още една забележителност на нормандския град – Gros-Horloge. Това е голям, красив часовник, превърнал се в една от емблемите на Руан. За разлика от Катедралата, която се свързва с готическия стил, Големият часовник е свързан с Ренесанса, макар че архитектурният ансамбъл по удивителен начин съчетава готическа кула с камбанария, ренесансова арка и часовник и изящен фонтан от 18-ти век.

 

Пешеходната уличка под Gros-Horloge

Улицата, на която се намира часовникът – Rue du Gros-Horloge, свързва Катедралата със Стария пазар (Vieux Marché), две места с богата история. Всъщност точно тази улица на Големия часовник в Руан е първата пешеходна зона, която се появява във Франция. Виртуално можете да се разходите около Gros-Horloge тук.

 

Часовниковият механизъм на Gros-Horloge

 

Часовниковият механизъм е един от най-старите във Франция. Датира от 1389 г. Според някои източници, той е вторият часовник в света. Първият е изработен през 1386 г. в град Солзбъри, Великобритания.

Конструкцията на Gros-Horloge е започната от Журден дел Леш и е завършена от Жан дьо Фьолен, който става първият управител на часовника. Той е трябвало да се грижи за поддръжката на часовника. Живеел е в малка стаичка до него.

 

gros horologe 7

 

Часовникът се е намирал в близост до старото кметство, което показва как се променя живота на хората в тези времена и какво започва да има вече значение. През 1529 г. е преместен на сегашното си място.

 

gros horologe musej 5

И нещо интересно – часовниковият механизъм на красивия часовник на Руан е отмерил 5 милиона часа от 14-ти век до 1928 г., са изчислили хора, които обичат любопитните данни. През 20-те години на XX в. часовниковият механизъм е бил електрифициран.

Часовникът медальон

 

Часовникът е изключително красив. Прилича на медальон.

 

gros horologe 1

 

Ако го погледне човек от страната на Катедралата или пък от площада около Стария пазар, ще види как блести като истинско златно съкровище, а наоколо е ограден от красиви постройки.

 

gros horologe 6 arka

gros horologe 13 ulica

 

Циферблатът на часовника представлява златно слънце с 24 лъча, а фонът е син – звездно небе. Диаметърът му е 2,50 м.

 

gros horologe 9

Защо Gros-Horloge има само една стрелка и показва единствено часа?

Часовникът няма стрелка, която показва минутите. В онези години хората са възприемали времето по много различен начин. Изследователи посочват, че такава точност като минути не са били изобщо необходими. И без това дълги векове времето на хората е принадлежало на религията и тя ги е насочвала кога какво да правят – кога има празници, кога какво да се яде, какви ритуали да се спазват.

 

gros horologe 8

 

Появата на градските часовници е направо революция в живота им. За първи път времето започва да става ценност и да е нещо важно. Вече знаят не само дните от седмицата, а и могат да се ориентират за час. Точност с минути едва ли им е трябвала. Часовете са били предостатъчни. Звънът от часовниковата кула става също толкова значим колкото на църковните камбани.

 

Какво символизира агнето?

 

Голямата стрелка на Gros-Horloge е много интересна. В края му има златно агне. Предният му крак сочи точното време. Изборът на агне не е случаен. Той е изобразен и върху герба на Руан. Според някои източници, агнето е важно за Руан, защото това е град, който се замогва благодарение на обработката на вълна. Според други, връзката е с Пасхалното агне и със светеца, който е покровител на Руан.

 

Герб на Руан източник: Уикипедия, SanchoPanzaXXI

Герб на Руан
източник: Уикипедия, SanchoPanzaXXI

 

Защо часовникът показва фазата на Луната?

 

Над цветния циферблат на Големия часовник е поставена сребърна топка с диаметър 30 см. Тя определя фазата на Луната. За 29 дни 12 часа и 45 минути показва всички фази. Преди векове тези сведения са били нужни на хората. От фазите на луната е зависело мореплаването, селското стопанство и астрологията.

 

gros horologe 2 luna

 

Символите, с които са изобразени дните на седмицата в Gros-Horloge

 

Часовникът показва и дните на седмицата. Те са изобразени по много интересен начин – появява се красива картинка в долната част в специален сектор под циферблата.

 

gros horologe dni

 

Не се виждат названия, а са използвани алегорични изображения, които са били разбираеми за хората на ХІV век, т.е. не е било нужно да могат да четат и да са грамотни. Има и картинки на зодиите.

 

Как са изобразени дните от седмицата в Gros-Horloge?

 

Понеделник (lundi) е изобразен с Диана, римска богиня на лова и сестра-близначка на Аполон (съответства на древногръцката богиня Артемида). Колесницата е теглена от елени. Придружена е от ловци. Зодиакалната картинка е на Рак.

 

gros horologe lundi

 

Вторник (mardi) се свързва с Марс. Колесницата е теглена от вълци. Придружена е от рицари.  Зодиакалната картинка е на Скорпион.

 

gros horologe mardi

 

Сряда (mercredi) се свързва с Меркурий. Колесницата е теглена от петли. Придружена е от търговци.  Зодиакалните картинки са на Овен, Близнаци и Дева.

 

gros horologe mercredi

 

Четвъртък (jeudi) е изобразен с Юпитер. Колесницата е теглена от орли. Придружена е от кардинал, доктори и монаси.  Зодиакалните картинки са на Риби и Стрелец.

 

gros horologe jeudi

 

Петък (vendredi) е изобразен с Венера. Колесницата е теглена от лебеди. Придружена е от музиканти и влюбени. Зодиакалните картинки са на Телец и Везни.

 

gros horologe vendredi

 

Събота (samedi) е изобразена със Сатурн. Колесницата е теглена от грифони. Придружена е от косачи и берачи. Зодиакалните знаци са на Козирог и Водолей.

 

gros horologe samedi

 

Неделя (dimanche) е изобразена с Аполон. Колесницата е теглена от коне. Придружена е от конници, кардинали и епископи. Зодиакалният знак е Лъв.

 

gros horologe dimanche

 

Ренесансовата арка

 

Часовникът се намира в постройка, изградена през Ренесанса. Минувачите по уличката от Катедралата към Стария пазар преминават под красива ренесансова арка. Върху арката отново виждаме изображения на агнето, тъй важен символ за Руан.

 

gros horologe 3 arka

gros horologe 4 arka

gros horologe 5 arka

 

Фонтанът до Gros-Horloge

Фонтанът до Gros-Horloge завършва целия красив ансамбъл, който включва часовника и часовниковата кула. Той е построен по-късно – през 1734 година. Посветен е на Луи XV, който в началото на своето управление се ползва с голямата любов на народа. Наричат го „многообичния Луи“.

Фонтанът е дело на скулптора Жан-Пиер Дьофранс (1694-1768). В Руан името му се свързва с декорациите му в стил барок. Срещат се върху много църкви в града.

 

la fontaine du Gros-Horologe

 

Сцената, която е изобразена на фонтана, е от митологията – любовта между речния бог Алфей и нимфата Аретуса. Над тях лети Купидон.

В древногръцката митология Алфей е речен бог. Той е син на Океан и Тетида. Влюбил се в Аретуза, спътничка на Артемида (Артемида е древногръцката богиня на лова, за нейн еквивалент в древноримската митология се счита Диана – спомнете си изображението й в картинката за понеделник). Алфей преследвал Аретуза като приел образа на ловец. Аретуза помолила Артемида за помощ и тя я превърнала в извор. Влюбеният Алфей слял с нея водите си.

Във фонтана до Gros-Horloge Алфей символизира реката, т.е. река Сена, която преминава през Руан. Аретуса символизира фонтана.

Композицията е изградена на мястото, където преди това е имало друг фонтан от 15-ти век в готически стил. Новият фонтан демонстрира и любовта на Руан към крал Луи XVI. Това се вижда в монтираната плоча под фонтана.

 

Музеят Gros-Horloge

 

Сградата, в която се намира Gros-Horloge, е също много интересна. Самият часовник е в ренесансова постройка.

 

gros horologe sgrada

 

Тя е свързана с висока готическа кула на няколко етажа. В момента са превърнати в музей, който може да се разгледа.

 

gros horologe musej

 

Цената е 6 евро, а за деца и ученици – 3 евро.

 

gros horologe musej 4

 

Предоставя се и аудиогид на няколко езика.

 

gros horologe musej 3

 

От април до ноември работи от 10 ч. до 13 ч. (последните посетители трябва да влязат в 12 ч.). След това работи отново от 14 ч. до 19 ч. (последните посетители трябва да влязат в 18 ч.).

 

gros horologe 7 muzee

 

От ноември до март работи между 14 ч. и 18 ч. (последните посетители трябва да влязат в 17 ч.). Понеделник е почивен ден.

 

gros horologe musej stranichno

 

Препоръчвам ви да посетите музея.

 

 

В него ще видите историята на часовника и ще разберете как работи.

 

Панорамна гледка към Руан от кулата на Gros-Horloge

 

Кулата е много интересна и предоставя вълшебни гледки към съседните улички, които ще виждате през красивите прозорчета.

 

       gros horologe 8 gledka prez prozorec

gros horologe musej 6

 

От терасата на последния етаж се открива величествена гледка на Руан.

 

gros horologe 9 gledka kym katedralata

gros horologe 10 gledka kym grada

gros horologe 11 gledka kym sudebnata palata

gros horologe 12 gledka kym abatstvoto

А ето и моето клипче с панорамна гледка на Руан, снимано от терасата на Големия часовник (духаше много силен вятър и едва се задържах фотоапарата):

Още мои снимки на часовника можете да намерите на Фейсбук страницата Данибон.

Разходките ни из Руан ще продължат и с други интересни забележителности, музеи и приятни ресторанти и заведения. Ще се разходим по руанските  улички и ще поспрем при красиви витрини на магазини. Ще се пренасяме през различни епохи и времето сякаш ще спира, от време на време ще преминаваме вероятно отново покрай Gros-Horloge и ще виждаме само едната му стрелка, която ще ни ориентира за часа, но няма да бързаме за никъде, за да се насладим по-дълго на красивите гледки в центъра на Руан.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.