Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » За харизматичния млад диригент Густаво Дудамел

За харизматичния млад диригент Густаво Дудамел

 

gustavo-dudamel

 

Венецуелецът Густаво Дудамел стана най-младият диригент в историята на новогодишните концерти във Виена. На 35-годишна възраст Дудамел застана на диригентския пулт в Златната зала Музикферайн за 59-ия Новогодишен концерт на Виенската филхармония, който беше по обяд на 1 януари 2017 година.

 

Кариерата на младия диригент е бърза и успешна. Мнозина го определят като чаровен и много харизматичен. Продукт е на силната венецуелска програма за музикално образование на децата. Това му дава увереност да пропагандира идеите, че децата трябва да се занимават с класическа музика.

 

Топ 5 факта за Густаво Дудамел

1. Роден е на 26 януари 1981 г. в Баркисимето – музикална столица на Венецуела.

2. Започва да се занимава с музика от много ранна възраст. Във Венецуела е популярен проектът El Sistema – програмата за музикално образование на децата, водеща началото си от 1975 година.

 

 

Предоставят се безплатно 4 часа музикални занимания след училище. Във Венецуела има 400 музикални центъра и 500 000 млади музиканти. Амбицията е да станат 1 милион. Програмата става популярна и в други държави, сред които САЩ, Великобритания, Канада, Португалия.

 

2. Густаво Дудамел е известен съвременен диригент с много отличия.

 

 

4. Музикален директор е на венецуелския симфоничен оркестър „Симон Боливар” (Orquesta Sinfónica Simón Bolívar) и на Филхармонията на Лос Анджелис (Los Angeles Philharmonic).

Симфоничният оркестър „Симон Боливар” е продукт на музикалната образователна програма във Венецуела – El Sistema.

5. Една от каузите, зад които застава Густаво Дудамел, е музикалното образование на децата.

 

 

Дудамел вярва, че класическата музика е много важна за децата, а също така е и движеща сила за социални промени в обществото.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".