Рубрики
Начало » Интересно » „Херман Хайку“ е прякорът на бившия председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой

„Херман Хайку“ е прякорът на бившия председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой

Ценно е да знаеш!

Бившият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой пише хайку

Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad.

 

Бившият председател на Европейския съвет и бивш министър председател на Белгия Херман ван Ромпой пише хайку. Заради това хоби той получава прякора Хайку Херман.

 

Ромпой се запалил по кратката форма на изразяване от 17 срички през 2004 година. Той се вдъхновява от детска топка, която пада в градината му. Обикновено писането на хайку започва точно така – с преживяване, което може да е много тривиално. През 2010 година излиза първата книга на Херма ван Ромпой.

 

Творчеството на Хайку Херман е писано на холандски, но е преведено и на други езици, сред които английски, френски, немски, японски. В произведенията си възпява най-често природата.

 

Херман ван Ромпой е роден на 31 октомври 1947 г. в Белгия. Той е извесен белгийски политик. Като ученик е изучавал старогръцки и латински. Завършва бакалавърска степен философия в известния Льовенски католически университет, а след това – магистратура „Икономика“. Освен с политика и с хайку, той се занимава и с преподавателска дейност в белгийски университети.

 

През 2015 г. Япония избра Херман ван Ромпой за „посланик на хайку“. А японският град Мацуяма, смятан за рождено място на съвременното хайку, го направи свой почетен гражданин.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".