Рубрики
Начало » Интересно » Празници » Google Doodle » Гугъл почита актрисата изобретател Хеди Ламар

Гугъл почита актрисата изобретател Хеди Ламар

 

hady lamar

 

Кратко филмче за Хеди Ламар е поставено като лого върху търсачката на Гугъл. По този начин е почетена 101-та годишнина от рождението на актрисата изобретател Хеди Ламар.

 

 

Топ 5 факта за Хеди Ламар:

1. Хеди Ламар е родена на 9 ноември 1914 г. във Виена.

2. Тя е актриса и изобретателка, легенда на европейското и американско кино. Наричана е „най-красивата жена в света“.

 

Hedy_Lamarr_in_a_1940_MGM_publicity_still

 

3. Добива известност с ролята си във филма „Екстаз“ на Густав Махати.

 

 

Американският ѝ дебют е „Алжир“.

 

 

Биографията ѝ „Екстазът и аз“ излиза през 1967 г. А през 1966 г. Анди Уорхол прави късометражния филм „Хеди“.

 

4. Тя има талант и в точните науки. Заедно със своя приятел композитора Джордж Антийл, патентоват техника за разширяване на спектъра и метод със скок на честотата.

 

Замисленото от изобретателите приложение било радио-управлението на торпеда в американската армия по време на Втората световна война, но патентът не влиза в употреба в американската армия. Техниките биват въведени през 1960-те години, когато патенът на двамата изобретатели е изтекъл, но по-късни трудове признават първоавторството на Ламар и Антийл. Методът за комуникации със скок на честотата и разширяване на спектъра намират приложение в комуникациите на космически уреди със Земята, като например GPS системите и комуникациите на космическата совалка, криптираните военни комуникации, а най-скорошното им приложение е в Wi-Fi мрежите за безжичен интернет. За ролята им в развитието на съвременните комуникации, през 1997 г. Ламар и Антийл получават наградата на фондацията „Електронна граница“. (Уикипедия)

 

5. Умира на 19 януари 2000 г. в САЩ.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.