Рубрики
Начало » Блог » Нашето семейно посещение на Кралската регата Хенли, елитното социално събитие на богатите консервативни англичани

Нашето семейно посещение на Кралската регата Хенли, елитното социално събитие на богатите консервативни англичани

Пътеписи от Великобритания

 

henley royal regatta collage

 

Посещението ни в Англия съвпадна с провеждането на Кралска регата Хенли – най-известната регата в света, а също и едно от най-елитните събития, което задължително влиза в социалния календар на богатите. Съпругът ми като възпитаник на Henley Business School получи покана семейно да наблюдаваме регатата от бизнес училището му, което се намира в имение на брега на Темза.

 

Henley Business School

Henley Business School

 

Бяхме за около 5 дни в Кеймбридж и Лондон и целта ни беше посещения на университети и музеи, но решихме все пак, че такова събитие като Кралската регата Хенли задължително трябва да се посети и това е голям шанс да я наблюдаваме.

 

henley royal regatta 33 henley royal regatta 32

 

Не бяхме добре подготвени, защото до последно се чудихме дали все пак да отидем, тъй като имахме набелязани и други важни цели. Но регатата надделя, а и искахме да видим университета на съпруга ми, който бяхме разглеждали само по снимки.

 

Кралската регата Хенли

Кралската регата Хенли

 

Като всяко важно събитие в консервативна Англия, регатата също си има строг бизнес код.

 

henley royal regatta 34

 

Това е нещо, което много би ми допаднало, но целта на това наше посещение в страната беше друга и не се бях подготвила строго по правила.

 

henley royal regatta 36

 

Мъжете трябваше да бъдат със сини блейзъри, светли панталони, бели ризи, вратовръзки и сламени шапки. Дамите трябваше да носят рокли под коленете, обикновено на цветя, но акцентът беше в красивите и елегантни шапки.

 

henley royal regatta 37

 

Видяхме цели армии от англичани облечени по този начин. Това създаваше наистина много празнично настроение и усещане за елитност.

 

henley royal regatta 21

 

Бяхме се настанили в апартамент в Лондон и набързо изградихме маршрут как да стигнем до Хенли. Не бяхме наели кола, а и имаше предупреждения за задръствания в района, затова препоръките бяха да се ползват влакове. Така че трябваше да пътуваме малко с метро и после с влак, а в Хенли да ползваме шатъл на бизнес училището или такси.

 

Не очаквах, че още в метрото ще срещнем хора, които са се отправили към това елитно събитие. Не познавам добре мисленето на англичаните, но се учудих, че толкова нагласени с красиви шапки и дрехи джентълмени и дами пътуват с метро. След това бързо открихме към кой влак да се насочим. Всички наоколо бяха като от друга епоха с тези красиви шапки. В самия влак беше много забавно как дамите търсят подходящи места за шапките си. Някои от тях бяха с широка периферия, а други с пера и изискваха много високи пространства. А, да, много хора си носеха и кошници с храна за пикник. Влакът беше удобен и пътувахме с него около час.

 

Малко преди Хенли се налагаше смяна на влака с друг, който щеше да ни отведе до красивото градче, домакин на кралската регата. Този влак вече беше по-малък и бързо се препълни. С малкия ми син успяхме да седнем, но повечето хора бяха правостоящи, притиснати плътно един в друг – нещо, което не бях виждала от градските автобуси през соца. Красиви тоалети, стилни шапки, много скъпи чанти, аристократични осанки – всичко това се смесваше сякаш в едно в претъпкания влак. Не можех да си обясня защо тези хора не си бяха позволили по-уютен транспорт или пък защо не беше осигурен по-комфортен влак за пътуването. Но всички гледаха позитивно, стоически издържаха ситуацията, нямаше нерви и намръщени физиономии. Изглеждаха така, сякаш нищо особено не се случваше и те се радват на големи удобства.

 

henley royal regatta 2

 

Когато стигнахме Хенли, вече беше обяд и жегата беше голяма. Всички тези дами и господа потеглиха пеша към регатата.

 

henley royal regatta 6

 

Скоро нямаше да има шатъл от бизнес училището и погледът ми веднага се насочи към стоянката с такситата. Слънцето беше толкова силно и не можех да си представя да вървим няколко мили, за да се наслаждаваме после на елитното събитие.

 

Таксиметровите услуги в района явно се държат от неангличани и си е нужно пазарене. Първата оферта беше за 30 паунда, тъй като имало големи задръствания и т.н., но успяхме криво-ляво да свалим на 25 паунда. В крайна сметка се оказа, че не е толкова страшно положението с трафика. Да, имаше някакво забавяне, но не и задръстване. Все пак таксито бързо стигна до бизнес училището и се радвахме, че можем да се насладим на събитията там и на регатата.

 

henley royal regatta 1

 

Поканата за посещението в Henley Business School и гледането на регатата беше само за възпитаници на училището и техните семейство. Но за да се включиш, е нужно закупуване на билети. Купихме си билети от входа, а след това за ядене и други забавления също имаше билети.

 

henley royal regatta 3

 

Henley Business School се намира в прекрасна бяла сграда сред красив парк до река Темза. Малкият ни син каза, че му напомня на Белия дом. Усещането да се разхождаш из това имение е прекрасно. Искаш да останеш тук вечно и да се радваш на красивите и спокойни гледки.

 

henley royal regatta 5

 

Да се наслаждаваш на музиката, която създаваше допълнително добро настроение.

 

henley royal regatta 4

 

Съпругът ни ни поразходи набързо из няколко помещения в сградата, а след това решихме да обядваме. Имаше бюфет и барбекю. Много семейства си носеха и храна и бяха направили пикници. Ние предпочетохме да седнем на масите в градината. Храната беше вкусна.

 

henley business school hrana

 

Предлагаше се и много хубава разхладителна леко алкохолна напитка с много плодове, която опитах за първи път – пимс. Била типична за Англия.

 

henley business school pims

 

Поседнахме и на любимата маса на Евгений до камината в кафенето.

 

henley business school viki evgeniy

 

След това се записахме за корабчето, което щеше да ни разходи по Темза и да наблюдаваме кралската регата.

 

henley royal regatta 1 henley royal regatta 2 IMG_20180707_142826

 

Корабчето беше също с много изискан интериор. Напомняше ми на атмосферата на известния влак Ориент експрес. Предпочетохме да седнем в закритата част.

 

henley business school korab

 

И само от време на време се качвахме, за да направим някоя друга снимка.

 

henley royal regatta evgeniy

 

От корабчето виждахме много добре състезателите, трибуните на посетителите със специални покани, яхтите на семейства, които се разхождаха по реката и гледаха състезанието, местата на супербогатите, които бяха дошли с частни хеликоптери и се веселяха на брега или в някоя красива яхта.

 

henley royal regatta 4

henley royal regatta 6 henley royal regatta 14 henley royal regatta 13 henley royal regatta 12 henley royal regatta 11 henley royal regatta 9 henley royal regatta 8 henley royal regatta 7

henley royal regatta 22

 

Разглеждахме скъпи вили, пред които бяха паркирани луксозни автомобили.

 

henley royal regatta 31

 

От всички тези гледки човек се чувства като участник в красив филм за живота на консервативния богат елит, който знае кои събития са значими и как да ги отбележи.

 

henley royal regatta 16 henley royal regatta 18 henley royal regatta 17

henley royal regatta 20 henley royal regatta 19

henley royal regatta 29

 

Зарадвах се много на тази цветната лодка с много цветя, изискани господа и дами със стилни рокли.

 

Впечатлих се от този вариант на наблюдаване на регатата – ретро коли и впечатляваща шатра.

 

henley royal regatta 38 henley royal regatta 39

 

Разглеждах с интерес лодките, с които се разминавахме и тоалетите и шапките на дамите.

 

henley royal regatta 40

 

А така също и сдържания стил на господата, застанали гордо на някоя яхта.

 

henley royal regatta 41

 

Минахме и покрай Henley Business School. Партито продължаваше.

 

henley royal regatta 43 henley royal regatta 42

henley royal regatta 44

henley royal regatta 45 henley royal regatta 44

henley royal regatta 46

 

А съседния имот до университета вече оглавява моята класация на най-мечтан имот – невероятни къщи с много цветя до самия бряг на Темза, три супер луксозни коли и много зеленина.

 

henley royal regatta 47 henley royal regatta 48 henley royal regatta 49 henley royal regatta 50 henley royal regatta 51

 

Имаше дори вътрешен паркинг за лодки.

 

 

henley royal regatta 53

 

А наоколо плуваха патици.

 

henley royal regatta 52

 

Кралската регата Хенли е ежегодно събитие, което се провежда в Хенли он Темз.

 

henley royal regatta 28

 

Води началото си от 1839 година. Продължава обикновено 5 дни – от сряда до неделя.

 

henley royal regatta 27

 

Ние я посетихме на 7 юли 2018, събота. Това е събитие, което влиза в английския „Социалния сезон“, в който са включени още балове, вечери, партита и благотворителни инициатив. Изисква се строг дрес код.

 

henley royal regatta 25

 

Красиво, елитно преживяване сред спокойните води на Темза, което се посещава от английския и световен елит на богатите, ценящи традициите. Освен спортно събитие, това преди всичко е уважавано социално събитие.

 

henley royal regatta 30

 

По време на разходката с корабчето по Темза се радвахме и на освежаващо розе.

 

henley business school korab roze

 

От прохладния салон наблюдавахме яхтите, с които се разминавахме. Хората бяха лъчезарни и усмихнати. Дружелюбно помахваха. Тази прослойка англичани много ми допадна. Изключително вежливи, възпитани и добронамерени са. Направи ми впечатление, че с радост ще те заговорят. За тях е типично, когато някой е до теб, да размениш няколко думи.

 

henley royal regatta 54

 

Когато разходката ни с корабчето свърши, се разходихме из бизнес училището.

 

henley royal regatta 55

 

Видяхме колекцията им с маски – страст, която се споделя и от съпруга ми.

 

henley business school maski henley business school maski7 henley business school maski6 henley business school maski5 henley business school maski4 henley business school maski3 henley business school maski2

 

После разгледахме и другите сгради. Оценявах какво е да си част от тази общност. Радвах се, че благодарение на Евгений като техен възпитаник, можехме и ние да се докоснем и порадваме на този свят.

 

henley business school 1 henley business school 1 henley business school 2

 

Със специален шатъл на бизнес училището се върнахме до гарата.

 

henley business school bus

henley bus 2 henley bus

 

Там вече имаше и други посетители на регатата.

 

henley gara

 

Слънцето беше много силно и времето изключително горещо. Англичаните ме изумяваха как стилно продължаваха да стоят облечени с блейзърите, ризите и вратовръзките си, все едно не усещат колко е топло.

 

henley royal regatta 7

 

Отново разглеждах с интерес другите пътници. Възрастните господа бяха най-стилни и излъчваха достолепие и почтеност.

 

henley royal regatta 8

 

Но и младежите на около 20+ години също се отличаваха със стил и усет за стойностните неща и събития.

 

henley gara 2

 

Разходката до Хенли и наблюдаването на кралската регата остави у нас невероятно усещане да сме част от едно елитно събитие, да съпреживеем емоциите на консервативните и добревъзпитани англичани и най-вече да сме сред общността на университета на съпруга ми, който положи много грижи всички да се чувстваме добре дошли и специални.

 

Кралската регата Хенли няма да я забравя. Това събитие е може би най-изисканото в живота ми. Видях и се докоснах до един интересен свят, за който често пиша. Любопитен ми е като начин на живот, ценности, разбирания и социален календар. Всичко беше като красив филм, в който и ние участвахме.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".