Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Този величествен мраморен Херкулес е впечатлил Микеланджело и Гьоте

Този величествен мраморен Херкулес е впечатлил Микеланджело и Гьоте

Пътеписи от Италия

 

national archaeological museum naples 233

 

Скулптурата на Херкулес от колекцията Фарнезе е една от най-ценните в Националния археологически музей в Неапол. Около този шедьовър винаги се събират много посетители. Има свой събрат – Херкулес в кралския дворец в Казерта.

 

Reggia di Caserta 35 hercules

 

Херкулес от колекцията Фарнезе е голяма мраморна антична статуя, вероятно копие, изработено в началото на 3 век и подписано от Гликон – името му е гръцко, но е възможно да е работил в Рим.

 

Статуята е открита в средата на 16 век в известните Терми на Каракала. Това са обществени бани, построени в Рим между 212 и 216 година, по време на управлението на император Каракала. Служили са по-скоро за почивка, отколкото за баня.

 

Гравюра на статуята на Херкулес от 1617 г.

Гравюра на статуята на Херкулес от 1617 г.

 

След като скулптурата е открита, тя попада в колекцията на кардинал Алесандро Фарнезе. Била е изложена до 1787 г. в двора на Палацо Фарнезе – един от най-забележителните дворци в Рим. След това е преместена в Неапол – първо в Каподимонте (художествен музей), а малко по-късно в новооткрития музей в Palazzo degli Studi, наследник на днешния Национален археологически музей в Неапол.

 

Когато е намерена статуята, е нямала крака. По поръчка на Микеланджело са изработени нови. Те са дело на ренесансовия италиански скулптор Гулиелмо делла Порта. По-късно са намерени оригиналните и семейство Фарнезе решава статуята да остане с новите, за да се покаже, че изработката не е по-лоша от тази на античните. По-късно Бурбоните вземат решение скулптурата да е с оригиналните. Кралят на Неапол ги получава като подарък от семейство Боргезе. От 1787 година до наши дни известният Херкулес от колекция Фарнезе е с оригиналните си крака.

 

hercules national archaeological museum naples 236

 

„Новите крака“ изработени през Ренесанса се виждат на заден план.

 

hercules kraka national archaeological museum naples 242

 

Кои крака са с по-добра изработка?

Върху този въпрос е разсъждавал Гьоте, който прави пътешествие из Италия и съзерцава величествената статуя на Херкулес. Според него все пак оригиналните крака са с по-изящна изработка.

 

Статуята на Херкулес е задължителна спирка в Националния археологически музей. В залата срещу него се намира другият голям шедьовър – най-голямата скулптурна композиция, достигнала от Древността до наши дни – Бикът от колекцията Фарнезе.

 

Фоторазходка

около величествения Херкулес от колекцията Фарнезе в Националния археологически музей в Неапол

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".