Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Русенски архитектурен шедьовър е пресъздаден с Лего

Русенски архитектурен шедьовър е пресъздаден с Лего

 

Teteven Hotel in Russe

 

Красивата сграда на някогашния хотел „Тетевен“ в Русе е пресъздадена в Лего възстановка. Дело е на холандец, който се подписва с никовете Utanapishtim и Thomassio. Помества снимки на творбите си във Flickr. Негови последователи го хвалят за добре свършената работа. Поместени са общо 4 фотографии. Две са по-общи, една показва детайли от покрива и статуя, а другата – едната страна на постройка.

 

Teteven Hotel in Russe

 

Статия за творбата на Лего варианта на хотел „Тетевен“ се появява през февруари 2017 г. в специализираното онлайн издание на феновете на Lego конструкциите ArchBrick. Заглавието на публикацията e „Български шедьовър“. Наименован е „Доходното здание“. Всъщност хотел „Тетевен“ е долепен до красивата постройка на Доходното здание. Самият автор също разказва, че първо грешно е нарекъл творбата си. След като негови български приятели му казали, че това е хотел „Тетевен“, той променил името.

 

Teteven Hotel in Russe

 

Красивата сграда е била първоначално на френския фабрикант Андрея Тюрийо. Построена е в самия център на крайдувския град през 1897 година. Архитект е италианецът Нино Росети. В този период от развитието на Русе много богати семейства строят свои красиви домове и канят прочути чужди архитекти за реализиране на проектите. Заради красивата си архитектура Русе често е сравняван с Виена.

 

Teteven Hotel in Russe

 

Французинът Андрея Тюрийо продава сградата през 1902 година на Братан Ревенски, който е родом от Тетевен. Именно връзката му с родното му място е най-вероятната причина за наименованието, което получава през следващите години красивата сграда. На приземния етаж той прави сладкарница „Тетевен“. Тя просъществува дълго – до началото на 90-те години на 20 век. На горните етажи се намирал гранд хотел „Тетевен“. Сградата отдавна вече не се ползва като хотел, но все така омайва русенците и посетителите на града.

 

Ето какво разказа за „Данибон“ Мариана Ревенска, внучка на Братан Ревенски:

 

IMG_2605

 

 

Братан Ревенски започва като чирак в сладкарския бизнес, издига се до майстор-сладкар и създава цяла школа от професионалисти, предавали уменията си и в Букурещ.

Сладкарница „Тетевен“ се превръща в притегателен център за русенци както с изключителната си продукция, така и с активното присъствие на създателя си, известен с постоянните си посещения на театралните постановки в съседното Доходно здание, след което канел зрителите на приятни разговори по едно питие в заведението си.

Известен и с благотворителността си, Братан Ревенски е един от двамата основатели на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в България.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".