Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Русенски архитектурен шедьовър е пресъздаден с Лего

Русенски архитектурен шедьовър е пресъздаден с Лего

 

Teteven Hotel in Russe

 

Красивата сграда на някогашния хотел „Тетевен“ в Русе е пресъздадена в Лего възстановка. Дело е на холандец, който се подписва с никовете Utanapishtim и Thomassio. Помества снимки на творбите си във Flickr. Негови последователи го хвалят за добре свършената работа. Поместени са общо 4 фотографии. Две са по-общи, една показва детайли от покрива и статуя, а другата – едната страна на постройка.

 

Teteven Hotel in Russe

 

Статия за творбата на Лего варианта на хотел „Тетевен“ се появява през февруари 2017 г. в специализираното онлайн издание на феновете на Lego конструкциите ArchBrick. Заглавието на публикацията e „Български шедьовър“. Наименован е „Доходното здание“. Всъщност хотел „Тетевен“ е долепен до красивата постройка на Доходното здание. Самият автор също разказва, че първо грешно е нарекъл творбата си. След като негови български приятели му казали, че това е хотел „Тетевен“, той променил името.

 

Teteven Hotel in Russe

 

Красивата сграда е била първоначално на френския фабрикант Андрея Тюрийо. Построена е в самия център на крайдувския град през 1897 година. Архитект е италианецът Нино Росети. В този период от развитието на Русе много богати семейства строят свои красиви домове и канят прочути чужди архитекти за реализиране на проектите. Заради красивата си архитектура Русе често е сравняван с Виена.

 

Teteven Hotel in Russe

 

Французинът Андрея Тюрийо продава сградата през 1902 година на братя Равенски, които са родом от Тетевен. Именно връзката им с родното им място е най-вероятната причина за наименованието, което получава през следващите години красивата сграда. На приземния етаж те правят сладкарница „Тетевен“. Тя просъществува дълго – до началото на 90-те години на 20 век. На горните етажи се намирал гранд хотел „Тетевен“. Сградата отдавна вече не се ползва като хотел, но все така омайва русенците и посетителите на града.

За Данибон

"Данибон" е сайт за знания, свързани с образованието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, възпитанието и хубавия живот. Създаден е през 2010 година от Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на сайта е: "Ценно е да знаеш".