Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Хотелите от пътешествието ни из Европа

Хотелите от пътешествието ни из Европа

Пътеписи от пътешествието ни из Европа

 

hotel belgrad

 

10-дневното ни пътешествие из Европа беше от 20 юли до 30 юли 2017 г. Пътувахме с нашата кола. Преминахме през 6 страни – Сърбия, Хърватия, Словения, Австрия, Германия и Италия. Нощувахме в Пирот, Загреб, Залцбург, Аугсбург, Верона и Белград. Единствено в Аугсбург бяхме за повече дни (5 нощувки). На другите места отсядахме за една нощувка. Целта ни беше да разгледаме Бавария и след това да се върнем през Италия.

 

belgrad hotel

 

Хотелите и апартаментите, в които нощувахме, бяха много внимателно подбрани от мен, а след това одобрени и от съпруга ми преди да ги резервираме.

 

Задължително условие беше да имат паркинг. Апартаментите трябваше да са с две спални с нормални легла, а не с разтегателен диван. Пътешествията ни включват много обикаляне, посещения на музеи и забележителности и в края на деня сме много уморени. За да съберем сили, леглата трябва да са удобни за всички. Държа момчетата ни да си имат стая и да спят на легла, а не на диван.

 

В хотелите преглеждахме варианти или за апартамент с две спални или за две стаи в съседство. Задължително трябваше да бъдат за непушачи. Най-трудно ми беше да намеря хотел в Сърбия. За повечето хотели се появяваше коментар, че мирише на цигари, а за нас това не е приемливо. Накрая избрахме наистина страхотен хотел в Белград и добре си починахме след 12-часово пътуване (заради задръствания по магистралите и известно чакане на границата) от Верона до сръбската столица.

 

viki hotel belgrad vrata

 

За Залцбург също се позатрудних с избора, но накрая се спряхме на семеен хотел.

 

За хотелите и апартаментите водеща беше и високата им оценка в Booking, т.е. над 9. В краен случай можеше оценката и да е много добра – около 8,5+, тъй като бях поставила доста изисквания и невинаги можеше да се намери нещо подходящо. Също така трябваше да са в центъра на хубав град със забележителности, за да можем вечерно време да се разхождаме.

 

В Airbnb този път не намерихме нещо подходящо, може би заради изискването ни за паркинг. Всичките резервации ни бяха през Booking.

 

Нощувките ни:

 

20 юли – Пирот

21 юли – Загреб

22 юли – Залцбург

23-27 юли – Аугсбург

28 юли – Верона

29 юли – Белград

30 юли – София

 

Хотелите, които избрахме:

 

Пирот – Sin-Kom Hotel Garni

 

pirot zakuska

 

Наехме две стаи за непушачи. Стаята на децата беше просторна. Нашата беше по-малка, но много уютна. В близост има известна кефана, в която вечеряхме. До центъра на Пирот е приятна разходка. Пеша ходихме и до крепостта на Момчил войвода.

Ако сте непушачи, задължително отбележете, че искате стая за непушачи.

Паркинкът е в дворче зад хотела. Ако сте с голяма кола, внимавайте при завойчето за влизане в паркинга. Самият паркинг беше сравнително просторен.

На рецепцията бяха много гостоприемни и радушни. Веднага ни насочиха къде да се храним и какво да видим. Закуската беше в хотела. Започваше доста рано – около 6,30 ч. Поръчваш си какво ще искаш. Не беше богата, но беше достатъчна.

Интернет е добър.

Плащането беше в края и можеше да се плати с карта.

 

Оценката в Booking е 9,3.

 

Пирот е подходящ вариант за спирка, ако тръгнете веднага след работа и искате да минете поне една граница по-малко през следващия ден. Градчето е близо до София и дори да чакате на българо-сръбската граница, после се стига бързо. Заведенията работят до късно и ще можете да се нахраните. После можете да се поразходите по центъра и до парка с крепостта на Момчил войвода.

Ние направихме точно така – тръгнахме в четвъртък след работа. Около час стояхме на границата и после спокойно вечеряхме в Пирот. Разгледахме центъра и крепостта. Станахме рано, закусихме и потеглихме към Загреб.

 

Загреб - Apartment Donji Grad

zagreb apartament hol

 

Този апартамент е много просторен и стилен. Има две спални. Гардеробите бяха мечта за всяка дама – огромни и с място за всичко.

 

zagreb apartament staya

 

Холът също беше голям. Имаше диван, шкафове, малка масичка, маса за хранене.

 

zagreb biskvitka apartament

 

Кухнята беше добре оборудвана. Мисля, че нямаше само кафемашина, но имаше електрическа кана и може да си направите нескафе.

 

zagreb kuhnya

 

Банята е с хидромасажна вана. Отделно има още една тоалетна. В апартамента има и перална машина.

 

zagreb banya

 

Паркира се в подземен паркинг в паркомясто. Паркомястото беше тесничко и трябва да се премисли как точно да се влезе, ако сте с голяма кола.

Разходихме се пеша до старата част на Загреб. На връщане взехме такси от катедралата. Платихме 5 евро.

Питайте кои таксита можете да ползвате. Запомних една фирма, чието име съдържаше „Euro…“.

Може да се ползва и трамвай, но не разбрах къде е близката спирка. Пеша не е много далече. Минава се покрай други красиви сгради.

Интернетът в апартаментът беше много добър.

Оценката в е Booking 9,3.

Платихме на място в евро. Не може да плаща с кредитна карта.  По телефона общувахме със собственика, но при настаняването ни посрещна младо момиче. Беше малко по-сдържана, но по-скоро тип бизнес отношения.

Загреб е прелестен град. Съчетал е и балканска, и средиземноморска, и австрийска култура. Има много неща за разглеждане. Заслужава си да се посети.

 

Залцбург – Hotel Ganslhof 

salzburg hotel

 

Наехме две стаи в това семейно хотелче. Не бяха една до друга, но не бяха и твърде далече. Паркингът е голям, но се заплаща отделно (8 евро на ден).

 

Ето как изглеждат стаите:

 

salzburg staya

salzburg staya i banya

 

Градината към хотела е много красива.

 

salzburg hotel i gradina

 

Има фигури на джуджета.

 

salzburg gradina

 

Пешеходно се стига до по-централната част – за около 10 мин. Внимавайте по коя улица обаче тръгвате. Първоначално аз се обърках. Хвана ме яд, че загубихме време. Ако се движихме по правилната улица, щяхме да видим повече неща.

Интернетът не беше много добър.

Оценката в Booking 8,4.

Закуската беше разнообразна и хубава.

 

salzburg zakuska

 

Платихме на място.

На рецепцията има доста карти и брошури, които са полезни за гостуването в Залцбург.

Залцбург си заслужава много по-дълго посещение. Може да се планира с посещение на музикален концерт, приятна вечеря, обиколка на забележителности. Ние бяхме само за една нощувка и пак се насладихме много на града. Включихме се дори в интересен местен фестивал.

 

Аугсбург - Steinhausers Ferienwohnungen 

augsburg divan

 

Наехме най-големият апартамент (апартамент Max) в сграда в центъра, в която се отдават под наем и други апартаменти. Нашият имаше 2 спални, кухня, хол, дивани, барплод, баня с душкабина. Посрещна ни дама на средна възраст, която е от Югославия (може би хърватка). Не знае английски, но се разбрахме чудесно. Тя говореше на хърватски, а ние на български. Живее в сградата.

В началото се дава депозит от 50 евро. В края се връща, но трябва да е изхвърлен боклука и да са измити чашите и чиниите, които са ползвани. Жената, която ни посрещна, имаше изискване и да се мият стъклата на душкабината, за да не остават капки. В началото доста се стреснах, но не се оказа трудна задача. Но си признавам, че за първи път ми се случва да има такова изискване. Имаше коментари в Booking, че дамата много строго следи дали е изхвърлен боклука и дали гостите са си измили чашите в края на посещението. В крайна сметка това ми се струва съвсем нормално изискване да си хвърлиш боклука и да си измиеш чашата с кафе преди да си тръгнеш. При нас дойде направо да ни върне депозита и не искаше да проверява дали всичко е точно. Явно прецени, че ще се справя с тези изисквания.

 

augsburg apartament hol

 

Спалнята:

 

augsburg spalnya

 

Детската стая:

 

augsburg detska

 

Кухнята:

 

augsburh app kuhnya

 

Апартаментът ни се намираше на първия етаж и имаше два входа – един по стълбите и един към двора. Така имахме и достъп до дворчето, което се ползва и за паркинг. Беше удобно за разтоварване на багажа. За всеки апартамент има паркомясто. Отново беше леко тесничко, но явно сме и поразглезени с нашия гараж в София.

 

Aпартаментът е много уютен и създава наистина домашна обстановка. Чувствахме се много добре в него. Сградата се намира в центъра и бързо се стигаше до забележителности и ресторанти. В близост имаше и местни бирарии.

 

Интернетът е бърз.

Оценка в Booking 8,9.

Трябваше да се преведе сума по банков път, но се даваше възможност и за плащане на място. Не може да се плаща с кредитна карта.

 

Аугсбург е прекрасен град. Близо е до Мюнхен, до Леголенд (на 32 минути), а също така е на Романтичния път – най-популярния маршрут в Германия. Той е един от най-старите германски градове. Основан е от римляните. Свързвал е от векове тези земи с Италия. Има славата на най-северния италиански град, заради архитектурата в него.

 

Верона – Appartamento Duetto 

verona hol

 

Апартаментът е страхотен.

 

Намира се в центъра и е на пешеходно разстояние от Арена ди Верона и до другите забележителности на този прекрасен град.

 

verona viki

 

Имаше две спални, прекрасна баня, просторен хол, модерна кухня, тераса.

 

Ето детската стая:

 

verona staya momcheta

 

А това е нашата спалня:

 

verona spalnya

 

Паркираше се в двора на близка сграда. Входът за двора е по-тесничък и се наложи мъжът ми да затвори страничните огледала на колата, за да може да влезе. Вътре също се маневрираше по-трудно, но коментарът на съпруга ми е:

 

„за паркомясто в Италия, това направо е голямо“.

 

Кухнята:

 

verona kuhnya

Kuhnya verona

 

Оценката в Booking е 9,7.

 

Платихме на място в брой. Подписва се и договор. Искат се паспортите на всички, които ще нощуват. Хазаинът беше много добродушен италианец. Доста поговорихме с него. Каза, че държи няколко апартамента. За една седмица ние сме 5 българско семейство, което отсяда в тези жилища. И на него му беше направило впечатление, че българите много пътешестват вече.

 

Верона е градът на любовта. Посетете задължително къщата на Жулиета. Ако имате време, купете си билет за опера в Арена ди Верона. Това беше и нашата идея, но решихме, че ще го направим при следващо посещение, когато ще предвидим повече дни за престой. Използвахме вечерта и нощта да разгледаме максимално повече от Верона. Влюбихме се в това градче. За съпруга ми това беше най-приятната спирка.

 

Белград – Hotel Allure Caramel by Karisma 

 

hotel belgrad sgrada

 

Наехме два сюита. Единият беше със спалня.

 

belgrad legla

 

А стаята на момчетата беше с две легла.

 

hotel momcheta belgrad

 

Двете стаи бяха една до друга.

Хотелът е много аристократичен. Сградата е с богата история. Била е собственост на заможен сърбин, който някога е бил и кмет на Белград.

 

hotel belgrad vutre

 

Обзавеждането е много стилно. Има красиви картини из целия хотел. Стаите са просторни. Леглата са удобни. Банята е много хубава. В стаите има и сейф.

От хотела бяха оставили на леглото ни лично писмо до съпруга ми и го приветстваха с добре дошъл. Във всяка от стаите ни имаше плодове, а така също като комплимент голяма бутилка вода и възможност да си направим кафе или чай.

Паркингът е съвсем близо. Намира се до съседна сграда. На оградата на хотела има табела с посоката на паркинга.

Интернетът е бърз.

Оценката в Booking е 9,3.

Плаща се накрая. Може и с кредитна карта.

На рецепцията бяха много гостоприемни и радушни. Говорехме на английски. Насочиха ни къде да вечеряме и какво да видим. Дадоха ни и карта на града. Също така ни разказаха и историята на сградата.

 

zakuska belgrad

 

Закуската беше хубава.

 

belgrad hotel masa

 

В хотела няма ресторант, където да вечеряте или обядвате, но в съседство срещу него има приятно ресторантче. Не е далеч и известната улица с много ресторанти Скадарлия.

Белград ме привлича отдавна. Единствено ме спира винаги заради това, че много се пуши навсякъде. Вече си намерих хотел без цигарен дим, решила съм да потърся и хубав ресторант, където да не пушат и ще се отправим към сръбската столица, за да я разгледаме. И сега се бях подготвила сериозно какво трябва да се види, но не ни стигнаха сили. Пристигнахме много късно след дълго пътуване от Верона и нямаше как още една нощ да не спим и да разглежда. На другия ден знаехме, че ни чака тежко преминаване на сръбско-българската граница и затова решихме, че отново ще дойдем до Белград. Много искам да видя една картина на Клод Моне, която е от серията му на Катедралата в Руан. Завидях приятелски на сърбите, че имат такива известни картини в галерията си. Така че със сигурност скоро ще се върнем в Белград. Хотелът ми хареса много и пак ще отседнем в него.

 

И за финал

 

Бях притеснена дали всичко ще е наред с резервациите, дали хотелите ще са хубави, но слава богу – всичко беше точно. Навсякъде се чувствахме добре.

 

Мъжът ми хареса най-много апартаментът във Верона. На мен изключително много ми допадна хотелът в Белград. Момчетата не се произнесоха кой хотел или апартамент им е харесал най-много.

 

viki hotel belgrad

 

По реакциите им съдех, че оцениха високо нашия избор на места за нощувка.

Чувстваха се добре навсякъде и успяваха да си починат, за да продължим към следващата спирка.

Вече премислям следващото пътешествие.

 

Надявам се тази информация да е полезна и за други семейства, които са решили да пътешестват. Ще се опитам да опиша много неща от това, което видяхме и от опита ни по време на нашата екскурзия.

 

Нашето семейно пътешествие из Европа в статии

Въведение

Ден първи – Пирот

Ден втори – Загреб

Ден трети – Залцбург и за малко в Любляна

Ден четвърти – Аугсбург и Музеят на BMW в Мюнхен

Хотелите

Очаквайте следващите части …

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".