Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Хубави туристически филми за Загреб

Хубави туристически филми за Загреб

 

church-2228523_640

 

Загреб е столицата на Хърватия. През австро-унгарския период името на града е Аграм.

Намира се в северозападната част на страната в подножието на гористата планина Медведница и покрай бреговете на река Сава.

За първи път името Загреб се споменава през 1094 година. Тогава унгарският крал Ласло I основава епископство на хълма Каптол. На съседния хълм Градец се развива отделна светска общност.

Каптол и Градец са влизали векове наред в противоречия или съревнования. Били са разделени от поток. Те се сливат през 17 век в град Загреб. Някогашният поток, който ги разделял, вече се е превърнал в оживена улица – „Ткалчичева“.

Горният град е разположен около красивия площад „Св. Марко“, където е и църквата „Св. Марко“, позната с емблематичния си покрив, изобразяващ гербовете на Хърватия и Загреб, а така също и с бароковата си камбанария. Църквата е заобиколена от правителствени сгради.

В Каптол се намира величествената загребска катедрала, която е с неоготическа фасада и два островърхи шпила. Издигната е през 11 век, но е била разрушена през 13 век. През следващите векове е била реконструирана на няколко етапа. В близост е известният пазар Долац.

Под Горни град и Каптон е Долни град. Неговият център е площад „Йелачич“. Тази част на града е пешеходна зона.

Хубави туристически филми за хърватската столица Загреб

 

Кратко филмче за Загреб на Rick Steves

 

 

Туристически филм на Expoza Travel

 

 

И по-кратко филмче

 

 

Топ дестинации – пътеводител за Загреб

 

 

Какво да правите в Загреб? Ню Йорк Таймс

 

 

Топ 10 туристически забележителности в Загреб

 

 

Важни забележителности в Загреб

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".