Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Дама » Идеалът за красиво женско тяло през последните 3000 години

Идеалът за красиво женско тяло през последните 3000 години

 

jensko tyalo postmodern

 

Идеалът за красиво женско тяло се е променял драстично през последните 3000 години. В Древен Египет са се ценели най-много жените със стройни фигури и тънка талия, през Ренесанса са били на почит закръглените жени със светла кожа, а през 80-те години на 20 век се оформя култът към атлетичното женско тяло.

 

krasivo jensko tjalo 3000 g

 

Buzzfeed изготвя видео, в което показва как се е развивал идеалът за женска красота през последните 3000 години. В него освен красиви жени има и втъкана много история по индиректен път. Виртуалното пътуване във времето започва от Древен Египет.

Древен Египет

 

jensko tyalo egipet

 

В Древен Египет жената се е радвала на много свободи, голяма част от които векове наред след това не може да си върне. Идеалът за жена е дълга коса, стройна фигура, тънка талия и изправени рамене.

Древна Гърция

 

jensko tyalo greece

 

Историческата разходка продължава към Древна Гърция – едно общество, където мъжът е в центъра и идеалната мъжка красота е на пиедестал.  Най-важната скулптура, която показва идеала за женска красота на гърците, е Афродита Книдска. Афродита Книдска е първото скулптурно изображение в реален размер на голо женско тяло в древногръцкото изкуство. Изобразява богинята на любовта Афродита и е създадена около 340 пр.н.е. На почит в Древна Гърция са малко по-закръглени жени в сравнение с Древен Египет.

Китайската династия Хан

jensko tyalo

След това клипът ни пренася в епохата на китайската династия Хан, управлявала между 206 г. пр.н.е. и 220 г. Това е патриархално обществото. Ролята на жената не е много голяма и в семейството, и в обществото. Правата й са ограничени. Идеалът за красота е деликатно, тънко тяло, бледа кожа, дълга черна коса, бели зъби, ярки устни, малки крачета, които ходят грациозно. Малките крака са особено ценени и са знак за женска красота в продължение на столетия в Китай.

Ренесанса

 

jensko tyalo renesans

 

Пренасяме се в Италия по време на Ренесанса. Това е изключително патриархално общество, доминирано от католицизма. Жената е възприемана основно с връзката й с мъжа, независимо дали той е Бог, баща или съпруг. Поведението и красотата на жената през Ренесанса отразява статуса на съпруга й. Идеалът за женска красота е закръглено тяло, пълни бедра и големи гърди, бяла кожа, руса коса, високо чело.

Викторианската епоха в Англия

 

jensko tyalo viktorianska era

 

Следващата спирка е Викторианската епоха в Англия. Кралица Виктория е най-важната фигура в тази епоха и в това общество. Затова са на изключителна почит уютът, семейството, майчинството, защото тези качества са основни и за кралицата. Майката е уважавана в обществото. Жените са носили корсети, за да изглеждат по-слаби в кръста. Идеалната форма на тялото е трябвало да бъде като пясъчен часовник. Тези корсети доста са затруднявали движението на жените. Друг важен белег за красива жена е дългата коса.

 

Бурните 20 година на 20-ти век

jensko tyalo 20s

 

Жените получават право да гласуват в САЩ. Това означава свобода. Започват да носят панталони, махат сутиените си и вече не се интересуват да подчертават извивките на талията си. Идеалът за женско тяло е това, което е без извивки и прилича повече на момчешко.

Златните години на Холивуд

 

jensko tyalo holiwood

 

През Златните години на Холивуд (30-50-те години на 20-ти век) всичко е доминирано от Кодекса на Хейс (споразумение между филмовите студия, които се разбират да не показват насилие, голота, интимни сцени; кодексът се спазва до 1967 г.). Този кодекс определя определени роли на жените. Образът им е идеализиран. Може би за първи път в историята на човечеството толкова силно се идеализира женската красота. Актрисите са женствени, красиви. Телата им са красиви и с извивки.

 

60-те години на 20-ти век

60-те години на 20-ти век са белязани с феминистки движения и искания за права на жените, достъп до повече професии и работни места. Появява се и хапчето-антибебе. Започват да се носят миниполи. Навлиза и „А-линията“ в модата – поли и рокли във формата на „А“ или „трапец“. Това определя и идеала за красота през 60-те години. Идеалната жена е висока и слаба.

80-те години на 20-ти век

 

jensko tyalo 80s

 

80-те години на 20-ти век – ерата на супермоделите. Джейн Фонда и аеробиката пленяват всички жени. Те вече искат да имат атлетични фигури. Харесвани са жени като Синди Крауфорд – високи, слаби, атлетични, но все пак с приятни извивки и дори леко закръглени. Първите признаци за появява на анорексията са точно от тази епоха. Според някои експерти – това може да се дължи на резкия и силен акцент върху упражненията.

Хероиновият шик на 90-те години

Настъпва рязък обрат и вече са на мода жени като Кейт Мос. Тя е типичен образ на тази епоха. Употребата на хероин нараства. На мода са жени, които са много слаби, имат отнесен поглед, апатичен вид и са изключително бледи.

 

Постмодерна красота – 21 век 

Изискванията към жените от 21 век са големи. За да е красива една жена или поне да отговаря на изискванията на идеала за женска красота – тя трябва да бъде хем кльощава, хем здрава; хем с големи гърди и задни части, хем с плосък корем. За да се постигне това съвършенство, често се налага да се прибягва до намесата на пластичен хирург. И още един парадокс на новото време. Популярните селфита, които се публикуват в социалните медии, са вече и една от водещите причини жените да се обръщат към пластичен хирург, сочи проучване, цитирано от Buzzfeed.

 

А сега можете да изгледате цялото видео с историята на идеала за женска красота през последните 3000 години.

 

 

източник: BuzzFeed, Eugene Lee Yang, YouTube

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.