Рубрики
Начало » Интересно » На 11 ноември имен ден имат Виктор, Виктория, Мина, Минка и Минчо

На 11 ноември имен ден имат Виктор, Виктория, Мина, Минка и Минчо

 

sveti-mina

 

На 11 ноември православната църква почита свети великомъченик Мина Воин, покровител на семейството, сираците и бездомните, пазител на пътуващите на дълъг път, воините и лечителите. На този ден се почитат и светците мъченици Виктор, Стефанида и Викентий и преп. Теодор Студит.

Имен ден празнуват всички с имената: Виктор, Виктория, Мина, Минка и Минчо. 

Честит празник на всички, които имат имен ден днес!

Честит имен ден и на моя син – Виктор! Здраве и много щастие му пожелавам.

 

В народните вярвания свети Мина е бил господар на вълците.

От 11 ноември започват „Вълчите празници“, които водят след себе си най-дългите нощи и не трябва да се излиза по тъмно. Според поверията страховитата Мрата започвала да върлува от този ден нататък. Хората избягвали да излизат късно вечер. Можели да го правят само до началото на ноември. Тогава все още се разхождали вечерно време, играели хоро по тъмно, срещали любимите си след залез слънце. Също така трябвало до 11 ноември да се довършат всички започнати ремонти. Поправяли се огради и се запушвали дупките, за да не можели да се проврат през тях караконджоли и зли сили. „Вълчите празници” траят десет дни до 21 ноември.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".