Рубрики
Начало » Интересно » Как интелигентните хора превръщат провала във важна стъпка към успеха

Как интелигентните хора превръщат провала във важна стъпка към успеха

8 начина за превръщане на провала в предимство

 

mistake

 

Най-добрата рецепта, за да се избегне провалът, е човек да не мисли изобщо за него, а да се концентрира върху работата си и резултатите, които иска да постигне. Тази житейска мъдрост вече е доказана и от проучване, публикувано в Journal of Experimental Social Psychology. Учените са установили, че успехът идва, когато човек се е фокусирал върху резултатите, а не, когато се опитва да не се проваля. На думи звучи лесно и всеки разбира, че трябва да действа точно така. Но в реалността не винаги се случва това.

 

Хората, които са оставили голяма следа в историята, не само са осъзнавали, че не трябва да се плашат от провала, но са били и на едно по-високо ниво – те са гледали на провала като на предимство и като трамплин към успеха.

 

Томас Едисон е чудесен пример. Той опитвал 1000 пъти, за да направи електрическата крушка. Ето каква е неговата логика:

 

„Не съм се провалил 1000 пъти. Това са 1000 стъпки към изобретяването на електрическата крушка“.

 

Томас Едисон не е единственият пример. Романът „Хари Потър“ на Джоан Роулинг е отхвърлен от 12 издателства преди най-накрая да бъде приет. Опра Уинфри губи своята работа като водеща в новините в Балтимор, защото била твърде емоционална, а тази емоционалност се превръща в нейна запазена марка и дължи в голяма степен на нея своята слава и успех. Хенри Форд губи своите финансови поддръжници на два пъти преди да създаде работещ прототип на автомобила.

 

Това, което е най-важното, е как тези хора успяват да превърнат провала си в предимство, с което да успеят.

 

Много е важно как човек реагира при провал. Това е от решаващо значение за бъдещия му успех. Човек трябва да се възстанови бързо от удара, да ограничи последствията.

 

Има 5 действия, които трябва да бъдат предприети при провал. Точно тези действия след това ще ви помогнат да успеете, съветва в сайта Entrepreneur Травис Брадбъри, специалист по емоционална интелигентност.

 

1. Кажете за провала си сам

Когато направите грешка, няма нужда да стискате палци никой да не разбере. Най-лошият сценарий е някой друг да разкаже за вашия провал – така провалът ви става двоен.

Ако човек показва, че знае грешките си, това подобрява имиджа му. Печели му доверие. Възприеман е като почтен човек.

 

2. Предложете обяснение, а не извинение

Единствено се придържайте към фактите.

 

„Не успяхме, защото изпуснахме крайния срок.“

 

Това е причина.

 

„Не успяхме, защото кучето ми беше болно през целия уикенд и по тази причина изпуснахме крайния срок.“

 

Това е извинение.

 

3. Имайте ясен план

Признаването за грешките е първата стъпка. Важно е да знаете после какво да правите. Не можете да стоите и да чакате някои да „почисти“ бъркотията след вас. Трябва да имате ясен план да излезете от тази неприятна ситуация.

Най-добре е да съобщите, че вече сте предприели нужните стъпки, за да се върнете обратно в „играта“.

 

4. Трябва да имате план за превенция

Освен, че трябва да имате ясен план как да оправите бъркотията, вие трябва да предложите и план как повече да не се повтарят тези грешки.

Това е най-добрият начин да успокоите другите хора, че всичко вече е наред и повече няма да се повтори.

 

5. Върнете се обратно в „играта“

Не позволявайте на провала да ви направи неуверени. Отделете време и прегледайте детайлно грешката, която сте направили. Анализирайте. Веднага след това се връщайте в „играта“. Ако не го направите бързо, това ще влоши нещата – ще ви налягат все по-тревожни мисли, ще загубите самообладание и ще ставате все по-неуверен.

 

Какво е вашето отношение към провала?

 

Отношението към провала е нещо също толкова важно колкото и действията, които предприемате.

Да използвате провала в своя полза се изисква издържливост и психическа сила – две важни черти на емоционалната интелигентност.

Когато се провалите, три неща са много важни.

 

6. Перспективата пред вас

Това е важен фактор за овладяване на провала. Много хора започват да се обвиняват, че са виновни за този провал, защото не са били достатъчно умни или че са мързели и т.н. Те започват да се съмняват в своите способности и може никога повече да не опитат да направят нещо ново. По-добра е другата стратегия – провалът се дължи на някой грешен ход.

 

7. Оптимизъм

Това е много важна характеристика на хората, които бързо се справят с провалите.

Британско изследване сред 576 серийни предприемачи показва, че е по-голяма вероятността те да успеят, колкото хора, които се предават след първия си неуспех.

Оптимистите не гледат на провала като на постоянно състояние. Те виждат провала като градивен елемент по пътя към крайния успех, защото ги учи какво да правят.

 

8. Постоянство 

Постоянството помага на хората да се отърсят от неуспеха и да продължават напред. Те са много упорити. Това им качество е изключително ценно, когато трябва да се изправят след провал и да вървят към успеха.

 

Нещо, което не трябва да се забравя, а е много важно:

 

Провалът е личното усещане на човека как са се стекли нещата. За един може да е съкрушително поражение, за друг – лека спънка. Някой може да се срамува, други могат дори да се шегуват и да виждат забавната страна. Хубавото е, че човек може сам да промени възприятията си по отношение на провала и грешките. Да гледа на тях по-спокойно, да си взема урока от всяка направена грешка, да ги използва като важна стъпка към бъдещия успех.

 

Съветите са дадени от Травис Брадбъри, експерт по емоционална интелигентност, съавтор на книгата „Emotional Intelligence 2.0″

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.