Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Нашето семейно пътешествие из Европа: Мюнхен

Нашето семейно пътешествие из Европа: Мюнхен

Пътеписи от пътешествието ни из Европа

 

Munchen Marienplatz 5

 

Нашето семейно пътешествие из Европа в статиите досега:

 

Въведение

Ден първи – Пирот

Ден втори – Загреб

Ден трети – Залцбург и за малко в Любляна

Ден четвърти – Аугсбург и Музеят на BMW в Мюнхен

Ден пети – Романтичният път

По Романтичния път в Германия – фоторазказ

Хотелите

 

Ден шести

Munchen Marienplatz 27

 

25 юли 2017 – с влак до Мюнхен

 

Денят ни започна спокойно. Закусихме и се отправихме към гарата на Аугсбург.

 

Аугсбург

Аугсбург

 

Вече беше след 9 часа. В информационния офис много дружелюбно ни обясниха какви билети трябва да си купим. Спряхме се на варианта за комбиниран билет за четиримата ни, отиване и връщане, който покриваше не само пътуването ни до гарата в Мюнхен и обратно, но можехме да ползваме и градския транспорт там. Струваше 43 евро.

 

bilet vlag munchen

 

Задължително трябва да се впишат имената на пътниците и да се сложи подпис.

 

bilet vlag munchen

 

Вики се возеше за първи път във влак. Беше му интересно.

 

viki vlak munchen

 

Всичко беше чисто и комфортно.

 

vlak munchen

 

Можеше да се ползва безплатен интернет в рамките на 30 минути докато чакахме на гарата в Аугсбург.

 

augsburg gara vlak

 

Тази гара ни стана любима заради името „Kissing“.

 

germany vlak kissing 2 germany vlak kissing

 

Дo Мюнхен стигнахме за около 40-45 минути. Имаше и по-бързи влакове, но от информационния офис ни казаха, че няма смисъл за толкова кратко разстояние.

 

Момчетата мерят скоростта на влака.

Момчетата мерят скоростта на влака.

 

Не съм голям привърженик на този транспорт (може би заради асоциации с българските влакове), но проучихме ситуацията в Мюнхен с паркирането и навсякъде се препоръчваше по възможност да се избягва ходенето до града с кола (вижте забавно видео как жител на Мюнхен плува всеки ден по река Изар до офиса си, за да избегне големите задръствания). Всъщност беше много приятно пътуването ни с влак. Качваха се майки с колички и малки деца, млади влюбени, чуждестранни музиканти. Работещи явно нямаше, тъй като отдавна би трябвало да са в офисите си. Всъщност тези цени на билета бяха преференциални и важаха за след 9 часа.

 

munchen gara muzikanti

 

Слязохме на мюнхенската гара и започнахме да търсим как да стигнем до Мариенплац.

 

munchen gara muzikanti vlak

 

Бях чела, че се стига бързо с метро за минути.

 

munchen gara metro viki

 

Т.е. наистина е най-удобно с влак до гарата и после с метро до центъра.

 

munchen gara metro

 

Ориентирахме се и се озовахме точно на площада.

 

Munchen Marienplatz 9

 

Вече беше почти 12 часа и се наредихме сред многото туристи, за да снимаме известния часовник.

 

Munchen Marienplatz 14

 

Полезна информация за района около Мариенплац можете да прочетете тук.

 

Munchen Marienplatz 4

 

Времето все още беше приятно и слънчево.

 

Munchen Marienplatz 1

 

Бяхме чели прогнозите, че се очаква дъжд.

 

munchen sgradi

 

Малко се поразходихме наоколо.

 

munchen 30

 

И след това решихме да се отправим към Резиденцията, за да си купим билети.

 

munchen 32

 

В това време вече започна да се смрачава и да се появяват все по-черни облаци.

 

munchen 31

 

Купихме бързо билети. Трябваше да оставим багажа си в гардеробната. След това започна нашата обиколка из музея. Може да се снима, но снимките не могат да се публикуват.

 

Много ми хареса Антиквариумът – красива зала, в която са изложени антични скулптури. Съпругът ми обожава антични статуи и знаех, че ще му хареса тук. Затова и исках това да ни е задължителна спирка в Мюнхен.

 

При посещения на такива забележителности обичам да правя сравнение с други, които вече сме посещавали. Така и тук, в мюнхенската Резиденция, постоянно правех паралели с виенската зимна резиденция Хофбург на австрийското императорски семейство.

 

Докато бяхме в музея навън валеше проливен дъжд. Аз се радвах как сме се спасили и се надявах, че като излезем, всичко вече ще е наред.

 

munchen dujd residencia

 

Полезна информация за Резиденцията можете да прочетете тук.

 

Обиколката ни из музея приключи. Излязохме и се пошегувахме какъв дъжд сме изпуснали. Още личаха следите.

 

munchen 15

 

Вече беше обедно време и решихме да потърсим прочутата бирария Хофбройхаус, за да похапнем. И докато направим по-малко от 10 метра изненадващо отново започна да се изсипва дъжд.

 

munchen 27

 

Всички пешеходци побегнаха да се скрият при колоните на съседната сграда. Още не мога да повярвам как може така за секунди да се смени времето и да се излее такъв дъжд. Все едно ни поливаха с кофи вода отгоре. В същото време задуха и вятър, който завихряше силния дъжд и се наложи всички хора да се сгушим в средата под колоните.

 

munchen 13

 

Доста изчакахме и когато леко понамаля, екипирани с дъждобрани, започнахме да търсим начим да стигнем до бирарията.

 

munchen 17

 

Когато я достигнахме, вече ръмеше приятно.

 

Заедно със зажаднялите туристи и ние се отправихме нагоре по стълбите, където сервитьорка любезно ни каза, че тук всичко е резервирано и да слезем на първия етаж.

 

Hofbräuhaus Munchen 1

 

Хвана ме яд, че не съм направила резервация, но след като слязохме долу, разбрах, че сме търсили точно това весело помещение.

 

Hofbräuhaus Munchen 2

 

Обстановката горе беше красива, но направо стерилна на фона на веселието, което се вихреше долу. Не очаквах да си намерим бързо маса, но всъщност се оказа лесна задача. Помещението е толкова голямо, че явно има винаги шанс да се намерят местенца. Ние дори се радвахме на самостоятелна маса.

 

Hofbräuhaus muzikanti

 

Веселата баварска музика от оркестъра в средата на заведението ни изпълваше с огромно задоволство. Заразата от щастливи гости се предаваше бързо и на новодошлите. Веднага забравихме дъждовните си преживявания.

 

Hofbräuhaus munchen istoria

Hofbräuhaus munchen istoria 2

 

Паднахме се при супер кисел стар сервитьор, който – според мен, май псуваше (или мърморенето му така звучеше) през цялото време и гледаше сърдито, но го приех като част от атракцията. Усмихна се чак накрая като мъжът ми му остави бакшиш. Всъщност като се огледа човек колко хора имаше в бирарията и всички търсят веселието, наистина не им е лесно на сервитьорите, постоянно са заринати от поръчки.

 

Поръчахме различни ястия.

 

Hofbräuhaus München hrana 1

Hofbräuhaus Munchen hrana 2

Hofbräuhaus Munchen hrana 3

Hofbräuhaus Munchen hrana 4

Hofbräuhaus munchen desert

 

Но бяхме дошли все пак в бирария. Мъжът ми си взе голяма бира, а аз, която не пия бира, също си поръчах.

 

Hofbräuhaus Munchen biri

 

Не съм фен на тази напитка, но пък на такова място няма как да не се пробва. Учудих се, че дори ми хареса. Тези дни чух съпругът ми да разказва на приятел за бирата в Хофбройхаус. Сподели своята класация на бирите, които е пробвал на различни места и в различни държави. Каза, че бирата, която е пил в тази бирария вече заема първо място.

 

Hofbräuhaus Munchen bira halbi

 

Приятната обстановка в бирарията ставаше все по-весела с музиката, която звучеше от баварските музиканти, а така също и с вкусните ястия, които поръчахме. От време на време минаваше и младеж с кошница, пълна с огромни бретцели. Купихме няколко. Бяха много вкусни.

 

Hofbräuhaus München momche bretzeli

Hofbräuhaus München viki bretzel

 

В бирарията имаше щанд за сувенири.

 

Hofbräuhaus Munchen 3 suveniri

 

Бях щастлива, че намерих и музикален диск с баварските песни, които слушахме тук. Още не съм го пускала, но скоро ще го сторя и ще гледам дам отзиви. Цената беше 15 евро.

 

В Хофбройхаус срещнахме най-веселите старчета. Все големи образи! Някои бяха сред компаниите си и се веселяха с бира и баварската музика.

 

Hofbräuhaus Munchen 5

Hofbräuhaus munchen dyadovci

Hofbräuhaus munchen muzikanti

 

Други приключваха посещението си и се отправяха към своето най-свещено място в бирарията – там, където си заключваха халбата.

 

Hofbräuhaus muj bira zakluchva3

Hofbräuhaus muj bira zakluchva

Hofbräuhaus muj bira zakluchva2

Hofbräuhaus muj bira zakluchvane

 

Посещението ни в Хофбройхаус остави у нас много силно впечатление. От време на време пак валеше, но вътре беше топло и весело. Изобщо не ни се излизаше на дъжда, но трябваше да обходим и другите забележителности.

 

munchen 5

 

Програмата за Мюнхен, която бях подготвила, беше прекалено амбициозна дори за такъв амбициозен човек като мен, но се надявах да обхванем повече неща, а за другите – да се върнем някой ден допълнително на специално посещение само в града.

 

munchen 11

 

Едно не бях предвидила. Дъждът! И то не точно дъжд, а направо потоп.

 

munchen 7

 

Някак стигнахме до метростанцията на Мариенплац и почнахме да търсим варианти как да пътуваме до Старата пинакотека. Толкова се бях вманиачила, че трябва да я посетим и нищо не можеше да ме отклони от тази цел. Вътре имаше такива шедьоври и трепнех в очакване да ги видим. Хванахме метрото и слязохме на уж близка спирка, но ако не валеше дъжд, сигурно щеше да е така. В дъждовно време положението беше отчайващо. Мечтаех си за страхотните рококо картини с романтични послания и заоблени форми докато треперех от студения дъжд. Времето напредваше, а пороят максимално ни възприпятстваше да стигнем. Вече се притеснявах, че ще изпуснем шанса да посетим Старата пинакотека. След много дъждовни препятствия, най-после влязохме мокри и премръзнали. Поне ни посрещнаха с хубавата новина, че във вторник Старата пинакотека работи до 20 часа.

 

munchen starata pinakoteka 1

 

Взехме билетите. За деца до 18-годишна възраст е безплатно. Оставихме мокрите връхни дрехи и започна нашето пътешествие из галерията. Тук има толкова известни картини на толкова известни художници.

 

munchen starata pinakoteka 2

 

Потопих се в романтичния рококо живот.

 

Munchen starata pinakoteka 9

 

Кой не иска да се отпусне в такива романтични ласки сред красиви местности.

 

munchen starata pinakoteka 6

 

Безгрижието им ме очарова.

 

munchen starata pinakoteka 7

 

Съпреживях прекрасните емоции на хората от тази епоха.

 

munchen starata pinakoteka 3

 

Разгледах в най-малките подробности и роклята с рози на мадам Помпадур.

 

madam pompadur munchen alte pinakoteka

 

Не знам дали можете да си представите колко бях щастлива.

 

munchen starata pinakoteka 5

 

Толкова усилия да стигнем до тази пинакотека, толкова дъждове, толкова обърквания, а сега се наслаждавах с блаженство.

 

munchen starata pinakoteka 8

 

В една от залите ме заговори един мъж на български. Оказа се българин, който е служител в музея. Разказа ми, че 20 години е работил в Италия, а сега от 4 години е в Мюнхен. Питах го дали е все така дъждовно и студено в този град.

 

munchen starata pinakoteka 4

 

Радвах се, че моят съпруг и малкият ми син Вики също се наслаждават на галерията.

 

munchen starata pinakoteka

 

Ники обхожда музеите по свой си начин и рядко го засичаме, но ми прави впечатление, че винаги е обхванал акцентите и знае доста за тях. Няколко пъти разгледах картините. Бяха отворени залите само на втория етаж и имахме наистина предостатъчно време за внимателното им разглеждане.

 

munchen starata pinakoteka viki

 

Най-мил спомен за мен бяха тази възрастна двойка. Те си бяха взели сгъваеми столчета и обхождаха с тях залите. Поспираха и посядаха при някои от картините.

 

munhen alte pinakoteka baba i dyado stolcheta

 

В една от залите се провеждаше и лекция. Бяха се събрали възрастни хора и лекторката им разказваше за една от картините в музея.

 

За щастливия живот на немските пенсионери – прочетете тук.

 

Приключихме и от книжарницата си взех книга за Старата пинакотека, както и сувенири. Най-любимият ми е книгоразделител с детайл от картината с мадам Помпадур.

 

20747791_10211795781902851_2007921022_o

 

След това пихме топли напитки в заведението в музея.

 

cafene starata pinakoteka munchen cafene starata pinakoteka munchen2

 

Наближаваше 20 часа и Старата пинакотека щеше да затвори всеки момент. На тръгване попитах дамата, която ни продаде билетите, как да стигнем най-бързо до мюнхенската гара. Тя ме насочи към близка спирка и ни посъветва да хванем автобус. Наистина се оказа добро решение. Стигнахме бързо.

 

10 забележителности, които задължително трябва да видите в Мюнхен 

 

На гарата веднага се ориентирахме къде да изчакаме влака за Аугсбург. Вече минаваше 20 часа и имаше хора, които явно се връщаха от работа. Вечеряха в ресторантчетата и заведенията на гарата, после се придвижваха към перона. Ние не вечеряхме, но напазарувахме.

 

viki gara munchen pokupki

 

На съседна седалка във влака за Аугсбург седна красива жена на около 35 години. Беше с елегантни сандали на висок ток. Сандалите много ми харесаха, но се замислих как ли се е чувствала с тях в този студен и много дъждовен ден. В Мюнхен бях облечена с есенно яке и отгоре с дъждобран, дънки и маратонки и пак ми беше студено. Още щом се настани, събу красивите сандали и си обу кецове Converse. А след това заспа. Напереният й вид беше отстъпил място на умората, която в съня й се изписваше на лицето й.

 

Във влака запомних и дама от азиатски произход, която беше стилна и красива. Беше с бебешка количка и с лаптоп. С нея се движеше по-обикновена жена на средна възраст отново от азиатски произход, която се грижеше за бебето, което беше на няколко месеца – може би около 6+ месеца. Реших, че или е бабата, или детегледачка. Във влака по-възрастната дама държеше бебето на ръце и така го приспиваше. Майката извади от хартиен плик пилешко бутче и вечеря докато пътувахме. След това започна да работи на компютъра. През това време бебчето се пробуди и започна да плаче. Беше ми интересно, че младата жена се беше концентрирала върху работата си и не обърна внимание на плача на детето си. По-възрастната жена започна да го успокоява, дундурка, за да заспи и да го разхожда напред-назад. Чудех се каква ли е тяхната история. Мислех си, че може би майката работи в Мюнхен и някъде оставя бебето докато е на работа, но не знам дали имат такива детски ясли като във Франция за съвсем малки бебчета. А може и просто да е ходила на посещение в Мюнхен, но пък защото не беше вечеряла и толкова упорито работеше във влака. Интересни съдби. Каквато и да е историята й, най-вероятно, си мислех, е работеща майка с малко бебче, която може да си позволи хубави дрехи и наем на детегледачка, но пък ми се губеше връзката с детето й – не трепна, когато бебчето се разплака и не прошепна нищо успокояващо. Не е критика, а просто наблюдение на една сцена от влака и на живота в модерния богат град.

 

В Аугсбург стигнахме бързо. Майката с бебето слезе в този град, но на друга гара. Красивата жена със сандалите – също. Когато пристигнахме, валеше. Решихме да хванем такси. Таксиметровият шофьор беше много изненадан, че дестинацията ни е в самия Аугсбург. Може би не е типично за кратки разстояния да се хваща такси, поне така усетихме по интонацията във въпроса. Наистина не беше далече жилището ни, но трябваше да вървим 20 минути отново в дъжд. Платихме 8 евро с бакшиша.

 

След дъждовния ден в Мюнхен мъжът ми релаксира с бира в апартамента ни в Аугсбург.

След дъждовния ден в Мюнхен мъжът ми релаксира с бира в апартамента ни в Аугсбург.

 

Вечерта беше студено. Гледах отново прогнозата за следващия ден. Беше още по-отчайваща – по-ниски температури и още повече дъжд. Максималните температури щяха да бъдат 14 градуса.

 

Цяла нощ валя. Все едно потопът от Мюнхен се беше пренесъл в Аугсбург. Ако не трябваше да излизаме, щеше да бъде едно изключително романтично мързелуване в апартаментчето. Но ние имахме билети за Леголенд, а Вики имаше рожден ден. Отгоре на всичко – първи юбилей, ставаше на 10 години. Цяла нощ майка му ту трепереше от студ, ту се събуждаше и премисляше как да навлече цялото домочадие, за да оцелеем в увеселителния парк. Това обаче се оказаха малки кахъри или поне част от тях.

 

Очаквах да се влюбя в Мюнхен. Бях подготвена теоретично с много пътеводители, информации, филми. Всичко, което изчетох и изгледах като филми, ми подсказваше, че този град ще ми хареса. Поройният дъжд обаче си каза своята дума. И сега потрепервам от студ и чувам силен дъжд само при спомена за баварската столица. Но съм решила следващия път, когато ходим там, да отделя поне 3 дни за неговото разглеждане. Сега само се ориентирахме, а този опит после ще ни е ценен. Но пак съм благодарна, че видяхме няколко истински бижута на Мюнхен – Мариенплац и часовникът, Резиденцията и най-вече Антиквариума, легендарната бирария Хофбройхаус, Старата пинакотека, а два дни преди това и интересният музей на BMW с ретро коли.

 

В следващата част ще научите повече за Леголенд и най-вече как се оцелява в увеселителен парк при пороен дъжд. Тръпката е неописуема. Никоя атракция не може да бъде толкова предизвикателна. И все пак се справихме и детето беше щастливо, че отбеляза 10-тия си рожден ден в Леголенд.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".