Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Джентълмен » Запознайте се с истинския мистър Дарси

Запознайте се с истинския мистър Дарси

Учените разкриха как би изглеждал истинският мистър Дарси

Mr-Darcy istinski

Първият исторически точен портрет на мистър Дарси, направен от Ник Хардкасъл въз основа на проучване на историци

 

 

Мистър Дарси от романа „Гордост и предрасъдъци“ на Джейн Остин е най-желаният ерген в литературата в последните 200 години. Той е любимец на всички романтички. Красив, богат, загадъчен. Но как всъщност е изглеждал?

 

Учени излязоха със становище как би изглеждал любимецът на толкова дами – мистър Дарси. И резултатът е далеч от познатите му екранни образи на висок, тъмнокос и силен мъж.

 

Мистър Дарси и мис Бенет от "Гордост и предразсъдъци"  източник: othersidesoulmate.blogspot.com

Мистър Дарси и мис Бенет от „Гордост и предразсъдъци“
източник: othersidesoulmate.blogspot.com

 

В реалния живот и в епохата, в която е писана книгата, мистър Дарси би имал дълъг нос, остра брадичка, напудрена бяла коса, бледа кожа, смятат историците от екипа на професор Джон Съдърланд, провел проучването. Те смятат, че са разкрили „първия исторически точен портрет“ на мистър Дарси. Преглеждали са описанията на героя на Джейн Остин, също така са имали предвид нейните взаимоотношения с мъжете от обкръжението й и най-вече тези, които вероятно са я вдъхновили – 1-ви граф на Морли Джон Паркър и Томас Лефрой. Също така са отчетени социо-икономическите и културните фактори, а и начинът на живот в този период. Най-харесваните мъже в тази епоха са били благородниците – Хорацио Нелсън, Левсън Гауър и Артур Уелсли, 1-ви херцог на Уелингтън. Всички те имат много сходни черти и са смятани за най-желаните мъже по онова време.

 

mr darcy i elisabeth benneth

 

За разлика от екранните образи на мистър Дарси, реалният би изглеждал доста по-различен. Истинският мистър Дарси е строен, с тесни рамене и със скромен размер на гръдния кош. По това време мускулестите гърди и широките рамене са били знак за общ работник, а не за джентълмен. Също така Дарси има овално лице, дълъг нос, малка уста, заострена брадичка и бледа кожа. Малко по-нисък е от познатите ни филмови образи.

 

Mr-Darcy istinski 2

Истинският мистър Дарси, илюстратор: Ник Хардкасъл

 

 

Аманда Викъри, професор по ранна модерна история в Queen Mary University of London, също работи по изследването. Тя разказва, че мистър Дарси отразява типичния атрактивен благородник в онази епоха:

 

Мистър Дарси е емблематичен литературен герой, известен със своя добър външен вид, чар и загадъчност. Мъжете по това време били с напудрени коси. Били с тесни челюсти и мускулести крака, които били приемани като много атрактивни.

 

Мистър Дарси

Мистър Дарси

 

Професор Съдърланд от University College London споделя:

 

Мистър Дарси е най-загадъчният и най-желан мъж на всички времена. Той е едновременно свързан с епохата си, но в също така е неподвластен на времето.

 

 

Изследването е поръчано от телевизионния канал Drama, за да почетат новия си сезон на Джейн Остин.
Илюстраторът Ник Хардкасъл е изобразил точния исторически образ на мистър Дарси като е взел предвид резултатите от проучването.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".