Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Из кралския дворец в Казерта

Из кралския дворец в Казерта

Пътеписи от Италия

 

Reggia di Caserta 262

 

 

Истинско бижу!

 

„Лебедова песен на бароковото изкуство“ – така е описан кралският дворец в Казерта при номинацията му за вписване в световното наследство на ЮНЕСКО.

 

Кралският дворец в Казерта (Reggia di Caserta) се намира недалеч от хилядолетния град Неапол и съвсем близо до гладиаторската арена в Капуа. Дворецът на неаполитанските крале ще се хареса на всички, които обичат историята и изкуството, но също така и на феновете на „Междузвездни войни“.

 

В него е живяла кралица Мария-Каролина Австрийска, дъщеря на известната австрийска императрица Мария-Терезия и сестра на френската кралица Мария-Антоанета. Съпругът й пък е бил син на испанския крал. Мария-Каролина се вслушвала в съветите на мъдрата си майка и успява да овладее управлението и да изтласка испанското влияние на своя свекър. Спечелва доверието на съпруга си като му ражда много деца и така изпълнява своя дълг към него.

 

Reggia di Caserta 159

 

Родена в красивия Шьонбрун във Виена, обучавана от малка на всичко, което трябва да знае една дама, която ще управлява, тя започва да въвежда постепенно своите реформи, а дворецът й не трябвало да отстъпва на родния й Шьонбрун или на този на сестра й във Версай. Нейна заслуга е създаването на богата библиотека в двореца.

 

Reggia di Caserta 241

 

Дворецът е един от най-големите, строени през 18 век. Аристократичната обстановка най-добре се усеща, ако се разходите из прекрасните му паркове с нает файтон и кочияш. Удоволствието обаче е скъпо – струва 50 евро, но остава красив спомен.

 

Reggia di Caserta 5

 

Преди да се качите по величественото стълбище, разгледайте скулптурата на Херкулес, която стои срещу него. Сравнете този Херкулес от Казерта с известния му събрат в Националния археологически музей в Неапол.

 

Reggia di Caserta 35 hercules

 

Изкачването по стълбището ще ви омая. Внушително, красиво, величествено! С много послания и препратки!

 

Reggia di Caserta 251 stulbiste

 

Дори и да не се увличате от история и култура, пак ще ви спечели със своето съвършенство.

 

Reggia di Caserta 77 stulbiste

 

А ако сте фен на „Междузвездни войни“, опитайте се да си спомните в кои кадри сте виждали това известно стълбище. Малкият ми син Виктор и съпругът ми Евгений веднага разпознаха къде какво е снимано и си застанаха в същите пози, за да ги фотографирам.

 

Reggia di Caserta 253 stulbiste

 

Влизането в кралския апартамент от 18 век е като потъване в златните зали от някоя приказка. Вглеждайте се не само в мебелировката, картините, аксесоарите, но поглеждайте нагоре към изографисаните тавани и надолу – към красивите мраморни подове. Разгледайте и невероятните полилеи.

 

Reggia di Caserta 228

 

Задължителна спирка е и тронната зала.

 

Reggia di Caserta 136

 

По време на нашето посещение имаше много италиански семейства с деца, които го разглеждаха с интерес. По-големите фотографираха всяка красива зала. Преобладаваха повече италиански туристи, отколкото чуждестранни. Определено тази част на района около Неапол беше по-атрактивна за италианците, отколкото за чужденците. И на гладиаторската арена в Капуа срещахме много италианскии групи. Но е възможно това да е било и заради самия ден – 30 декември 2017 г., събота. Много италианци си го бяха посветили на културен туризъм.

 

Reggia di Caserta 166

 

Строежът на бароковия замък започва през 1752 година по време на управлението на Карлос VII Неаполитански, който по-късно става испански крал. Наследява го синът му Фердинанд IV Неаполитански. Архитект е Луиджи Ванвители. Той е роден в Неапол. Майка му е италианка, а баща му е холандският художник Каспар ван Вител (на италиански – Гаспаро Ванвители), майстор на ведута – достоверно изображение на природен или градски пейзаж. Дворецът в Казерта трябвало да прилича на Версай като социален и политически модел. Просторният осмоъгълен вестибюл вероятно е вдъхновен от базиликата „Санта Мария дела Салуте“ във Венеция. Красивият параклис е сравняван с този от Версай.

 

Reggia di Caserta 82

 

Строителството на двореца в Казерта продължава до 1780 година и е довършено от сина на Вавители Карло. Оформени са и два красиви парка – английски, който прилича на гора, и италианска градина с фонтани, скулптурни композиции и водни алеи.

 

Фоторазходка из Кралския дворец в Казерта

30 декември 2017 г., събота, следобед

 

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".