Рубрики
Начало » Интересно » Защо всяка седмица трябва да се „изключим“ от технологиите за поне 24 часа?

Защо всяка седмица трябва да се „изключим“ от технологиите за поне 24 часа?

5 причини защо трябва да се „изключим“ от технологиите за поне 24 часа

 

Всяка седмица трябва да се „изключваме“ за поне 24 часа. Да не поглеждаме нашите телефони, таблети, компютъри. Да не проверяваме мейлите си или профилите си в социалните медии.

 

Това ще ни „спаси“ за 24 часа от непрекъснатия поток от обаждания, мейли, огромно количество информация, което може да доведе до преумора, стрес, „блокиране“.

 

„Изключването“ поне за 1 ден всяка седмица позволява на човек да отпочине, да се зареди, да е по-близък със семейството си, да общува с приятелите си, да чете, да се разхожда или просто да съзерцава нещо.

 

„Изключванията“ са много важни за съвременния човек.

 

5 причини защо трябва да се „изключим“ от технологиите за поне 24 часа

 

 

1. Това изгражда самоконтрол.

 

Технологиите контролират нашия живот. Те ни напомнят за събития, годишнини, празници, подсказват ни какво би ни било интересно да прочетем или да видим, алармират за нови съобщения, постове, мейли, обаждания. Трябва да ги оставим поне за 24 часа настрани и да си върнем контрола върху собствения живот.

 

Когато се преборим със себе си да не използваме технологиите за 24 часа, това наистина калява нашата воля. За модерния човек е трудно да не бъде постоянно „включен“. Затова се изисква да притежава огромен самоконтрол и воля, за да остави далеч от себе си телефона си или напълно да го изключи.

 

Няма значение какво работите, запомнете, че трябва да се преборите със себе си и да си наложите 24-часов период, освободен от технологии. Поставете ясни времеви граници на този период и когато настъпи първата минута от това ограничение, „изключете се“ за цялото денонощие.

 

Това, че човек е непрекъснато „свързан“ с технологиите, му позволява да работи 24 часа 7 дни в седмицата. Има много хубави страни на това, че не е задължен да работи от 9 до 17 часа и може да си оформи работно време, което най-добре съответства на неговата натура, но все повече хората доброволно жертват почивката си и работата смело навлиза и в това време.

 

Когато човек си наложи 24-часово ограничение „изключен от технологии“, ще гледа да спази това време и да свърши работата преди това, ако е нещо спешно. Или пък ще си разпредели така времето, че да уважи своята почивка, ако трябва ще довърши задачата след нея.

 

 

2. „Изключването“ позволява на мозъка да си почине.

 

Модерният човек постоянно се взира в монитори – телефони, таблети, компютри, телевизори. Ние сме пред телевизора и за работа, и за развлечение.

 

Това изключително много натоварва мозъка и го стресира. Проучване на Cornerstone OnDemand от 2013 г. показва, че 38% от поколението „Милениум“ изпитва претоварване от технологиите.

 

Нашата пристрастеност към технологиите може да повлияе на качеството на нашия сън. Изследване, направено през 2014 г. в  Brigham and Women’s Hospital сочи, че използването на екран преди лягане влияе изключително зле на нашето здраве, бдителност и сън.

 

Когато се изключите за поне един ден, това ще предостави на мозъка ви така необходимата почивка от хиперстимулация и прекалена употреба на технологиите, на която го подлагаме всеки ден.

 

selfie-858928_640

 

3. „Изключването“ ни позволява да си върнете контрола върху своето време.

 

Без Фейсбук, Туитър, мейли, компютри, телевизори някои хора не знаят какво да правят. Ако махнат всичко това за 24 часа, ще си осигурят изключително много свободно време. Те могат да го запълнят с неща, които са много по-важни.

 

Семейна вечеря, разходка до красиво място, четене на книга – всичко това си заслужа много повече.

 

Нека това време без технологии да е специалното време за семейството и приятелите. Няма нужда да държите телефона на масата до вас, когато сте с тях. Няма нужда и телевизорът да работи като фон. Изключете всичко. Насладете се на моментите с близките си хора.

 

 

4. „Изключването“ позволява сплотяване на семейството.

 

Когато няма забрана за ползване на технологиите поне за определен период, всеки в семейството си гледа своя компютър, таблет, телефон. Но ако се наложи „изключване“ поне за 24 часа, това ще сплоти семейството. Сякаш на магия всички се събират заедно, ако нямат „джаджи“ под ръка.

 

В деня без технологии в семейството извадете настолни игри, излезте на открито или просто се наслаждавайте на времето, в което сте заедно. Така всеки от семейството ще насочи вниманието си към другите членове, а не към екрана на собствената си джаджа.

 

 

5. „Изключването“ ще ви позволи да мислите.

 

Когато всичко вършим чрез технологиите, когато дори се забавляваме чрез технологиите, ние не успяваме да мислим дълбоко или абстрактно. Когато се „изключим“, ние ще останем сами със своите мисли. Позволяваме на ума ни свободно да се „скита“, да премисля случилото се през седмицата, да мисли дълбоко.

 

Когато позволим на мислите ни да се движат свободно, може да ни хрумнат нови идеи, решения на проблемите, да стигнем до различни заключения. Това ниво на дълбоко мислене рядко се случва, когато се взираме в телефона си, набързо прелитаме през многото информация на компютъра или сърфираме в Интернет.

 

selfie-489119_640

 

Изключете технологиите за 24 часа и позволете на ума си да бъде свободен.

 

Причините за „изключването“ са обобщени в сайта Entrepreneur от Зак Кътлър, предприемач с компания, която се занимава с маркетинг и ПР. Той работи също много с технологии и разчита на тях, но осъзнава колко е важно поне за 24 часа да се освободи от присъствието им.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.