Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Джейн Остин » Дъщерята на любимия на Джейн Остин също се казва Джейн

Дъщерята на любимия на Джейн Остин също се казва Джейн

Ценно е да знаеш!

 

Кадър от филма "Да бъдеш Джейн"

Кадър от филма „Да бъдеш Джейн“

 

Най-романтичната писателка Джейн Остин не е така щастлива в любовта и в живота както своите героини. Тя е имала обожатели и предложения за женитба, но така и не се омъжва до края на живота си. За голямата й любов се смята Том Лефрой и филмът „Да бъдеш Джейн“ разработва тази теза.

 

Джейн Остин и Том Лефрой наистина имат своите любовни тръпки. Той е млад беден студент по право, който зависи от благословията на своя чичо, богат съдия. Джейн Остин също като своите героини е от добро семейство, но не е заможна и няма какво да предостави като зестра на жениха си. И Том, и Джейн нямат шанса да бъдат заедно, когато са на 20-годишна възраст.

 

Том Лефрой и Джейн Остин

Том Лефрой и Джейн Остин

 

Том Лефрой става много успешен ирландски съдия и политик. Има съпруга и седем деца. Най-голямата му дъщеря се казва Джейн Кристмъс Лефрой. Родена е на 24 юни 1802 г. Умира на 3 август 1896 г.

 

Том Лефрой с голямата си дъщеря Джейн във филма "Да бъдеш Джейн"

Том Лефрой с голямата си дъщеря Джейн във филма „Да бъдеш Джейн“

 

Много изследователи на живота на Джейн Остин смятат, че голямата дъщеря на Том Лефрой е кръстена на писателката. Във филма „Да бъдеш Джейн“ също се застъпва тази теза.

 

Джейн Остин и дъщерята на нейния любим Кадър от филма "Да бъдеш Джейн"

Джейн Остин и дъщерята на нейния любим
Кадър от филма „Да бъдеш Джейн“

 

В края на фимла Остин и младото момиче се срещат. Госпожица Лефрой моли своята любима авторка да прочете пред публика свой роман. За първи път Джейн Остин се съгласява да излезе от своята анонимност. Така е в „Да бъдеш Джейн“, а в реалния живот Том Лефрой и Джейн Остин наистина са имали своите тръпки по време на една Коледа, но явно са осъзнали невъзможността да бъдат заедно. Макар да е най-вероятният прототип на мистър Дарси от прочутия роман, на 20 години Том Лефрой не е имал никаква финансова независимост, за да последва сърцето си – стънка, която не съществува пред обичания герой от „Гордост и предразсъдъци“. Според историци, на старини Лефрой признава, че „като момче“ е бил влюбен в Джейн Остин, станала после една от най-големите писателки на всички времена.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".