Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Новата модна тенденция в Япония „Ожени се без любовни срещи“

Новата модна тенденция в Япония „Ожени се без любовни срещи“

 

japan-217882_640

 

Нормално ли е да се ожениш за най-добрия си приятел и да пренебрегнеш напълно всякаква любов и романтика? Тези дни едно проучване в Япония отново изуми света – малко хора се женят, а тези, които го правят, са подвластни на новата модна тенденция „Ожени се без любовни срещи“. 

 

Голям процент от японците и японките признават, че нямат романтичен партньор. Процентът при мъжете е огромен – 69%. При жените е 59%. Данните са от проучване на японското правителство, което стана и световна новина, тъй като отразява важни тенденции в една от най-развитите страни в света, а прогнозите са доста притеснителни.

 

Проблемът с любовта, брака и раждането на деца в Япония е изключително сериозен. Ако все пак младите японци решат да се оженят, масово предпочитат да е без любовни срещи и романтика. Все повече сред решилите да се обвържат, избират за свой брачен партньор някого от дългогодишните си приятели. Няма любов, няма романтика, няма любовни срещи!

 

Тенденцията вече си има и име: “Kousai zero Nichikon”, което долу-горе се превежда като „Ожени се без любовни срещи“.

 

Японските сайтове са пълни с такива истории как хората се женят за свои дългогодишни приятели. Тенденцията е подкепена и от японски звезди. Разказва се как японска актриса се омъжила за свой колега, с когото се познавали отдавна. Все пак са имали няколко по-интинмни срещи, но … в рамките на само един месец.

 

adult-1807617_640

 

Някои медии сравняват тази нова мода с друга тревожна тенденция – самоубийствата в Япония. Други я обясняват обаче с традициите от едно време, когато родителите са намирали брачен партньор на пълнолетните си деца. Трети обвиняват за това т.н. „Тревопасни мъже“, които нямат никакво желание да се женят или да имат приятелка.

 

И още данни от изследването на японското правителство:

 

portrait-1061047_640

 

42% от двата пола остават девствени.

30% заявяват, че нямат никакъв шанс за романтична връзка.

80% от неомъжените жени все пак разкриват, че искат да се оженят.

 

През 2013 година японски блогър-самотник публикува съвети как да си прави човек селфи и да изглежда така, все едно си има приятелка.

 

japonski blogger1

 

Япония е с най-ниските нива на раждаемост в света – едва 8,4 деца се раждат на 1000 жители през последните пет години. Прогнозите са, че населението в страната ще намалее през следващите години. Очакванията са през 2060 година да стане 87 милиона. В момента е 127 милиона души.

 

НАУЧЕТЕ ЗА: Японският феномен „фритер“ >>

ВИЖТЕ ОЩЕ: Японски блогър-самотник дава съвети как да се правят снимки все едно си с приятелка >>

ПРОЧЕТЕТЕ ЗА: Юкитата – новите млади >>

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".