Рубрики
Начало » Интересно » Ето каква пакост е направил Жул Верн на 11 години

Ето каква пакост е направил Жул Верн на 11 години

Знаете ли, че…

 

филм "По следите на капитан Грант"

филм „По следите на капитан Грант“

 

Фамилните легенди са хубаво нещо, а когато става дума за пакости на хлапетата – дълго се помнят и след време развеселявам семействата, които знаят какво са преживели. Ето каква история се разказва за Жул Верн.

 

Темата за морето и пътуванията винаги вълнувала Жул Верн. По майчина линия произхождал от род на корабостроители и корабовладелци. Но не само кръвта оказвала влияние. В неговия случай средата също е помогнала. Негова преподавателка в пансионното училище, в което учел от 6-годишен, била мадам Самбин – съпруга на морски капитан, който претърпял корабокрушение и тя вярвала, че той най-вероятно обитава пустинен остров като Робинзон Крузо. Тази история така се запечатала в съзнанието на малкото момче, че после оказва влияние и в творчеството му като писател.

 

Jules_Verne_Algerie

 

Влечението към морето и пътуванията към далечни земи се проявило ярко у Жул Верн, когато бил на 11 години.

 

Легендата разказва, че през 1839 година 11-годишният Жул Верн успял да се качи на тримачтов кораб с идеята да отплава за Индия и да се върне с коралова огърлица за братовчедката си Каролин Тронсън, в която бил влюбен. Корабът спрял първо в Памбьоф (Paimbœuf). Бащата му – Пиер Верн, адвокат по професия, успял да пристигне навреме и да свали хлапака от кораба. Палавникът обещал:

 

„Вече ще пътувам само във въображението си.“

 

1889_Verne_poster

 

Тази история е базирана на реална случка, но е украсена от първия биограф на Жул Верн – неговата племенница Маргерит (Marguerite Allotte de la Füye).

 

Жул Верн обичал да се шегува по-късно:

 

„Вероятно съм роден за моряк и сега всеки ден съжалявам, че морската ми кариера не потръгна в детството ми“.

 

1024px-Félix_Nadar_1820-1910_portraits_Jules_Verne_(restoration)

 

Самият Жул Верн споделя в „Souvenirs d’enfance et de jeunesse“, че като малък се е качил тайно на платноходка без знанието на капитана.

 

източници:
Jules Verne, sa vie, son œuvre, Kra, Paris, 1928.
https://en.wikipedia.org/wiki/Jules_Verne
https://ru.wikipedia.org/wiki/Верн,_Жюль
https://fr.wikipedia.org/wiki/Jules_Verne

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".