Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Дама » Как се става дама? Един много печеливш бизнес

Как се става дама? Един много печеливш бизнес

Разказ за обучението по добри маниери в Англия

By tsaiproject [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

By tsaiproject [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

И днешните млади момичета се интересуват как да бъдат дами

Дори и днешните млади момичета се вълнуват как да станат дами. Изненадващо, но е факт! И това е популярно не само в Китай, но се оказва, че тези уроци не са загубили пазар и в стара Англия, а занятията са примамливи и за девойки от други държави.

 

Една от най-известните британски школи по етикет и протокол е „The English Manner“, която се намира в Чешър, Северозападна Англия. Има обаче офиси в Китай, Индия, Нигерия, Обединените арабски емирства, Австралия.

 

Журналистката от BBC Рейчъл Джонсън* пътува до Чешър, за да опише как младите момичета са обучавани да станат дами. Документалният филм е част от поредицата на BBC „How to be a Lady“.

 

Млади момичета се записват на курсове и са обучавани как да бъдат дами. Това е изключително печеливш бизнес“, разказва Рейчъл Джонсън.

 

„Книга на главата“

източник: BBC How to be a Lady - YouTube

източник: BBC How to be a Lady – YouTube

 

Един от първите уроци, който упражняват младите момичета, е „книга на главата“. Упражнението изглежда лесно, но всъщност изисква доста тренировки.

 

Момичето слага книга на главата си. Трябва да изправи глава и стойка, да гледа и да върви напред без да падне книгата. В същото време походката трябва да е елегантна, уверена, без напрежение, а дамата трябва да изглежда спокойна и усмихната. Движенията й трябва да са плавни и естествени.

 

Как една дама правилно да излиза от колата?

източник: BBC How to be a Lady - YouTube

източник: BBC How to be a Lady – YouTube

 

Това е упражнение, през което са минавали много момичета в средата на XX век, без значение дали са имали кола или не.

 

Вратата се отваря и дамата трябва леко да повдигне коленете си, да ги събере и да стъпи с двата крака едновременно на земята, без да ги разтваря и за секунда.

 

Как се излиза правилно от стаята?

Казвате „Довиждане“ на всички. Тръгвате към вратата. Когато хванете дръжката, обръщате се, усмихвате се и казвате „Ще се видим скоро“. Излизате.

 

Как се влиза правилно в стаята?

Отваряте вратата. Влизате. Затваряте вратата. Вече присъстващите виждат лицето ви и имате зрителен контакт. Насочвате се към тях и започвате да се здрависвате.

 

Това е много важно упражнение за жените – трябва да умеят да влязат така в стаята, че да привлекат вниманието със своето присъствие.

 

На курса момичетата се обучават на основни правила и трикове от международния етикет за официални срещи и вечери. Задължително се набляга на добрите маниери за хранене. Също така се учат и на дейности, които са типични за една дама от класа – например, да могат да аранжират красиво цветя.

 

 

„В наши дни жените имат същите права и възможности като мъжете. Това, което обаче е най-важното за тях, е да могат да запазят своята женственост“, смята Даяна Матър, инструктор по етикет в „The English Manner“.

 

 

Курсовете в „The English Manner“ са всъщност за най-различна възраст. Има и детски. Приемат се за обучение деца, които са навършили 4 години. Обучават ги как да се представят, да се здрависват, а дори и как правилно да ядат супа.

 

В школата се предлагат и курсове по китайски етикет.

 

Защо се посещават тези курсове?

източник: BBC How to be a Lady - YouTube

източник: BBC How to be a Lady – YouTube

В днешния свят има толкова възможности, всичко може да се случи. Най-често са необходими тези познания при международни официални срещи и вечери, а в ежедневието на една дама ще са важни, когато например се запознава с родителите на своя приятел.

 

„Щом момиче от средната класа от Бъркшър (Кейт Мидълтън) стана принцеса, тогава всяка с правилното обучение може да стане лейди“, заключава в края на филма си сестрата на кмета на Лондон.

 

 

*Рейчъл Джонсън е сестра на Борис Джонсън

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.