Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Дама » Как се държи правилно чашата за чай?

Как се държи правилно чашата за чай?

Съвети от елитната английска школа по етикет „The English Manner“

'Women Taking Tea' Albert Lynch,1851-1912

‘Women Taking Tea’ Albert Lynch,1851-1912

 

Уилям Хенсън, най-младият британски инструктор по етикет, има серия от видеофилми в YouTube за добрите маниери. Той работи за елитната английска школа по етикет „The English Manner“. В кратко филмче обяснява най-важните съвети как да държим правилно чашата за чай.

 

jane-austen-tea-party

 

Уилям Хенсън препоръчва да се пие чай от порцеланова чаена чаша, а не от модерните големи чаши (тип халба), в които се предлагат в днешно време всякакви топли напитки.

Топ 5 съвета как да държим правилно и елегантно чашата за чай

кадър от филма "Имението Даунтън"

кадър от филма „Имението Даунтън“

 

1. Правилният начин за хващане на чашата за чай е като се използва дръжката й. Тя се хваща с два пръста – палец и показалец, като се придържа леко със средния пръст. Не се изпъва кутрето – това е грешно движение.

 

2. Когато разбъркваме чая, не го правим в кръг. Движим лъжичката напред назад в чашата. Не трябва да докосваме чашата. Движенията са по-скоро около центъра на чашата.

 

3. Когато приключим с разбъркването на чая, махаме елегантно лъжичката, внимателно я изтръскваме от капките и я поставяме в чинийката.

 

jane-austen-tea

 

4. Лъжичката трябва да стои в чинийката от противоположния за нас край на чашата.

 

5. Когато пием чай от чашата, гледаме в чашата, а не си въртим очите наоколо.

 

източник: YouTube канала на „The English Manner“

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.