Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Ръководство как да ядем правилно по италиански

Ръководство как да ядем правилно по италиански

 

resto Castellano innamorato pazzo

 

В Италия храната е нещо свято. Така че ако не ядете нещо както трябва или не е в точното време – вие все едно извършвате светотатство. На туристите обикновено им е простено, ако не спазят някой ритуал. Но все пак – по-добре е всеки да се запознае с правилата как се яде правилно по италиански.

 

1. Никога капучино след 11 часа

 

(в някои райони след 10 часа, в други – след 12 часа)

 

cafe rome

 

Кафе с мляко е сутрешната напитка за италианците. Един турист може да си поръча капучино или лате и в по-късен час. Ще му направят. А дори и ще му простят, тъй като осъзнават, че е невежа в изкуството на кафепиенето.

Но запомнете:

На един италианец никога няма да му хрумне такова светотатство – капучино след 11 часа!

 

cafe etabli rome

 

И още нещо важно трябва да запомните.

За италианците кафето е универсално средство за храносмилане. Затова винаги кафето се пие след ядене или вместо него. Но никога преди ядене или по време на ядене.

 

2. На закуска – кафе и сладка кифличка, кроасан или бриош

 

kafe i kroasan rome

 

Ако видите по улиците на Италия надпис на заведение „топла закуска“, трябва да знаете, че това място е за туристи. Закуската на италианците често се яде на крак или в движение докато се пие кафето и се дъвче кроасана. Това е единствената храна, която италианците си позволяват да ядат в движение. Ако не обичат кроасани или сладки закуски, може да хапнат сандвич с кашкавал и шунка.

 

cafe s knigi rome1

 

Италианците не закусват с бъркани яйца или корнфлейкс. Ако имат дете, може мюсли и кисело мляко.

Така че правилото в Италия:

На закуска: кафе и кроасан.

 

3. Настърганият пармезан се поднася с паста и то не с всяка паста

 

spaghetti-1987454_640

 

С пармезан не се поръсва паста с морски дарове, гриловани зеленчуци или други храни. С пармезан се поръсва само определена паста.

 

Как да се ориентирате?

 

resto 4

 

Правилото е много просто:

Ако на ястието му трябва пармезан, сервитьорът задължително ще ви донесе.

 

4. Италианците предпочитат чисти продукти

pizza da francesco 3 rome 

Ако внимателно се вгледате, ще разберете, че италианските гозби включват само 3-4 съставки. Талиателите се смесват с едро нарязани моцарели, домати и песто и ето – получава се превъзходно ядене. Все още имате възможност да си добавите пармезан, но не всяка тратория го поощрява.

 

da francesco rome vutre 3

 

Всяко ястие трябва да си има определен вкус и ако добавите пармезан или някакви сосове, рискувате да се престараете и да не е това, което трябва да бъде. А това вече е ужасен грях!

 

mozarela

 

Точно в това разбиране е голямата разлика между италианската и френската кухня. Италианците обвиняват французите в ненужно усложняване на ястията, които са перфектни в своята простота и чистота на съставките.

 

5. Пастата и пицата се ядат само горещи

 

pizza da francesco rome

 

Не става дума за салатите и ястията, които използват студена паста. Става дума за primi piatti. Когато в даден дом се сервира паста или пица, веднага се седя и се яде. Вярва се, че добрите качества на храната изчезват с всяка секунда и затова не трябва да се губи никакво ценно време.

 

resto 5

 

Правилото е много просто:

Сядай веднага, яж и не говори!

 

6. Салатите – само зеленчуци и нищо друго

salata danybon rome 

 

В салатата няма да откриете нищо повече от зеленчуци. На масата винаги има зехтин, балсамов оцет, сол и черен пипер и всеки може да си овкуси салатата по свой вкус. Италианците използват най-често само зехтин.

 

7. Сосовете се ядат най-вече с паста

da francesco rome vutre 2

 

Сосовете – бял или червен (доматен), се дават само с паста или с още няколко ястия, за които се предоставят от сервитьора или домакинята. Всичко друго – месо, пиле, равиоли – се яде в чист вид. Привържениците на кетчупа и майонезата сигурно няма да се чувстват щастливи, но така имат шанс да се научат да харесват естествения вкус на оригиналните съставки. А италианските ястия обикновено са толкова вкусни, че никакви добавки не са необходими. Веднага си помислете за флорентинския бифтек и ще разберете за какво става въпрос.

 

8. С хляб се завършва яденето, а не се започва

 

hlyab da francesko rome

 

Веднага щом седнете някъде, сервитьорът ви донася купа с хляб, а така също зехтин и балсамов оцет. Хлябът не е, за да го изядете преди ядене. Той ви трябва за второто ястие и за потапяне в соса. Дали да топите с хляб или да не топите – огледайте се в ресторанта как се прави и си преценете. Ако сте на гости – домакините ще бъдат щастливи.

 

9. Напитките – само вино и вода, кафе след десерта

vino da francesco rome 

Вино и вода – това е единственото, което трябва да бъде на масата. Тези напитки помагат на човек максимално да се наслади на вкуса на яденето. На младежите може да се сложи в чашата с вино малко вода, за да се разреди напитката.

Всички напитки като бира и коктейли – запазете за вечерното време за аперетива.

 

del fico

 

Кафе никога не се сервира с десерта.

Кафе се пие след десерта.

 

tiramisu rome da francesco

 

И под кафе се разбира еспресо. Капучиното е само за закуска.

 

10. Сметката се носи едва след молба на клиента

 

da francesco rome vutre

 

Не, сервитьорът не е забравил, че имате да плащате. В Италия се смята за неучтиво да ви донесат сметката преди да попитате за нея.

 

И да не забравяме:

В Италия храната е удоволствие, което може да се проточи с часове.

 

celentano restorant

 

ПРОЧЕТЕТЕ: 10 правила от щастливия живот на италианците >>

НАСЛАДЕТЕ СЕ: На кафе в Etablì в центъра на Рим >>

НАУЧЕТЕ: Уроци по добри маниери от италианец >>

Съветите са описани в сайта „Знаки в пути“.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".