Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Дама » Как се яде правилно грах?

Как се яде правилно грах?

Съвети от елитната британска школа по етикет „The English Manner“

grah

 

„Яденето на грах може да бъде изключително лесно“, уверява ни Даяна Матър, експерт по етикет в „The English Manner“, във видеоурока си за добри маниери.

 

Правило номер 1:

За яденето на грах се използват вилица и нож. Вилицата винаги е в лявата ръка и не я преместваме в дясната, припомня Уилям Хенсън от „The English Manner“.

 

Правило номер 2, което трябва да запомни всеки и да не го прави:

Не трябва да се слагат с ножа грахчета върху вилицата. Това не е и много елегатно ядене. Също така при това движение лактите ни заемат много място и пречим на хората от съседните столове. Тази грешка се прави много често – вилицата да се използва като лъжица, за да си помогнем при яденето на грах.

 

Правило номер 3, което всеки трябва да спазва:

Поставяме ножа почти в края на чинията, леко ги срязваме (за да не се търкалят). С вилицата набождаме няколкото грахчета. Ножът ни служи за „преграда“ и ни помага.

 

Важно:

При ядене на грах е важно да се запомни, че вилицата не може да се ползва като лъжица и да се „напълни“ с грахчета. Използват се зъбците на вилицата и си помагаме с ножа, за да не „избягат“ грахчетата.

 

Хубав трик, който може да се използва:

Ако имате картофено пюро в чинията, можете да го ползвате като „лепило“ за грахчетата, съветва Уилям Хенсън от „The English Manner“. Слагате няколко грахчета при пюрето и заедно ядете пюрето с грахчетата.

 

Това, което трябва да знае всяка добра домакиня:

 

„Добрата домакиня никога не сервира грах на официална вечеря“, подсказва експертът по етикет Уилян Хенсън.

 

Защо ли?

 

Това е трудна за ядене храна и домакинята трябва да го знае, а също така трябва да избягва поставянето на гостите си в неудобно положение.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.