Рубрики
Начало » Интересно » ДОБРО ОБЩЕСТВО » Как се яде правилно салата?

Как се яде правилно салата?

 

salad-374173_640

 

Сервитьорът сервира салата от лявата ни страна и я отсервира от дясната ни страна. Наше задължение е да стоим спокойни и да не се движим встрани, когато ни се сервира. Трябва да се изчака спокойно и след като е сервирано, се поглежда към приборите, за да се види какво е ястието и да се прецени как да се яде правилно.

 

Една важна добавка – ножът се сервира на масата така, че режещата му страна да е към чинията. За салата се използва по-малката вилица.

 

Салатата обикновено е от по-големи парчета, които не могат да се изядат на една хапка. Необходимо е да се направят на по-малки парченца. За целта се използва вилица и нож.

 

При ядене на салата се препоръчва европейския начин на хранене, който е възприет като правилен в световен мащаб, а и е лесен за овладяване и спазване.

 

Поставя се показалеца на лявата ръка на гърба на вилицата. Ножът се използва с дясната ръка.

 

salad-1033209_640

 

Когато се реже парченце, трябва да се спазват две условия:

 

- реже се колкото е необходимо за една хапка;

- винаги се реже напред, а не надолу.

Когато е отрязано парчето, с вилицата се поднася към устата, а през това време държим ножа долу до салатата. Никога не вдигаме приборите нагоре – това е твърде агресивно.

 

Ако си почиваме, приборите се слагат отворени в чинията. Когато сме приключили със салата, събираме приборите и ги поставя в чинията един до друг.

 

 

Съветите са дадени от Geobeats в YouTube.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.