Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Как се правят писани великденски яйца във Велинград?

Как се правят писани великденски яйца във Велинград?

Пътеписи от България

 

velikden velingrad eggs collage

 

Великденските яйца във Велинград са на особена почит. Това се усеща не само в дните около празника, но и при посещение в Историческия музей на града. Там има интересна музейна сбирка, която разкрива тайствата как празничните яйца да станат пъстри и красиви.

 

velikden velingrad eggs muzej

 

Има най-различни техники за боядисване и изписване на великденските яйца. Една от тях е восъчната. Тази традиция съществува в Централна и Източна Европа, а в България се е запазила и се развива.

 

velingrad velikden eggs

 

Освен у нас, среща се и при почти всички славянски държави – Чехия, Словакия, Полша, Украйна, Русия, Хърватия, Сърбия, Босна, но и в Австрия, Румъния, Унгария и в източните райони на Германия.

 

velikden velingrad eggs

 

Восъчната техника се смята и за най-старата. Орнаментите се нанасят с помощта на загрят и втечнен восък. Черупката се оцветява в червено. След премахване на восъка, орнаментът остава бял. Този процес може да се извършва многократно и с други цветове. Тогава се получават многоцветни фигурки на яйцата.

 

velikden velingrad eggs

 

Орнаментите биват два вида според начина на изписване с восъка. Има сълзовидни и линеарни. Така се определят два типа – западен и източен. Сълзовидният е с характерна точка и съзообразни чертички, които се рисуват с топлийка. При линеарния има чертичка, която се изписва с помощта на малка метална тръбичка, прикрепена върху дървена дръжка.

 

velikden velingrad eggs

 

Много силен център у нас за изшарване на великденските яйца е Велинград, където приготовленията започват месец преди Великден.

 

Какво е необходимо, за да се изрисуват най-хубавите великденски яйца?

velikden velingrad eggs

 

 

В наши дни са необходими писалка, восък и боя. Във Велинград червената боя е традиционна за боядисване на яйца, но понякога се срещат и други цветове. Типичното великденско яйце за региона съответно е червено с бели орнаменти. То е с шарки във всички краища. Когато се подготвя за рисуване, майсторът го разделя на няколко линии и запълва с рисунки всички зони. Най-често се използват геометрични или флорални орнаменти. Харесват се много цветенца, листчета – все символи на пролетта.

 

wpid-image-216360308.jpg

 

В България украсата на великденските яйца с восък е позната по цялата етническа територия.

 

wpid-img_20190406_160157116317905.jpg

 

 

Със свещ са нанасяни семпли рисунки, които се запазват след боядисване на яйцето и отстраняването на восъка. Една по-усъвършествана техника за украса с писалка и восък е намерила благоприятна среда за развитие в Чепинския край.

 

velingrad velikden eggs

 

Преди тя се е практикувала в района на Самоков, Костенец и Ихтиман, а също и в някои отделни селища в Северозападна и Североизточна България.

 

velingrad velikden eggs

 

В Чепинския район восъчната техника се развила до многоцветна украса. При нея изрисуваното с восък яйце се оцветявало първо в жълто. След това се правили нови изписвания на допълнителни органаменти и боядисване в червено. Могат да се наслоят 3 и повече цвята.

 

wpid-img_20190406_1606382120094053.jpg

 

Прави впечатление, че в този край растителните мотиви преобладават пред геометричните, а също така почти липстват зооморфични.

 

velingrad velikden eggs

 

В средата на 20 век художничката Мария Малчева обикаляла стари жени във Велинград и района, за да й покажат своите модели за шарки на великденски яйца.

 

velingrad velikden eggs maria malcheva

 

Тя успяла да събере близо 200 модела.

 

velingrad velikden eggs

 

Още от Кръстова неделя започвала подготовката за писаните яйца във Велинград. В района има и именити майсторки, наричани „писарки“. Обикновено изписват по 500, но някои от най-добрите успяват да изрисуват и 1000 великденски яйца.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".