Рубрики
Начало » Блог » Как си представям щастливия пенсионерски живот?

Как си представям щастливия пенсионерски живот?

Пътеписи от пътешествието ни из Европа

 

 

munhen alte pinakoteka baba i dyado stolcheta

 

Екскурзията ни из Европа ме обогати много. Видяхме много, преживяхме много. Но се замислих и по една тема, която все още ми е далечна, но е хубаво човек да трупа добри модели и практики.

 

Хареса ми как живеят пенсионерите в държавите, които посетихме. Не мога да кажа, че съм срещала много пенсионери, но няколко примера ми се запечатаха. В Бавария определено показваха класа, но и преди Германия се радвах на възрастни двойки, които знаят как да живеят добре, щастливо и весело. Например, пенсионери от Румъния, които пътешестваха с мотор. Засякохме ги първо в Хърватия, а след това в Словения. В Загреб гледах грейналите лица на възрастните участници в музикален фестивал.

 

zagreb folkloren festival

 

В Австрия ме радваха ей такива възрастни двойки, които обикаляха в традиционни дрехи забележителностите на Залцбург, а след това се включиха във фестивала в центъра на града.

 

salzburg muj i jena nosii

 

Възрастните бяха основните действащи лица в този фестивал и всички се отнасяха към тях с голямо уважение.

 

Залцбург

Залцбург

 

Те пък даваха пример как да се веселим.

 

Залцбург снимка: Евгений Благоев

Залцбург
снимка: Евгений Благоев

 

В Германия примерите ми за пенсионери, които знаят как да си живеят добре, се обогатиха.

 

По бързата немска магистрала около Мюнхен се движеха много коли. Всички бяха нови, но не и нещо впечатляващо. Тук-там обаче виждах някоя, която хващаше окото. Например, порше. Никога не беше в най-бързата лента. Движеше се спокойно в средната. И задължително вътре се возеха запазен дядо с добре изглеждаща баба. Тази картинка я забелязвах на няколко пъти и вече щом видех скъпа кола в средната лента, си знаех, че там е някоя възрастна двойка, които живееха живота си щастливо и на по-бавни скорости. Явно всичко си има, няма какво да се доказва и акцентът беше тяхното щастие и взаимно удоволствие. Може да е случайност, а може и да не е това мое наблюдение.

 

Друг пример, който за мен е живот мечта. Действието се развиваше в легендарния Ротенбург об дер Таубер, който съчетава приказна атмосфера и богата история.

 

Rothenburg ob der Tauber 4

 

Лъскаво, червено ретро BMW, паркирано до кулата в средновековното градче, се превърна за няколко минути в най-голямата атракция.

 

Rothenburg ob der Tauber 51 chervena retro kola

 

От старинна къща излезе запазен мъж и тръгна с колата си по тесните улички на Ротенбург об дер Таубер.

 

Rothenburg ob der Tauber 51 chervena retro kola

 

Въображението ми продължи тази идилия, за да довърши приказката: червеното ретро BMW вероятно потегля на прекрасно пътешествие по Романтичния път – най-известния маршрут в Германия.

 

romantichen put 32

 

За мен този пример с червеното ретро BMW насред стария град беше модел на немското „Долче вита“.

 

И ето едно напълно достижимо щастие. Видях го в Старата пинакотека в Мюнхен. Възрастни двойки заедно разглеждаха картините.

 

.munhen alte pinakoteka baba i dyado stolcheta 3

 

Вземаха си сгъваеми столчета от музея и се придвижваха от зала в зала.

 

munhen alte pinakoteka baba i dyado stolcheta

 

Разтваряха столчетата пред картината, която искат да разгледат, стояха дълго пред нея, а после продължаваха.

 

В една от залите дори имаше и лекция за една от картините. Там се бяха събрали около 15-16 възрастни и слушаха с интерес.

 

В старата пивоварна Хофбройхаус в Мюнхен веселието беше пълно.

 

Hofbräuhaus obst kadur

 

Компании от весели старчета бяха окупирали близките маси до баварските музиканти.

 

Hofbräuhaus pensioneri

 

Пиеха бира от своите халби и бурно аплодираха музикантите.

 

Hofbräuhaus muzikanti

 

А когато някой старец си тръгнеше, отиваше до едно сакрално местенце, където си заключваше своята халба.

 

Hofbräuhaus muj bira zakluchva

 

И така до следващия път с веселата компания.

 

Hofbräuhaus muj bira zakluchva2

 

А в Аугсбург, където бяхме отседнали по време на престоя ни в Германия, от близката аптека ни обясниха, че работят до 18 часа, но след 17,30 ч. минават по домовете в съседство и носят лекарствата на хората, които са ги поръчали, но не са успели да отидат да си ги вземат. Случаят, при който научих за тази безплатна допълнителна услуга, не беше свързан с пенсионерския живот. Но тогава си помислих, че за пенсионерите би било голямо удобство. Не знам дали е инициатива на аптеката в съседство или се среща навсякъде, но е добра практика.

 

Дали на стари години ще мога да си позволя Порше или ретро BMW, едва ли, но си мечтая за щастлив пенсионерски живот.

 

nemski pensioneri

 

Да обикаляме с моята половинка по романтични маршрути и като тези старци от Старата пинакотека да посещаваме известни музеи и да се наслаждаваме на изкуството, а в края на деня да сме част от някое веселие и да показваме на младите как се живее добре, щастливо и весело.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".