Рубрики
Начало » Интересно » Как ще изглеждат градовете след 30 години?

Как ще изглеждат градовете след 30 години?

 

Andy Scales

Andy Scales

 

Йън Пиърсън, футуролог, показва как ще изглеждат градовете през 2045 година. Заедно със строителната компания Hewden разработват доклад: „Какво можем да очакваме да видим през следващите 30 години в строителната индустрия?“.

 

Ето 8 важни прогнози от доклада:

1. Сградите ще бъдат управлявани от изкуствен интелект. 

 

Обитателите на сградата ще могат да си говорят с постройката и ще могат да отправят молби и запитвания. Например, ще могат да помолят за промяна на температурата в стаите.

 

2. Супервисоките сгради ще функционират като мини градове.

В бъдеще ще има голямо търсене на жилища, а цените на земята ще са непосилни. Все повече хора ще се насочат да живеят към супервисоки сгради. Те ще са подходящи за работниците с ниски или средни доходи. Тези постройки ще функционират като мини градчета. В тях ще има апартаменти за живеене и офиси за работа.

 

Andy Scales

Andy Scales

 

3. Прозорците на сградите ще бъдат заменени от екрани с гледки от виртуалната реалност. 

„Замяната на прозорци с екрани, на които да се показват различни гледки, е много евтин и бърз начин за изграждане на евтини жилища“, се казва в доклада.

 

4. Хората ще използват спрей, с който да пръскат върху специални покрития, за да събират слънчевата светлина, за да бъде превръщана в енергия.

 

За да се реализира тази идея, всичко ще зависи от развитието на нанотехнологиите.

 

5. Докато човек се разхожда в стаята, отоплението и интелигентното осветление ще го следват.

Температурата и светлината в жилището ще се определят от желанията на всеки човек. От него ще зависи каква температура иска да чувства и колко да бъде светло около него.

 

6. Строителните работници ще носят специални костюми и ще могат да повдигат тежки елементи.

Всъщност това вече е реалност. Разработката е на Панасоник. Представлява роботизиран костюм, с който човек може да вдига лесно тежки предмети.

 

7. Опасните дейности в строителството ще бъдат извършвани от роботи.

Роботите ще работят наравно с хората. Ще поемат опасните дейности, но това ще доведе и до намаляване на работните места.

 

8. Бързото строителство ще бъде възможно благодарение на 3-D принтерите и на роботите.

3-D принтерите ще доведат до прогрес в строителството. Ще се появят нови варианти на строителните материали.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".