Рубрики
Начало » Интересно » Какво ще е бъдещото семейство на 2030 г.?

Какво ще е бъдещото семейство на 2030 г.?

 

semejstvo budeste

 

2030 година се превръща в година, към която се насочват много прогнози – за геополитиката, за икономиката, а дори и как ще изглежда бъдещото семейство на 2030 г. Концепцията на Dragon Rouge оформя пет вида семейства или по-скоро домакинства.

 

 

Традиционното семейство майка, баща и две деца ще се среща все по-рядко. Ще са от значение 6 „сили“, които ще влияят на бъдещите семейства:

 

1. разрастващите се мегаполиси;

2. колективната отговорност за водата;

3. повишеното търсене на енергия

4. повишеното търсене на храна;

5. големите очаквания за кариера;

6. променящата се дефиниция за качеството на живот.

 

 

Тези нови „сили“ ще оформят домакинствата по нов начин. Вече няма да е задължително условие да се живее под един покрив с хора, свързани с брак или кръвна връзка.

 

Въз основа на горните „сили“ са оформени пет вида домакинства:

 

 

1. Tandem Tribe (племе-тандем) –  две семейства със самотни родители, които споделят един дом.

 

Всяко семейство си има свое лично пространство, но споделят общите части – кухня, трапезария, хол. Те са си партньори поради удобство и при споделяне на разходите по дома и отглеждането на децата. Съвместният живот в домакинството цели да намали разходите по издръжка. Дори могат да споделят и една кола. Това съвместно съжителство ще бъде приятно, удобно и в името на по-ниските цени.

 

 

family 2030 1

 

2. Modular Movers – това са хора-номади.

 

Домакинствата им са съставени от 1 човек, обикновено голям професионалист в някоя област. Почти нямат собственост. Летят от един мегаполис към друг. Живеят в нещо като хотели със супер удобства. За тях удобствата и локацията са по-важни от понятия като собствен дом. Подбират временните си домове според това дали искат в дневната да имат кухня или пък холът им да играе ролята на домашен офис. Мегаградовете са тяхното място за изява.

 

 

family 2030 2

 

 

3. Silver Linings – пенсионерите на над 70 години

 

Те остаряват с положителни нагласи. Търсят стабилност и простота в живота. Използват своя опит и умения, за да допринесат за икономиката на обществото. Получават доходи, с които се издържат.

 

 

family 2030 4

 

4. Ruralites – хиперсвързани семейства, които живеят в селски общности.

Новите селяни са предприемчиви. Имат удобни, хиперефективни и технологични домове. Почти са си самодостатъчни в производството на храни. Пълноценно използват всички налични ресурси. Дори произвеждат електроенергия. Т.е. не плащат за ток, а дори получават пари за него. Имат 3D принтер, на който изработват резервни части за повредени уреди. Околната среда, която обгражда домовете им, гарантира, че децата им растат с въображение.

 

family 2030 3

 

5. Multi-gens – няколко поколения живеят под един покрив.

Домовете може да са им претъпкани, но всички членове на една фамилия разчитат един на друг. Всеки член си има отговорност и я изпълнява, за да бъде животът на всички по-лесен. Животът в семейството върви гладко. Те  се възползват от услуги като облак-базирани семейни центрове, които разпределят задачите и отговорностите между всички членове на семейството. В някои отношения те се управляват по-скоро като ефективен бизнес, отколкото като класически семейство.

 

family 2030 5

 

А ето и видео:

 

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.