Рубрики
Начало » Интересно » Картина на Пикасо стана най-скъпото произведение на изкуството, продадено на търг

Картина на Пикасо стана най-скъпото произведение на изкуството, продадено на търг

 

Les femmes d Alger

 

Картината на Пабло Пикасо „Les femmes d`Alger“ (Version „O“), „Алжирски жени“ (Версия „О“), рисувана през 1955 г., стана най-скъпото произведение на изкуството, продадено на търг.

Цената достигна 179 365 000 долара. Очакваната беше около 140 млн. долара. Картината беше продаде снощи на търг на „Кристис“.

Началната цена беше 100 милиона с наддавания през един милион на няколко участници по телефона. Самоличността на купувача не бе оповестена, но е ясна комисионата на „Кристис“ –  възлиза на малко над 12%.

„Алжирски жени“ на Пикасо подобри рекорда за най-скъпо произведение на изкуството, което се държеше от „Три скици към портрета на Люсиен Фройд“ на Франсис Бейкън (142,4 млн. долара, отново на търг на „Кристис“ от ноемри 2013 г.).

 

И още един очакван рекорд от вчера.

 

Pointing Man

 

180-сантиметровата скулптура на швейцареца Алберто Джакомети „L’homme au doigt“„Сочещият човек“, стана най-скъпата скулптурна творба, продавана някога на търг. Тя беше купена за 141 милиона и 285 хиляди долара от неизвестен купувач. Аукционна къща „Кристис“ очакваше да получи за нея 130 млн. долара. Досега рекордът за най-скъпа скулптура принадлежеше на друго произведение на Джакомети – „Крачещият човек“ от 1961 г. През 2010 г. скулптурата е продадена от „Сотбис“ за 104,3 млн. долара.

Скулптурата „Сочещият човек“ е изработена от бронз през 1947 г. Тя е с височина 180 см.

„Сочещият човек“, без съмнение, е най-великата скулптура на Джакомети“. Тя се отличава от всички останали по това, че творецът сам я е покрил с боя“, сподели наскоро Юси Пилканен от „Кристис“.

 

 

източник и снимки: Christie’s

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.