Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Дама » Kelly на Hermès – очарователна приказка за една дамската чанта, носеща името на принцесата на Монако Грейс Кели

Kelly на Hermès – очарователна приказка за една дамската чанта, носеща името на принцесата на Монако Грейс Кели

 

hermes grace kelly

 

„Това е Кели“ е едно от ключовите изречения във филма Le Divorce.

 

Става дума за елегантна червена чанта от крокодилска кожа на луксозната марка Hermès. Чантата е подарък от французин за млада американка. Във филма има доста интересни моменти от живота на френския елит.

 

Чантата Kelly

Това малко бижу – чантата Kelly, във френското елитно общество BCBG е знак за престиж.

 

Наречена е на американската актриса и принцеса на Монако Грейс Кели. Цените на такива чанти започват от 5000 евро и могат да достигнат петцифрени суми. Срещнах статии, в които се споменават суми от над 80 000 долара.

 

Историята на чантата Kelly е много интересна. Първообразът се появява през 1892 година, когато Hermès измислят чанта за седлото на коня. По-късно претърпява видоизменения и през 1923 г. Емил-Морис Ермес и Еторе Бугати правят семпла чанта за съпругата на Ермес – Жули. През 30-те години чантата е преработена от Робер Дюма и вече е предназначена за пътуване, наречена е „sac à dépêches“.

 

grace kelly bag

 

Алфред Хичкок помага на чантата да се появи в светлината на прожекторите. През 1954 г. позволява на сценографа Едит Хед да купи аксесоари от Hermès за филма „To Catch a Thief“ („Да хванеш крадеца“). Във филма участва Грейс Кели. Твърди се, че точно в този филм Кели се е влюбила в чантите Hermès.

 

Малко след сватбата си с принца на Монако Рение III бременната Грейс Кели е заснета от папараци как прикрива коремчето си с чанта Hermès. Тази снимка е публикувана в списание Life. Бързо обикаля света и става аксесоар за ценители от висшето общество.

 

grace kelly hermes

 

Грейс Кели имала няколко чанти на Hermès. Били в различни цветове – черна, кафява, бежова, червена и в тъмно зелено.

 

Едва 21 години след снимката на бременната Грейс Кели в списание Life чантата е преименувана на Kelly.

 

Чантата Kelly е с формата на трапец. Тя се продава в осем размера, които варират от 15 см (Kelly Mini-mini) до 50 см (Kelly 50).

 

Размери на чантите Kelly:

 

15cm (11cm H x 15cm W x 5cm D)
20cm (16cm H x 20cm W x 10cm D)
25cm (19cm H x 25cm W x 9cm D)
28cm (22cm H x 28cm W x 10cm D)
32cm (23cm H x 32cm W x 10.5cm D)
35cm (24cm H x 35cm W x 12cm D)
40cm (28cm H x 40cm W x 16cm D)
50cm (34cm H x 50cm W x 25cm D)

Най-популярни са тези от 28 см и 32 см. Чантите от 40 см и 50 см се ползват основно при пътуване.

 

kelly hermes

 

Чантите Kelly имат катинар, ключове и обков от бяло или жълто злато. Правят се от кожа на крокодил, теле, щраус, гущер. Има в различни цветове, а комбинациите от кожа и цвят са над 200. От 1995 година има и серия за по-млади момичета Kelly Ado.

 

Всяка чанта се изработва ръчно от един майстор в рамките на 18-25 часа в специални занаятчийски ателиета във Франция. За да бъде допуснат до изработване на чанти Kelly, всеки майстор се обучава 7 години. Преди това прави по-малки аксесоари от кожа. Всички тези детайли са основната причина цените на чантите да са толкова високи.

 

 

 

Доскоро е имало дори лист на чакащите за такива чанти и е било много престижно името на дадена дама да е в него.

 

Чантата Kelly се носи от дами, които са изключително образовани, заемат високи позиции в обществото и са от семейства с богата история. Подходящи са за официални събития и вечери, бизнес срещи и при поводи, когато дадена дама трябва да е изключително елегантна.

 

Конкурентката – чантата „Birkin“

Конкурент на Kelly е друга чанта на Hermès – Birkin. Кръстена е на английската актриса Джейн Бъркин, популярна с участието си във филма „Басейнът“ с Ален Делон и Роми Шнайдер и с песента си „Je T’aime,…Moi Non Plus“, която изпълнява заедно със Серж Генсбург (омъжена е за него от 1968 г. до 1980 г.).

 

 

 

Чантите Birkin се носят от по-млади момичета, които могат да бъдат облечени дори и с дънки. Birkin са за по-спортен тип дами и за по-ежедневна употреба. Нейни фенове са Виктория Бекъм, Наоми Кембъл, Лейди Гага, Ким Кардашиян. Споменава се във филма „Сексът и градът“.

 

 

 

Цените на чантите Birkin се движат между 7000 долара и 150 000 долара.

 

Историята на чантата Birkin е също доста вълнуваща. През 1981 г. Жан-Луи Дюма, изпълнителен директор на Hermès, седи до Джейн Бъркин в самолета от Париж за Лондон. Тя била със сламена чанта и едва събирала вътре нещата си. Обяснила на Дюма, че не може да си намери кожена чанта за уикенда, в която да слага повече неща. През 1984 г. Дюма създава черна кожена чанта за Бъркин. Използва модел от 1892 г.

 

birkin hermes

 

Бъркин ползва чантата, но после се отказва, защото е много тежка и й причинява травма на рамото. Въпреки това тази чанта се превръща в огромен моден хит.

Чантите Hermès

 

Чантите Hermès стават изключително популярни сред изискани дами от различни държави. Ползват се с години. И още един интересен факт за чантите Hermès. Често се предават и в наследство като скъпо бижу.

 

Вероник Данфорт, която координира публичната информация в Световната банка, разказва, че има 6-7 чанти Hermès: „Аз съм французойка и съм отраснала с тези чанти. Първата я получих, когато е бях на 17 години. Някои от чантите ми са на 40 години, но изглеждат все едно са купени вчера“.

 

Истинските ценители на чантите Hermès не могат да простят на малката американка във филма „Le Divorce“.

 

 

В края на филма тя изхвърля от Айфеловата кула своята червена Kelly. Оценяват стойността на тази чанта на 16 000 долара.

 

le divorce

 

Това беше накратко приказката за една от най-прекрасните чанти на света. А сега няколко думи и за самата марка.

 

Hermès

Hermès International SA или просто Hermès (Ермес) е френски производител на луксозни и качествени стоки от кожа, парфюми, дрехи, обувки и др. Изключително известни са със своите чанти и шалове.

 

Началото е поставено през 1837 г. от Тиери Ермес. Още през 19-ти век се налага като марка на европейските благородници и руските царе. Достига не само до европейските страни, но така също и до Азия, Америка и Северна Африка. Фирмата се ръководи първо от бащата Тиери Ермес, а после от неговите синове. През 40-те и 50-те години на 20 век се оформя философията на марката: „Кожа, спорт и традиция от изтънчена елегантност“. През 1951 г. начело застава Робер Дюма-Ермес, който е свързан с фамилията чрез брак. Тогава се появява и познатото лого (вижте първата снимка в началото на статията) на компанията и знаковите вече оранжеви кутии за продукцията на Hermès.

 

 

Е, това беше финалът на днешната приказка за една чанта, за която наистина има много какво да се разказва и която е повлияла изключително силно на модната индустрия. Надявам се да ви е било интересно.

 

източник: http://www.hermes.com/, http://www.sofeminine.co.uk, http://www.washingtonpost.com/, YouTube, store,http://frenchgirlinseattle.blogspot.com/, http://www.forbes.com/, www.mademoisellehoedic.com/, Wikipedia

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.