Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Дама » Как се яде правилно банан?

Как се яде правилно банан?

Китайки плащат по 16 000 долара за кратък курс по етикет и обноски

Сара Джейн Хо източник: Уикипедия https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/53/Sara_Jane_Ho%2C_AD_magazine_Dec_2014_issue.jpg

Сара Джейн Хо
източник: Уикипедия

 

12-дневният курс за етикет и обноски „Hostessing“ на института Сарита струва 16 000 долара. Насочен е към омъжените китайки. Има и специален курс за неомъжени дами – „Debutante“. Той е малко по-кратък – 10 дни, и цената му е малко по-ниска – 13 000 долара.

 

Курсовете включват обучение по западни маниери за поведение на масата, разговори на масата, подреждане на цветя, дрескод съвети, как се сервира и пие следобеден чай, а дори и насоки как правилно се яде банан.

 

Институтът Сарита е основан през 2013 година в Пекин. Създаден е от Сара Джейн Хо. През май 2015 г. е открито второ училище в Шанхай.

Един успешно планиран живот

 

Сара Джейн Хо източник: YouTube $16K Banana-eating Lessons with China’s Wealthiest 1 Percent - GQ

Сара Джейн Хо
източник: YouTube
$16K Banana-eating Lessons with China’s Wealthiest 1 Percent – GQ

 

Сара Джейн Хо е родена през 1985 година. Има завидна биография и е типичен пример за успяло, образовано китайско момиче, което е възпитаничка на едни от най-елитните училища и университети в света.

 

Целият живот на Сара Джейн Хо е добре планиран още от детските години. Винаги учи в престижни чужди частни училища.

 

Първо е в английското международно начално училище Peak School в Хонконг. След това в немско-швейцарското международно училище в Хонконг – German Swiss International School. През 2000 година, когато е на 15 години, се премества в така желаното от богатите китайци американско частно пансионно училище – Phillips Exeter Academy.

 

През 2003 година се записва в престижния Georgetown University. През 2007 година завършва с бакалаварска степен по „Английска литература“ и „Политически науки“.

 

Продължава с MBA в Harvard Business School, където завършва през 2012 година.

 

Дипломира се и в престижния Institut Villa Pierrefeu – швейцарски институт за обучение на млади дами на добри маниери и културни обноски, необходими за общуването във високите прослойки на обществото.

 

Освен с отлично образование, Сара Джейн Хо може да се похвали с постижения и в конния спорт. Има отлични постиженяи на международни състезания. Всъщност ездата е задължителна за обучението на богатите китайски деца.

 

Сара Джейн Хо  се радва и на чудесна кариера преди да започне собствен бизнес. От 2007 до 2009 година работи като аналитик по сливания и поглъщания в бутикова инвестиционна банка в Ню Йорк – Perella Weinberg Partners. След като натрупва опит в тази сфера, се връща в Пекин, където работи за Wokai – компания, занимаваща се с микрофинансиране.

 

През 2013 година Форбс я включва в списъка: „Future Women in the Mix in Asia: 12 to Watch“. Попада и в класацията на BBC за 2015 година за 30 жени под 30 години. Хо присъства и на Световния икономически форум.

Институт за благородни дами в Китай

 

След като завършва Institut Villa Pierrefeu, Сара Джейн Хо създава своя Институт Сарита. В основата му са принципите от швейцарския институт, а така също прилага и много познания от бизнес училището на Харвард.

 

„Много мои приятелки бяха посетили Institut Villa Pierrefeu. Те ми го препоръчаха. Една дама трябва да знае как да общува правилно, как да води разговори, как да се сервира ястия. Това са умения, които знаех от моята майка, от пансионното си училище, от книгите, но нямах систематизирани знания. След като завърших Institut Villa Pierrefeu бях толкова вдъхновена, че исках да пренеса всички тези знания и умения в Китай. Повече отвсякога досега китайците са много отворени да се научат какъв е глобалния етикет. Като основах Сарита – това е моята служба към моята страна. Ние обучаваме китайците какъв е международният етикет, но също така обучаваме и чужденците на китайския етикет. Китайците много се стараят да научат правилата на международния етикет. Те осъзнават, че това са важни умения, за да бъдеш лидер“, споделя Сара Джейн Хо пред сайта prodygia.com.

 

Институтът Сарита е първата школа за добри маниери в Китай. През 2014 година получава международното признание като попада сред топ 50 на най-иновативните компании в света.

 

В мениджърския екип на институт Сарита са още две дами с образование в престижни чужди училища. Ребека Ли е президент на компанията. Завършила е King’s College London, а така също има диплома по международен етикет и протокол от Швейцария. Омъжена е за член на английската аристокрация. Ликин Лу е финансов директор. Завършила е Middlebury College в САЩ. Има богат опит като инвестиционен банкер.

 

В института Сарита

 

източник: YouTube $16K Banana-eating Lessons with China’s Wealthiest 1 Percent - GQ

източник: YouTube
$16K Banana-eating Lessons with China’s Wealthiest 1 Percent – GQ

 

 

В института Сарита са се погрижили да имат всичко, за да могат да обучават своите курсисти на добри маниери. Разполагат с красиви сервизи за ядене, с красиви сервизи за английски следобеден чай. Порцеланът им е на луксозната френска марка Bernardaud.

 

„Всеки, който е минал през този курс по етикет, казва, че си е струвало всяко пени“, разказва Сара Джейн Хо за епизод от филма „The Bling Dynasty“, в който се разглежда живота на китайските новобогаташи.

 

Сара Джейн Хо обучава богатите си ученички как да произнасят имената на любимите си марки – например на френската луксозна марка Hermès.

 

Hermès Ostrich Birkin bag - Wen-Cheng Liu - Flickr

Hermès Ostrich Birkin bag – Wen-Cheng Liu – Flickr

 

Говори им кои са скъпите спортове и какво представляват.

 

Научават се как да сгъват красиво платнените салфетки, къде да я поставят – ако често са домакини и канят гости, това е много важно умение. Една от книгите, чиито съвети следват, е „The Simple Art of Napkin Folding: 94 Fancy Folds for Every Tabletop Occasion“ на Linda Hetzer.

 

източник: www.lindahetzer.com

източник: www.lindahetzer.com

 

На курса е застъпено и обучението как се подреждат цветя. Книгите, които използват, са: „“ на Julie Collins и Tina Parkes, „Bringing Nature Home“ на професора от University of Delaware – Doug Tallamy, „Classic Floral Designs“ на Ed Smith.

 

Правилата на бизнес облеклото и въобще дрескод съветите също са включени в курса.

 

Любимите часове са свързани с яденето на по-сложни ястия. Например, дамите се обучават как правилно да ядат стриди.

 

източник: YouTube $16K Banana-eating Lessons with China’s Wealthiest 1 Percent - GQ

източник: YouTube
$16K Banana-eating Lessons with China’s Wealthiest 1 Percent – GQ

 

„Запомнете, не се навеждайте над чинията! Естествено е да си наведете главата над чинията, когато ядете китайска храна, но не можете да го правите, когато ядете европейска“, обясняват преподавателите от институт Сарита на китайските богати дами.

 

Модерните китайски дами търсят нещо като пътеводител на добрите маниери и добрия вкус. За тях много неща са новостите, но те се сблъскват с тях заради финансовите възможности, които вече имат. Не могат да се научат от родителите си на западни добри маниери, които те са живели изолирано, бедно и са водили съвсем скромен живот. В последните години все повече нараства броят на богатите китайци, а така също се вдига и стандартът на средната класа. Те могат да си купуват много неща и да общуват с много хора. Затова спешно се нуждаят да се научат как да имат добри маниери, да имат добър вкус, да станат изискани.

 

Как се яде елегантно банан?

източник: YouTube $16K Banana-eating Lessons with China’s Wealthiest 1 Percent - GQ

източник: YouTube
$16K Banana-eating Lessons with China’s Wealthiest 1 Percent – GQ

 

Как се яде елагантно банан с вилица и нож?

Това е един от важните уроци в китайския институт по добри маниери на Сара Джейн Хо.

 

Бананът е поставен в чиния.

Вземете вилица и нож и внимателно отрежете краищата на банана на около 1,5 см.

Преместете краищата с помощта на вилицата и ноща в края на чинията си.

Поставете вилицата в средата на банана, така че да не може да се движи.

С ножа внимателно направете два разреза по цялата дължина на банана – хоризонтално на чинията, а така също пред и зад вилицата.

Отстранете горната обелка от банана отново като използвате вилица и нож.

След това с вилица и нож си отражете едно малко парче от баната – колкото една хапка.

Продължете след това по същия начин – отрежете си следващото парче и така до края.

Добър апетит!

Толкова ли е важно да се научи човек да яде правилно банан?

 

„Много хора питат:

„Защо да плащаме 16 000 долара, за да се научим да ядем банани?“

Не мислете по този начин! Ние учим на много повече неща. Най-вече – смисъла на етикета“, уверена е Сара Джей Хо.

 

 

Инвестицията в скъпото обучение през всичките години на Сара Джейн Хо вече дава своите резултати. Придобила е знания и умения, а така също и бизнес визия. Разбрала е какво е необходимо на китайските й богати сънародници точно в този момент и е успяла да продаде знанията и уменията си на много добра цена. Уверена е, че прави нещо добро за страната си като учи хората на добри обноски. А курсистките й са доволни, че получават толкова знания и умения за кратко време. Тези познания им изграждат добър стил и добри маниери – неща, които стават вече задължителни за тях, ако искат да успеят и да са уважавани в средите на заможните китайци.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.